Piotr-62 14.02.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Witam,Właśnie mam zamiar przystąpić do budowy domku jednorodzinnego.Proszę o informację, czy mam prawny obowiązek zatrudnić geodetę do wytyczenia lokalizacji domu na działce ? Czy nie może tego zrobić kierownik budowy pod nadzorem inspektora nadzoru ?Pozdrawiam, Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.02.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Kierownik budowy ma obowiazek zapewnic wlasciwe prowadzenie budowy oraz uczestnictwo w procesie budowlanym osob do tego niezbednych. Jesli potrafi to moze wykonac takie wyznaczenie i wpisac do dziennika budowy. On sam, podobnie jak inspektor nadoru powinien o tym najlepiej widziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.02.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Kierownik budowy ma obowiazek zapewnic wlasciwe prowadzenie budowy oraz uczestnictwo w procesie budowlanym osob do tego niezbednych. Jesli potrafi to moze wykonac takie wyznaczenie i wpisac do dziennika budowy. On sam, podobnie jak inspektor nadoru powinien o tym najlepiej widziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 15.02.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Weź pod uwagę koszta geodety przy wyznaczeniu, a koszta zwiazane później z naprawieniem błędów zrobionych przez osoby do tego nieuprawnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-62 15.02.2005 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Weź pod uwagę koszta geodety przy wyznaczeniu, a koszta zwiazane później z naprawieniem błędów zrobionych przez osoby do tego nieuprawnione. Witam, Jakie to ma znaczenie czy budynek stoi 1 metr w lewo czy w prawo, jeśli są zachowane minimalne odległości od sąsiednich budynków, granicy działki i instalacji zgodnie z wymaganiami prawa budowlanego. Pozdrawiam. Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.02.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Nie zgodnie. Poniewaz Urzad zatwierdza lokalizacje ktora przedstawiasz. Do tego w ZUDP uzgadaniaja przebieg mediow w terenie rowniez w stosunku do projektowanej lokalizacji domu. Przy czym zagadzam sie, ze jesli budynek nie jest w granicznych odleglosciach regulowanych rozporzadzeniami to jest to mniejszy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 15.02.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Niemniej bedzie dużo pracy aby takie przesuniecie budynku później skorygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 15.02.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Geodeta musi być. O wyznaczeniu budynku na gruncie robi wpis do dziennika budowy. Dokonuje sprawdzenia czy pod danym gruntem nie przebiegaja jakiekolwiek media. Spprządza mapy. Po zakończxeniu budowy dokonuje pomiaru, wpisuje to do dziennika budowy, wykonuje mape inwentaryzacyjną niezbędną do odbioru budynku lub do jego zakończenia. Geodeta jest jednym z wielu kturzy muszą być uczestnikami procesu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 15.02.2005 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Opracowanie geodezyjne projektu zagospodarowania terenu powinno być oparte na osnowie geodezyjnej. Wyjątek stanowią plany sporządzone na mapach jednostkowych w układzie lokalnym. (Rozp. Min. Gosp. Przestrz. i Budown. z 21.02.95) Ponieważ dostęp do osnów mają tylko geodeci to tylko oni są uprawnieni do wytyczania obiektów budowlanych. Nawiasem mówiąc, coś często na tym forum znajdują się osoby chcące zastępować własnie geodetów ? Może powinny się przekwalifikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-62 16.02.2005 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Opracowanie geodezyjne projektu zagospodarowania terenu powinno być oparte na osnowie geodezyjnej. Wyjątek stanowią plany sporządzone na mapach jednostkowych w układzie lokalnym. (Rozp. Min. Gosp. Przestrz. i Budown. z 21.02.95) Ponieważ dostęp do osnów mają tylko geodeci to tylko oni są uprawnieni do wytyczania obiektów budowlanych. Nawiasem mówiąc, coś często na tym forum znajdują się osoby chcące zastępować własnie geodetów ? Może powinny się przekwalifikować? Mam mapę geodezyjną i projekt zagospodarowania działki i pozwolenie na budowę. Wymierzyć lokalizację domu z