bacha 22.10.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Witam, Właśnie otrzymałam oferte Ytonga, wychodzi bez transportu 86PLN/M2 bloczka 36,5, p+w, jestem więc zdecydowana( wcześniej liczono mi 109PLN/m2). Domek jest niewielki 100m2 z poddaszem ,może uda mi się wyciągnąć do dachu jeszcze w tym roku ( wszystko w rękach ekipy i pogody ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marceli 22.10.2002 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Witam wszystkich ponownie po krótkiej przerwie! Mam wreszcie wyceny materiałów od Solbetu i Ytonga: Solbet - 83,7 PLN netto/m2 z transportem ale bez zaprawy klejowej.(z uwzgl.15% rabatu) Ytong - 87,2 PLN netto/m2 bez transportu(ok. 3360 netto)ale z zaprawą klejową.( z uwzgl. 20% rabatu, można zamówić także przez internet - wtedy 22% rabatu) Różnica jest niewielka, więc zdecydowałem się na Ytong, zwłaszcza że potwierdzają się informacje o niefachowości i nieterminowości Solbetu( na wycenę musiałem czekać tydzień dłużej niż obiecali), a w Ytongu - faktura w tym roku, dostawa na prełomie kwietnia/maja, narzedzia do murarki w cenie, zapłata w 3 ratach i lista autoryzowanych wykonawców z okolic Poznania w pakiecie.Pozdrawiam budujących w Wielkopolsce!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 22.10.2002 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Marcel, targuj sie z Ytongiem, bo to nie jest rewelacyjna oferta. Zapros sobie przedstawiciela i postrasz go Solbetem, to zejdzie do 80zl/m2. Ja za tyle kupilam Ytonga 36,6. Transport tez taniej mozna wynegocjowac (np zamiast 2400, to 1200). I uwazaj, to upust tylko na bloczki!!! Wszystkie dodatki systemowe w normalnej cenie, ale mozna z nich zrezygnowac, docieplając odpowiednio nadproza i wieńce.Tak na dobrą sprawę to wcale Ytong nie jest najdroższy!!!POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remol 22.10.2002 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 No podbudowaliście mnie - myślę że ostro zabiorę się do negocjacji z przedstawicielem Ytonga. Podajcie jezeli możecie namiary na Solbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neta 23.10.2002 02:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Witam wszystkich!Czy jest tutaj ktos z Pomorza, czy moze wszystkie domy buduje sie w centralnej Polsce? Podpowiedzcie mi prosze, czy w woj. zachodniopomorskim dostane gdzies b.k. czy musze go sciagac z tak daleka? I czy wogole material sie kupuje w hurtowniach czy bezposrednio od producenta?Marceli, mam pytanie: czy tak dlugo sie czeka na towar czy Ty poprostu sobie tak zazyczyles na kwiecien/maj? Bo jesli sie tyle czeka to jestem w szoku i to by mi bardzo popsulo plany.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_dlugi 23.10.2002 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Chciłbym się odnieść do wypowiedzi na temat kleju. Buduję z Ytonga. Ściany zewnętrzne i wewnętrzne konstrukcyjne murowałem w 2000r. Obecnie stawiam sobie ścianki działowe. Stwierdziłem niesamowitą różnicę w jakości kleju dostarczanego przez Ytong. Ten z 2000r był bardzo mocny, dwa sklejone bloczki nie dawały się rozdzielić, przy takiej próbie pękały w innym miejscu, nia na spoinie, spoiny było bardzo trudno przeszlifować. Obecnie mam obawy czy moje ścianki długo postoją. Klej jest po prostu potwornie słaby. Sprawdzałem stare i nowe opakowania, ale nic nie wskazuje na to, żeby to miały być różne produkty w sensie technicznym ( te same oznaczenia i dane techniczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marceli 23.10.2002 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Hej ! Dzięki Alex za info - podkręcę im jeszcze śrubkę to może coś dodatkowo spuszczą. Jeśli chodzi o rabat to dotyczy on całości wyceny,a więc nadproży, kształtek i innych też. Remol - dane Solbetu znajdziesz pod http://www.solbet.pl znajdziesz tam namiary na wytwórcę i hurtownie patronackie, neta - jeśli budujesz z Ytonga to nie masz się czym martwić terminy dostawy do 1 miesiąca(potwierdzone przez ludzi którzy budowali), jeśli zaś chodzi o Solbet, to gorzej - jak mnie poinformowali w hurtowni a potem u producenta - są na maxa obłożeni robotą więc termin dostawy min. 1,5-2 miesiące. Ja się tak ułożyłem z Ytongiem na przełom kwietnia/maja.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.10.2002 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 NETA ja buduje dom pod szczecinem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.10.