Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody strychowe - jakie?

Recommended Posts

Jak do tej pory trochę mało było na forum o schodach strychowych (jeden czy dwa krótkie wątki).

Ponieważ niedługo muszę zdecydować się na konkretne rozwiązanie, mam więc do Was pytanie na jakiej firmy schody się zdecydowaliście, jak się sprawują podczas eksploatacji, jakie wymiary schodów są optymalne, z jednej strony żeby się nie rzucały bardzo w oczy, a z drugiej żeby wygodnie można było z nich korzystać i wnosić większe rzeczy na stryszek.

Ale niecierpliwy :lol:

Ja mam takie:

http://www.kompart.net.pl/artur/strychowe1.jpg

firmy Pather (chyba tak sie piszę), nieocieplone (na klapę od strony strychu przykleję styropian ekstrudowany) , wymiar 100x70 cm (chyba) stopnie drewniane, konstrukcja metalowa. Kosztowały niecałe 360,00 brutto.

Po zabudowaniu wygladają tak:

http://www.kompart.net.pl/artur/strychowe2.jpg

Dzięki za zdjęcia. My też na razie zdecydowani jesteśmy na Fakro, ale powiedzcie jeszcze coś o ich eksploatacji, czy mechanizm jest trwały, czy same schody są stabilne, czy nie rozpadają się po dwóch latach.

Jeśli chodzi o cenę to Fakro można kupić z 15-20% rabatem od cen ze strony www.

Dzięki za zdjęcia. My też na razie zdecydowani jesteśmy na Fakro, ale powiedzcie jeszcze coś o ich eksploatacji, czy mechanizm jest trwały, czy same schody są stabilne, czy nie rozpadają się po dwóch latach.

Jeśli chodzi o cenę to Fakro można kupić z 15-20% rabatem od cen ze strony www.

Schody te polecił mi gość od wykończeniówki oraz kolega, który użytkuje takie od roku (ale dość intensywnie). Schody mam zamiar polakierować jakimś dobrym, bezbarwnym lakierem(ów kolega tak ma i jest OK). Jeśli chodzi o cenę, to sprawdziłam dokładnie:cena wyjściowa 489zł a zapłaciłam 440zł(coś dużo :-?, tylko 10% rabatu )

Też zdecydowałem się na schody ocieplone Fakro z poręczą, mam 60x120 kosztowały w grudniu 383 zł. Nie jestem pewien ale chyba podobne schody w marketach budowlanych są tańsze, ale miałem wątpliwości :roll: co do ich jakości. Moje czekają na montaż, pewnie wkrótce jak się trochę ociepli :) .

Krzysztof

Schody strychowe powinny mieć płytę fabrycznie ocieploną, bo nie da się dobrze ich docieplić samemu.

Chodzi o to, że odstęp stopni od płyty jest niewielki, a jest potrzebny dla postawienia stopy.

Jeśli ten odstęp wypełnimy styropianem to będziemy wchodzili "na palcach" i wóczas łatwo się obsunąć.

Ten odsętęp dobrze widać na schodach Artura firmy PAHER.