dokładnością do 10 centymetrów mogę zrobić sam. Co za problem odmierzyć taśmą te kilka metrów od jednej i drugiej strony działki. To jest dziecinnie proste, po co płacić geodecie za to 400 zł ! Pytałem się znajomych inspektorów nadzoru z długim stażem zawodowym, potwierdzają mi, że nie muszę zatrudniać geodetę może to robić wykonawca przy udziale inspektora nadzoru. Prawo budowlane nie zobowiązuje do tego inwestora, aby musiał do tego celu zatrudniać geodetę. Prawo zobowiązuje mnie do tego, aby budynek został usytuowany z zachowaniem właściwych odległości od granicy działki, sąsiednich budynków i sąsiednich instalacji. Oczywiście należy to zrobić zgodnie z planem zagospodarowania działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 16.02.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Masz racje. ALe to powinien byc problem kierownika i inspektora nadzoru. Oni odpowiadaja za prowadzenie prac zgodnie z wydanymi warunkami i przepisami techniczno-budowlanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 16.02.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Piotr-62 jestem ciekaw ile twoja zwykła taśma "gubi centymetrów" na metrze i pamietaj o kątach prostych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 16.02.2005 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Piotr-62A co to jest dla Ciebie "strona działki"?Do czego chcesz nawiązywać swoje pomiary do płotu, miedzy, rowu czy jeszcze czegoś innego? Metr to metr - jego wzorzec gdzieś tam jest. Taśmę też możesz mieć dobrą, ale prawdopodobnie nie wiesz gdzie ją zaczepić.Zapoznaj się też z art. 22 Prawa budowlanego z którego wynika, żedo podstawowych obowiązków kierownika budowy należy m.in. zapewnienie geodezyjnego wytyczenia obiektu.I tu odsyłam Cię do Prawa geodezyjnego art. 42. Oczywiście nikt nie zabroni Ci abyś samodzielnie wytyczył budynek, ale i tak wpis do dziennika musi Ci zrobić uprawniony geodeta. W swoim życiorysie miałem przypadek kiedy w zaawansowanym stadium budowy uprzejmy sąsiad kwestionował posadowienie budynku bo kijem zmierzył odległość od płotu do ściany i mu wyszło 3.80m a miało być 4,00m.Budynek był wytyczony przez geodetę. W wyniku pomiarów okazało się, że ogrodzenie wybudowane wcześniej przez uprzejmego sąsiada nie znajdowało się idealnie na granicy działki. Budynek wybudowano OK a sytuacja odwróciła się przeciwko sąsiadowi bo okazało się że się wgrodził. Zmierzam do tego, że oszczędzenie na geodecie może mieć często poważne konsekwencje finansowe np przenoszenie ogrodzenia. vector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 18.02.2005 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Opracowanie geodezyjne projektu zagospodarowania terenu powinno być oparte na osnowie geodezyjnej. Wyjątek stanowią plany sporządzone na mapach jednostkowych w układzie lokalnym. (Rozp. Min. Gosp. Przestrz. i Budown. z 21.02.95) Ponieważ dostęp do osnów mają tylko geodeci to tylko oni są uprawnieni do wytyczania obiektów budowlanych. Nawiasem mówiąc, coś często na tym forum znajdują się osoby chcące zastępować własnie geodetów ? Może powinny się przekwalifikować? Ja rozumiem potrzebę zatrudnienia geodety ale te 400 zł, które jemu zapłciłem za wytyczenie, było najgłupiej wydanymi pieniędzmi podczas całej budowy. Bardzo solidnie, z dokładnością do 1 cm wbite kołki zostały w dniu następnym wykopane koparką. A później przyszedł kierownik budowy i raz jeszcze fundament wytyczył. I może stąd bierze się niechęć do zatrudnienia geodety na początku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 19.02.2005 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2005 Chyba fachowe wytyczenie, polega na wytyczeniu nie tylko palików wyznaczajacych obrys projektowanego budynku, ale również palików zabezpieczających główne osie. Te paliki muszą być poza zasięgiem robót ziemnych, a na czas pracy ciężkiego sprzętu trzeba je jakoś zabezpieczyć przed zniszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 20.02.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Załóżmy,że budynek wyznaczam sam i robię to dokładnie.W dzienniku jest wpis kierownika budowy.Pytanie brzmi;kto mi zabroni to zrobić i jakie konsekwencje mogą wobec mnie wyciągnąć ?Myślę.