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 NETA I MAM NIEZŁA HURTOWNIE..B.K DOSTARCZY NATYCHMIAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 23.10.2002 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 To jeszcze ja wtrącę trzy groszę. Właśnie buduję z Ytonga. Dzięki ich sklepowi internetowemu wynegocjowałem z regionalnym przedstawicielem 23% rabatu (wszystko łącznie z nadprożami). Dodatkowo składając zamówienie nie bezpośrednio u Ytonga mam transport trochę tańszy i z 7% VAT-em. Od zakończenia negocjacji i zamówienia do pierwszej dostawy minęło 6 dni. Materiał w porządku - po rozpakowaniu ok. połowy palet popękane było 5 sztuk.Jedna rzecz mnie niemiło zaskoczyła. Wynająłem od Ytonga piłe taśmową (będzie sporo docinek, a bardzo zależy mi na czasie - chcę przykryć dachem przed zimą), ale piła jest bez tasmy, więc kupiłem taśmę (nie sprawdzałem ceny). Na fakturze okazało się, że to dodatkowe 1000 PLN! Ale piła sprawdza się rewelacyjnie, Jak ktoś będzie zainteresowany, to mogę za kilka tygodni odsprzedać taśmę na korzystnych warunkach.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 23.10.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Dziwi mnie, że macie problemy z terminowością SOLBETU. Jak wiecie i ja i Karolina budowałyśmy z niego i nie było żadnych problemów, może jest to związane z terminem, bo teraz jesień, koniec roku... Ja zamawiałam w maju i musiałam czekać tylko dlatego, że wybrałam 30 P+W, której to szerokości jeszcze nie robili. Ale otworzyli nową linię i już było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neta 23.10.2002 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Czesc Teska Jak fajnie,ze jest ktos tak blisko. Jesli juz budujesz to moze moglabys mi przekazac kilka informacji? Np. czy masz ekipe z jakiejs firmy czy budujesz sama, skad bierzesz materialy i z czego budujesz? Wpadnij na moj priva to sobie pogadamy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neta 24.10.2002 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Witaj Teska Jak to dobrze, ze jest ktos tak blisko.Moze dasz mi pare rad, bo ja dopiero zaczynam (nie mam jeszcze nawet projektu). Wpadnij do mnie na priva to sobie pogadamy. Budujesz sama, czy stawia ci dom jakas firma i skad bierzesz materialy i jeszcze z czego budujesz? Mam troszke pytan,co? Czekam. Marceli- dzieki, pocieszyles mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 24.10.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Bela, niestety ja miałam kłopoty z kompetentnością personelu w firmie Solbet, jak również z terminami dostaw. Fakt, że akurat zamawiałam w szczycie sezonu, ale to firmy nie usprawiedliwia, tym bardziej, że chwalą sie mnóstwem tytułów od Teraz Polska po ISO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 24.10.2002 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 Sorry Karolina, nie wiedziałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neta 25.10.2002 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 TeskaGdzie ta hurtownia i za jaka cene ten b.k. A w ogole to od jakiego producenta?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agucha 26.10.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Buduję z Ytonga 36, materiał na budowę dostaliśmy "od ręki" zaraz kilka dni po zamówieniu przyjechał na budowę. Klej jest dobry, nie ma problemów z kupnem. Jestem zadowolona, miałam budować z porothermu ale przestraszyły mnie artykuły w prasie o słabej jakości tego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1M 11.12.2002 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Witam!Rozpoczynam na wiosne budowe domu. Planuje wykonac sciany jednowarstwowe (okolo170 m.kw.) z betonu komorkowego (Ytong lub Solbet).Czy 83zl netto/metr kw. z klejem -bez transportu (ale pelna kwota platna do konca tego roku) to dobra cena jak na Ytong'a, czy tez mozna cos jeszcze wydusic z przedstawiciela handlowego? A moze poczekac na jakies peomocje w nowym roku? Prosze o porade! A jakie Wy macie doswiadczenia w negocjacjach z Ytongiem i Solbetem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURAN 29.12.2002 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 szukam ekipy budowlanej z polecenia;technologia BK YTONG 400 na terenie Sląska Cieszyńskiego [ Ta wiadomość była edytowana przez: MURAN dnia 2002-12-29 19:39 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts