shawping1 01.06.2025 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca (edytowane) Zbudowałem wiatę na dwa auta i na dach położyłem panele fotowoltaiczne (18 sztuk które łącznie ważą 450kg). No i teraz mam problem bo zastanawiam się czy to wytrzyma szczególnie zimą. Wiata oparta na 6 słupach. Fundament pod każdy słup 120cm głębokości 35cm średnicy i w to włożone zbrojenie z przyspawanymi prętami gwintowanymi utwardzonymi. Słup 100x100x5mm z przyspawaną na dole flanszą do przykręcenia do fundamentu a na górze takie kasety do wsunięcia od góry i przykręcenia poprzeczek jak na foto. Między słupami taka ramka z dwóch profili 50x30x3 z podpórkami miedzy profilami. Na to krokwie z profili aluminiowych 120x60x2 i do tego profile fotowoltaiczne i panele. Z racji ze jak się wieszałem na środku tych kratownic to się trochę uginało to dospawałem jeszcze takie podpórki żeby utworzyć kratownice i teraz już jest sztywno i się nie ugina. Z przodu wysokość 3m z tyłu 2,30. Myślicie, że to wytrzyma? Edytowane 1 Czerwca przez shawping1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts