Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam mozliwość kupienia po b.okazyjnej cenie działki przez którą przebiega (wzdłuż boku) linia energetyczna średniego napięcia (15 kV) .Czy ktoś z forumowiczów ma może też podobny kawałek gruntu z czymś takim , jesli tak to niech powie mi szczerze czy warto się zdecydować na taki zakup , czy też jednak jest to w jkimś stopniu uciązliwe "sąsiedztwo" i lepiej darować sobie taki nabytek. jeszcze jedno czy ktoś wie w jakim dokumencie (np ustawa ,polskie normy itp) otrzymam info o min odległościach od przebiegu lini energetycznej do budynku mieszkalnego. dzięki z góry

https://forum.murator.pl/topic/29033-czy-kto%C5%9B-ma-dzia%C5%82k%C4%99-z-kolizj%C4%85quot-np-linia-energetyczna/

Witam

Mam mozliwość kupienia po b.okazyjnej cenie działki przez którą przebiega (wzdłuż boku) linia energetyczna średniego napięcia (15 kV) .Czy ktoś z forumowiczów ma może też podobny kawałek gruntu z czymś takim , jesli tak to niech powie mi szczerze czy warto się zdecydować na taki zakup , czy też jednak jest to w jkimś stopniu uciązliwe "sąsiedztwo" i lepiej darować sobie taki nabytek. jeszcze jedno czy ktoś wie w jakim dokumencie (np ustawa ,polskie normy itp) otrzymam info o min odległościach od przebiegu lini energetycznej do budynku mieszkalnego. dzięki z góry

Moją działkę przecina linia 15 kV. Dzieli ją na około 1/3 i 2/3. Co prawda z domem mi nie koliduje, ale z drugiej strony to strach podlewać ogród z węża. Kiedyś nawet prowadziłem z energetyką korespondencję na temat likwidacji linii, ale odpowiadali mi jak głupia papuga wciąż to samo. Jeżeli chodzi ci o oddziaływanie elektromagnetyczne linii na organizm ludzki to nie masz się czego bać, jedynie względy estetyczne, no i nie podlewać linii z węża. Możesz również "poprosić" energetykę, żeby sobie to wszystko zabrali, ale ... Z drugiej strony ktoś wytrwały wygrał kiedyś z monopolistą. Kiedyś ktoś coś pisał na ten temat.

Nad moją działką również przebiega linia SN.

Mój problem to wymóg ZE wykonania na mój koszt obostrzeń 2 stopnia. Pisałem o tym sporo w wątku: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38598&highlight=

Mam znajomych w Wołominie,u których taka linia przebiega nad domem.Na razie patrząc po nich nie widać żadnych złych skutków.Jedyny minus jest taki,że nie mogą dobudować piętra(urząd budowlany nie wyda zgody).

Bardzo ostrożnie z taka działką, linia ta ma napewno strefe ochronna w której nie możesz postawić budynku, w skrajnych przypadkach przebieg tej strefy może całkowicie uniemożliwić postawienie budynku, o ile pamiętam to dla dla 15kV strefa wynosi 30m (wartości do sprawdzenia).

W planie zagospodarowania powinna być wrysowana strefa- sprawdz w gmine

pkm: Chyba nie 30m. Ja mam linie 110kV przecinajaca skraj dzialki i wystepowalem o ekspertyze na temat odleglosci posadowienia budynku. Dostalem z energetyki dokument, ktory okresla minimalna odleglosc od rzutu poziomego srodkowego przewodu do skraju obrysu budynku na 21m.

Wiec przy 15kV raczej powinno byc mniej niz 21m :)

WItam

posiadam działkę i wzdłuż niej stoją słupy 15kv i odległość od zabudowy to około 5-6m. W tamtym roku otrzymaliśmy pozwolenie. Jeśli jest to dobre miejsce i cena jest atrakcyjna to kupować.

Myśmy rok temu też mieli dylemat ale w końcu kupiliśmy

Pozdrawiam

Odległość przewodów linii napowietrznej 15 kV od części trudnodostępnej budynku wynosi 2,9 m , od części łatwodostępnej budynku 3,9 m ( zgodnie z normą PN-E-05100-1:1998 ( nie jest to odległość podana konkretnie ,trzeba ją wyliczyć , co nie jest łatwe ) . Oddziaływanie linii 15 kV - znikome, żadne. Problemem może być wykonanie obostrzeń na linii ( jesli nie ma ) , ew. uziemień jeśli słup stoi bliżej niż 10 m od działki .

Pozdrawiam