paj 18.09.2002 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2002 Mam pytanie do praktykow, wypelnilem dziure po wykopie funadamentow ziemia i piaskiem ( wewnatrz domu), ale w tym czasie nie bylo czasu zageszczac tego co kilkanascie centymetrow, wypelnienie ma od 100 - 160 cm glebokosci, dom mam w stanie surowym zamknietym, otwartym. Teraz nie wiem co zrobic zeby ziemia sie "ulezala" jak najszybciej, tzn do wiosny. Polewam to woda, ale nie wiem czy to pomoze??? Moze ktos z Was jakies doswiadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata 18.09.2002 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2002 u mnie został piach dokładnie zlany, tzn. nie z konewki ale taką dużą wylewką wody z parę razy. Budowlańcy mówili, że to lepsze niż zagęszczarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monik 18.09.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2002 Ja, bym uważała z tym polewaniem. W telewizji mówili już o pierwszych przymrozkach, a woda zamarzając w gruncie rozliźnia go zamiast zagęszczać. Po za tym 1,60 m to dużo - nie da rady zagęścić tyle gruntu wodą!!! Jeśli chczesz mieć pewność to lepiej usuń grunt i wypełnij wszystko jeszcze raz, tylko na wiosnę. W ramach oszczędności można byłoby się zastanowić nad tylko częściowym usunięciem piasku - powiedzmy około 50 cm, zagęszczeniem tego co zostało i wypełnieniem ponownie piaskiem stabilizowanym cementem, albo zrobieniem żelbetowej płyty, ale to trudno podpowiadać w ciemno. Po za tym niepokoi mnie jeszcze to że wypełnienie było z piasku wymieszanego z gruntem - to nie wróży nic dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 18.09.2002 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2002 na razie dziekuje wszystkim za rady, Monik ziemia nie zostala wymieszana z piaskiem, ale najnizsza warstwa zostalazasypana reszta ziemi z wykopow (humusu) a brakujaca ilosc to piasek, z tego co widze to nie ma cudownego sposobu:sad:( za bledy trzeba placic:sad:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 18.09.2002 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2002 tzn BEZ HUMUSU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2002 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2002 Ja zrobiłam fundamenty w 2000 roku. Zabezpieczyłam je i leżały do teraz. W lipcu zaczęłam budowę i okazało się, że już żadna zagęszczarka nie była potrzebna, bo woda, śnieg itd... tak ubiły ziemię, że zagęszczałam tylko trochę. No i tą warstwę co potem dodawałam pod chudy beton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2002 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Wylałem fundament w gruncie natomiast dopiero wiosną będę murował z bloczków betonowych ściany fundamentowe.Zastanawiam się jakie zastosować zabezpieczenie na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 04.10.2002 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Łukasz: co najwyżej ułóż folię lub lepiej przyklej 1 x papę na wierzchu ścian fundamentowych. Resztę masz schowaną w gruncie więc nic się nie powinno stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abakus 04.10.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Przed zostawieniem fundamentów na zimę, pamiętajmy by nie utworzył się w środku basen pełen wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 04.10.2002 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 ja zagęszczałem wodą, wody należy wlać naprawdę sporo i nie tyko z wierzchu. Moja ekipa wkopywała wąż i puszczała na cały dzień wodę. I tak kilka razy. Dla pewności przy wylweaniu ślepej posadzki położyłem wszędzie siatkę tak że powstała płyta żelbetowa. Mam nadzieję, że nie dojdzie do pękania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 07.10.2002 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Po co lać wodę pod fundamenty! Nie robiłbym tego- tej wody nawet nie odbierze drenaż, który jest usytuowany na zewnątrz fundamentów (jeśli jest) i w to poziomie ławicy, a my lejemy wodę pod fundament!!Czytałem ostatnio stary murator (99r)gdzie piszą o sytuacji kiedy woda z rynny dziurawej spowodowała pęknięcie fundamentu, bo osłabiła nośność terenu pod fundamentem.Z niczym nie należy przesadzać. Polewać piasek warstwami to tak ale nie wlewać wody wężem- to moje zdanie. Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 07.10.2002 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 U schyłku lata w ubiegłym roku moja ekipa budowlana dostała przyśpieszenia - błyskawicznie zasypali mi przestrzeń między fundamentami pospółką bez zagęszczania.Po ochłonięciu podjąłem decyzję o zagęszczaniu wodą (ją się liczy w metrach sześciennych....). Miałem jednak możliwość przebicia ścian fundamentowych w najniższych miejscach,, założenia filtrów z grubego żwiru, i wyprowadzanie tej wody na zewnątrz...Dla informacji - woda schodziła miesiącami. Sączyło i sączyło. Podłoże mam nieprzepuszczalne, więc mogło zejść tylko tymi drenami. To ku przestrodze osobom ratującym się w ten sposób. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2002-10-07 08:53 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.10.2002 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Ja od wczoraj mam dół w domu po humusie na głębokość 1m (0,5 m pod poziom gruntu i 0,5 m nad poziom gruntu) i nie wiem co robić. Czy zasypywać, lać wodę i zagęszczać teraz, czy poczekać do wiosny? Podłoże mam przepuszczalne (piasek), ale jak przyjdą mrozy... Czy dobrze jest sypnąć na sam dół trochę żwirku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 07.10.2002 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Jeśli jesteś na początku drogi - to czemu nie wykonać zgodnie ze sztuką ? pospółka lub piasek warstwami, z wypożyczalni zagęszczarka "skoczek" - i śpisz spokojnie.Rozwiązania z wodą to jest "ratuj się, kto może". Preferują to ekipy budowlane, bo sypią z wywrotki, odkręcają kran z wodą - i wyjdzie, albo nie wyjdzie...Przy zagęszczaniu warstwami muszą się nataczkować, a godziny lecą.Jednak zalecam po Bożemu..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.10.2002 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Tak zamierzam zrobić. Ekipy już nie ma, więc będę na pewno taczkował warstwami. Po całości na pewno nie dam rady . Ale żeby zagęścić skoczkiem i tak trzeba wcześniej polać. Chyba że się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 07.10.2002 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 On 2002-10-07 10:54, ckwadrat wrote: Tak zamierzam zrobić. Ekipy już nie ma, więc będę na pewno taczkował warstwami. Po całości na pewno nie dam rady . Ale żeby zagęścić skoczkiem i tak trzeba wcześniej polać. Chyba że się mylę... Jeżeli piasek jest wilgotny to nie trzeba polewać. Jedynie suchy jak pieprz nie zgęści się wystarczająco. Paj^ Pomysł, aby zagęścić 1,5 metrową warstwę przez polewanie jest chory. Ale jeśli nie chcesz tego zrobić zgodnie ze sztuką to lej-a nuż się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 07.10.2002 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 dzieki Pacul, od dzis mam ekipe wod-kan co i teraz kopia w piasku, jak go widze to przypomona mi to chyba najwiekszy blad od poczatku budowy, poczekam do wiosny, moze samo sie zagesci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts