Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czujki ruchu

logoslaw

Recommended Posts

Witam Czy można podłączyć dwie czujki ruchu w taki sposób aby uruchamiały jedna lampę?

(zamierzam do tego wykorzystać lampy halogenowe sprzężone z czujkami , czujki chce odłączyć od lamp i umieścić je w różnych punktach)

W konsekwencji ruch na którejkolwiek strefie czuwania czujki miałby powodować zapalenie jednej lampy.

Jak to zrobić Z poważaniem. Sławek

Wszystko można ... ale...

Jeżeli zależy nam na profesjonalnym (bezpiecznym i trwałym a nie tylko działającym) rozwiązaniu to należy zastosować czujki ruchu do lamp halogenowych w wykonaniu - osobno lampa, osobno czujnik. Są takie. Można je kupić w byle hipermarkecie (np. Castorama).

Tylko że ja też widziałem lampy z czujnikiem sprzedawane jako "końcówka serii" po 9zł.

Znowu będzie burza : robić - nie robić, można - nie można.

Pozdrawiam Adam M.

• 1 year później...

Czy można połączyć 2 czujki do schodów tak aby dolna nie zakócała się z górną .Chodzi mi o podłączenie halogenikóww desce od schodów (przy ścianie)Halogeny są na 12V Jak to wszystko połączyć Jeśli ktoś może narysować schemat to stokrotne dzięki

Widzę problem w nastawieniu czasu pracy ,jeśli nastawiiona będzi np.1 minuta pracy a ja dotrę do gory schodów po10s. to jak zachowa się górna czujka jesli zadziała i włączy na następną minuteto nic się nie stanie Proszę opomoc kogoś "kumatego"

pozdrowionka

Darek :wink: