Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajna pianka montażowa

Recommended Posts

.....Superwydajna, małorozprężna i konsystencja podobna do tej z pistoletu tzn. mocno napowietrzona. 1 szt. wystarczyła na pełne opianowanie futryny obejmującej (szpary od 3 do 5 cm).....

jedna piana na tylko tyle? Musze cie zmartwic - i bym zostal dobrze zrozumiany - nie mowie ze Soudal jest beeee. Mowie tylko ze jesli masz wiecej niz jedna taka futryne do zamontowania zapomnij o wezykowce ktorej ogromne ilosci zuzyjesz a mowienie w style ze "....konsystencja podobna do tej z pistoletu tzn. mocno napowietrzona......" jest nieporozumieniem. Nie zrozumie tego nikt kto choc raz pisteletowka nie robil

tak xavi - to wlasnie mialem na mysli. Nie kazdy styropian sie do tego nadaje a poza tym jednak jak trzasniesz zbyt mocno drzwiami to jego nadmiar lub bezmyslne wypelnienie tym sposobem przestrzeni zaowocuje wypadnieciem futryny i bynajmniej nie zartuje sobie tutaj. Co innego montaz oscieznic obejmujacych - tam wystarcza trzy punkty pianowania na strone - ale to inna bajka

To może prosciej:postawic futryne opianować i scianek działowych nie trzeba murować :wink:

wiesz - czasem tak sobie mysle ze na sznurkach okna i drzwi powiesic i dopiero pozniej sciany stawiac - a swoja droga po co stawiac? Po co drzwi? Po co okna? A moze tak tylko dziure w ziemi wykopac jakas sloma zakryc i juz. Alibo i lepiej jakas grote znalesc i juz wszystko gotowe - tylko ogien zapalic i mieszkac ;)

Po co ogień korzonkami:sie żywić :wink:

A nie prosciej po prostu ten otwór przygotować??Ja staram sie żeby nie był większy niż 1cm na strone,jeżeli z jakichs powodow jest większy to równam do tej szerokosci i po problemie :wink: pianki wchodzi mało,wszędzie równo i co najwazniejsze pózniej przy wykańczaniu nie pęka.

mowienie w style ze "....konsystencja podobna do tej z pistoletu tzn. mocno napowietrzona......" jest nieporozumieniem. Nie zrozumie tego nikt kto choc raz pisteletowka nie robil

Pracowałem pistoletem przy pianowaniu okien i wiem co mowie.

Nie napisalem przecież że to to samo co praca pistoletem !!

Przekonywanie do kupna pistoletu do opianwania paru futryn w końcowym rozrachunku wyjdzie na minus lub na zero. Wszystko zależy od obiętości szczelin do wypełnienia w stosunku do ceny pistoletu + rozpuszczalnika do czyszczenia urządzenia. Trzeba również wziąć pod uwagę to, że po budowie taki pistolet staje się bezużyteczny.

Okna i drzwi wstawiłem na zwykłej piance montażowej z wężykiem. Potem przy ocieplaniu musiałem uzupełniać własne "spartolenia". Wężykiem się nie dało (mało pianki, potrzebna co jakiś czas), kupiłem pistolet. I znalazłem się w innej bajce. Mniej pianki wychodzi bo można ją dokładnie dozować, pojemniki też jakby z nich się wydostawało więcej, gdy niepotrzebna można ją zakręcić i zużyć resztę choćby po tygodniu. Pluję sobie w brodę, że nie kupiłem go od razu na początku. Na budowie jest to jeden z sensowniejszych moich wydatków. Chyba już mi się zwrócił, mimo kosztu ok. 100 zł.

xavi powiem Ci tak - przy ilosci wieszej niz jedna oscieznica czy okno zakup pisteletu juz czesto jest ekonomicznie uzasadniony - ich cena od 50 w gore gdzie ten za 50 jest w zupelnosci wystarczajacy zwroci sie wbrew pozorom. OKno O-34 przy sczelinach 20-40mm czasem nawet jedenj puszki wezykowki ci bedzie za malo a pistoletowka conajmniej 2 i pol oblecisz. Czyscik nie jest ci potrzebny o ile pozostawiasz piane na pistolecie gdy chcesz prace przerwac na jakis czas.

tak jak napisal RomanP - nie sposob ocenic jakosci pracy jak i zuzycia piany dopoki samemu sie z pistoletu nie zacznie korzystac - dopiero wtedy bedzie mozna cos nie cos powiedziec. To jak jada Jaguarem - nie wie sie do czasu gdy w tym cudzie sie za kolkiem nie zasiadzie :lol: A ostatno mialem okazje kilka metrow sie przejechac - ojjjjj chyba zachorowalem na Jaguara ;) tak wiec zamawiac u mnei okna bym mnie bylo jak najszybciej na niego stac hehehehehehehe - zartowalem oczywiscie :)

• 11 years później...
Polecam odezwać się do [MODEROWANO] mi zawsze dobiorą bardzo optymalnie, a z tego co piszesz taka ilośc pianki powinna starczyć na sporo więcej (w zależności do czego potrzebuję, ale używam tylko Soudal albo Expert Line), więc rzeczywiście ktoś Cię w tym markecie wpuscił w kanał - nawet jak było taniej to jak się okazuje za cenę wydajność i podejrzewam niestety jakości. Wybierz porządne produkty - w konsekwencji inwestycja zapewne się zwróci i jak pisałem polecam odezwać się do pianek - naprawde fachowa pomoc i ceny lepsze niż stacjonarnie. Edytowane przez joliska