miggor 14.02.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Cześc, koleżanka ma problem. ma mieszkanie w wielkiej płycie. chce remontować.Ma stare tapety.Co dać na to miejsce? nowe tapety, czy wygładzić i pomalować?co się bardziej opłaca? jak zrobić taką ściane? bo tam nie ma przecież tynku. gładzią jakąś,czy czym?chyba nie chodzi o prostowanie ścian, tylko o wygładzenie i pomalowanie.DziękiLicze na was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 16.02.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Uuupsss... jak to nie ma tynku?? Sama remontowałam mieszkanie płytowe 5 lat temu (niedługo przeprowadzka na swoje wiejskie posiadłości) i dałabym się zabić, że coś takiego jak tynk u mnie istniało. Ponieważ my chcieliśmy szybko się wprowadzić - opuściliśmy szpachlowanie ścian, pomalowaliśmy tylko, jedynie co większe nierówności zostały co-nieco przygładzone.Natomiast w kuchni mam tapetę.Nie ma pojęcia co się bardziej opłaca, nie wiem po ile są teraz tapety, ile kosztuje ich klejenie. Wiem natomiast, że m kw szpachlowania kosztuje 7zł. Do tego materiał - ja kupowałam Stabila - 40zł za 25kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 16.02.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Ja mieszkam w podobnym mieszkanku (jeszcze) My poprostu tylko tapetujemy sciany. Nie polozylismy gladzi ani tynku, bo od poczatku traktowalismy to mieszkanko przejsciowo... A taka zabawa poza tym troche kosztuje , choc to juz inwesstycja na lata. Poza tym to tez zalezy co sie komu podoba, jesli kots nie lubi pomalowanych scian to nawet na swierzej gladzi polozy tapete Baru - nie wszystkie domy z wielkiej plyty mialy tynki. Najczesciej te jeszcze do poczatu lat 70 mialy, ale potem coraz bardziej zaczeto oszczedzac i oszczedzac.... A poza tym nie wiesz czy poprzedni wlasciciele sami nie polozyli tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 17.02.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Ja właśnie kupiłam mieszkanie w wielkiej płycie. Jak się okazało, bez tynku , o czym się ze zdziwieniem przekonałam już po fakcie. Na beton były położone tapety, i w ten sposób zafundowałam sobie wydłużenie remontu o ok. miesiąc, nie licząc kosztów z tym związanych . Polożyliśmy sami gładź gipsową, miejscami musieliśmy równać ściany płytami g-k. Horror. Podliczenia kosztów nie robiłam jeszcze, ale i tak pewnie się zlapię za głowę . Poszło chyba 25 worków gładzi po 25 kg. Nie wiem, jak będzie u koleżanki, u nas po zdarciu tapet okazalo się, że nie jest tak różowo, ściany są krzywe, i chyba faktycznie taniej byłoby wytapetować. Ale ja na tapety miałam "alergię" (zresztą niesłusznie, bo jak się przekonałam jeżdżąc po supermarketach budowlanych, tapety są naprawdę niezłe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miggor 19.02.2005 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 dzięki, więc po ostatniej odpowiedzi chyba jej doradzę ,że faktycznietapety.hihi Z drugiej strony jest to jakiś pozytywny też sygnał,bo chce wyburzać jedną ścianę, a te w wielkiej płycie można chyba wyburzać tylko w późniejszych budowlach, a skoro mówicie,że jeżeli nie ma tynku, to znaczy,że jest późniejsza, to się można chyba cieszyć, że ta ścianka to chyba nie jest nośna, hihi.Dzięki. O prostowaniu ścian regipsami nawet nie myłśałem,niechby było już krzywo, tylko gładko, no ale skoro tyle tej gładzi idzie, a to mieszkanie ma 80 metrów, to chyba faktycznie nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 19.02.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Cześc, koleżanka ma problem. ma mieszkanie w wielkiej płycie. chce remontować.Ma stare tapety.Co dać na to miejsce? nowe tapety, czy wygładzić i pomalować? co się bardziej opłaca? jak zrobić taką ściane? bo tam nie ma przecież tynku. gładzią jakąś,czy czym?chyba nie chodzi o prostowanie ścian, tylko o wygładzenie i pomalowanie. Dzięki Licze na was Gładz nie kalkuluje sie kompletnie w starciu z tapetami.Polecam jednak gładz która daje efekt gwarantowany.Tapeta to........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts