Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dokumenty do odbioru domu

tomot79

Recommended Posts

Witam jestem wreszcie na etapie końcowym domu, czy oprócz wymienionych poniżej dokumentów cos jeszcze musze mieć?

Dziennik budowy, oświadczenie kierownika że budowa zgodnie z projektem, inwentaryzacja powykonawcza domu i przyłączy, odbiór pieca gazowego (próba szczelności i potwierdzenie kierownika że ok), dokumenty od kominiarza że wentylacja od pieca gazowego jest ok, świadectwo energetyczne, umowa na dostawę wody, odbiór kanalizy z protokołami wykonania przyłączy, papiery elektryka z odbioru elektryki domu. Mam tez rekuperację, ale tutaj nie mam żadnego dokumentu z prób itp jedynie protokół odbioru prac od firmy. Czy zmiany typu - Porotherm na Solbet, zmiana miejsca głównej skrzynki elektrycznej ze spiżarki na garaż w bryle, zmiana miejsca drzwi z jednego pokoju wymagają oprócz wpisu do dziennika budowy jeszcze narzucenia na projekt? Czy musze to zgłaszac do projektanta żeby też dał jakiś papier na to????

PS- skrzynkę Tauron i skrzynkę gazowa miałem już po zakupie działki, czy od nich coś potrzebuje, jakiś papier

• 2 weeks później...

a czy do złożenia papierów trzeba wypełnić formularz o zakończeniu budowy. Jest taki 16 a ale jest dziwny bo w załącznikach ma z tych najważniejszych dokumentów projekt techniczny, oświadczenie kierownika, próbę szczelności gazu oraz dokumentacje od geodety- a gdzie inne przyłącza czy dziennik budowy?????? Mam budowę na pozwoleniu z 2022- czy to jakieś nowe przepisy