że za takie działanie odpowiadam sam przed sobą i jeśli będę miał jakieś problemy to na etapie inwentaryzacji powykonawczej, o ile zawaliłem wytyczenie budnku.Nikt nie może mnie chyba ukarać za coś,co zrobiłem dobrze.Z drugiej strony ile jest pomyłek geodetów,także wszystko jest zgodnie z prawem...ale spieprzone! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 21.02.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Załóżmy,że budynek wyznaczam sam i robię to dokładnie.W dzienniku jest wpis kierownika budowy.Pytanie brzmi;kto mi zabroni to zrobić i jakie konsekwencje mogą wobec mnie wyciągnąć ?Myślę.że za takie działanie odpowiadam sam przed sobą i jeśli będę miał jakieś problemy to na etapie inwentaryzacji powykonawczej, o ile zawaliłem wytyczenie budnku.Nikt nie może mnie chyba ukarać za coś,co zrobiłem dobrze.Z drugiej strony ile jest pomyłek geodetów,także wszystko jest zgodnie z prawem...ale spieprzone! Przeczytaj dokładnie wypowiedź Vecktora, a jeżeli to ci nie wystarczy przeczytaj Prawo Budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacooo 21.02.2005 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 pjr napisał Ja rozumiem potrzebę zatrudnienia geodety ale te 400 zł, które jemu zapłciłem za wytyczenie, było najgłupiej wydanymi pieniędzmi podczas całej budowy. Bardzo solidnie, z dokładnością do 1 cm wbite kołki zostały w dniu następnym wykopane koparką. A później przyszedł kierownik budowy i raz jeszcze fundament wytyczył. I może stąd bierze się niechęć do zatrudnienia geodety na początku budowy tylko mam pytanie gdzie był kierownik lub inspektor podczas tyczenia że nie kazał zabezpieczyć kołków (czytaj przenieść kierunków na tzw ławy) wtedy przy kopaniu wszystko jest ok Tyczyć możesz sam tylko w dziennik musi sie wpisać geodeta i tym samym wziąć na siebie odpowiedzialność za tyczenie. Tylko gdzie znajdziesz takiego?? a za podpis i tak musisz zapłacić Pozrdo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 21.02.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Janaro przeczytałem i dalej,z uporem maniaka,obstaję przy swojej koncepcji.Otóż wpis geodety potrzebny jest tak naprawdę ze względów formalnych.Chodzi mnie głównie o odbiór i zakończenie budowy.Nadzór budowlany najprawdopodbniej podniesie larum z powodu braku takowego wpisu w dzienniku.Prawdopodobnie będą chcieli bym to uzupełnił,ale de facto zmuszaliby mnie w ten sposób do poświadczenia nieprawdy.Paradoks,prawda?Także ponawiam pytanie,czym grozi takie postępowanie?Może bardziej opłaca się wysłuchać reprymendy,zapłacić jakiś mandat,niż bulić darmo kasę geodecie.Oczywiście przy założeniu,że jestem na 100% pewny swego wytyczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 21.02.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Janaro przeczytałem i dalej,z uporem maniaka,obstaję przy swojej koncepcji.Otóż wpis geodety potrzebny jest tak naprawdę ze względów formalnych.Chodzi mnie głównie o odbiór i zakończenie budowy.Nadzór budowlany najprawdopodbniej podniesie larum z powodu braku takowego wpisu w dzienniku.Prawdopodobnie będą chcieli bym to uzupełnił,ale de facto zmuszaliby mnie w ten sposób do poświadczenia nieprawdy.Paradoks,prawda?Także ponawiam pytanie,czym grozi takie postępowanie?Może bardziej opłaca się wysłuchać reprymendy,zapłacić jakiś mandat,niż bulić darmo kasę geodecie.Oczywiście przy założeniu,że jestem na 100% pewny swego wytyczenia.[/quote Dlaczego zakładasz że musisz bulić darmo kasę geodecie. Myślisz zapewne że wytyczyć dudynek to jest do" bułka z masłem" i tu sie mylisz. Aby mieć uprawnienia umożliwiające samodzielne wykonywanie prac w geodezji potrzeba minimum 10lat.Jężeli uważasz że jesteś wstanie zrobić to sam do zrób. Wystarczy że popełnisz drobny błąd a być może w sytuacji ekstremalnej bedziesz miał decyzje o wstrzymaniu prac budowlanych, a nawet nakaz rozbiórki bydynku(już sie z czymś takim spotkałem). Koszt wytyczenia jest to do 400zł w górę, więc sobie przeanalizuj koszty i pamiętaj że najczęściej geodeta wchodzi jako pierwszy na plac budowy i najczęściej kończy budowe inwentaryzacją. Ps.Jeżeli chcesz tyczyć budynek tu kup sobie 30 m. ruletkę za około 150zł więc będziesz miał ok.250zł oszczedności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts