bioly1 15.02.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 WitamMam taki problem.Czy ktoś wie jak uzyskać służebność drogową?Jak to się ma od strony prawai kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq11 15.02.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 wiecej szczegołów!, tak to mozna pisać i pisać a i tak nie wiadomo czy napiszemy o tym co Cie interesuje.konkretne pytanie -> konkretna odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bioly1 15.02.2005 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Chodzi mi o to czy tak jak słyszałem wystarczy iść z właścicielem działki przez którą ma przebiegać droga do notariusza i tam wszystko załatwimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq11 15.02.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Chodzi mi o to czy tak jak słyszałem wystarczy iść z właścicielem działki przez którą ma przebiegać droga do notariusza i tam wszystko załatwimy? jeśli sie zgadza, a potwierdzeniem tego ma być odpowiednie wpisanie w KW tych służebności to dokładnie tak nalezy. a jaką słuzebność chcesz uzyskać? tylko przejście, czy przejazd przeprowadzenie instalacji itp? zastanów sie żeby później nie robić czegoś dwa razy, albo nie mieć szlabanu gdy sasiad sie rozmysli i bedzie sie zgadzał tylko na to co juz jest, a odmówi rozszerzenia tej służebnościna inne rzeczy (o ile ich potrzebujesz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.02.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Z reguły taki zapis dotyczy prawa przejazdu i przechodu do Twojej posesji.Ale my kupując działki od osoby prywatnej ( teraz droga jest już gminna ) w umowie kupna notariusz wpisał dodatkowo służebność polegajacą na prawie do budowy infrastruktury komunalnej ( tj. mediów ).Jeżeli droga dojazdowa jest ślepa, to są raczej małe szanse, że gmina ją kiedyś przejmie, a bez takich zabezpieczeń prawnych można jak pisze Jarq11 mieć kłopoty!PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bioly1 15.02.2005 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Dzięki za informacje.Chodziło mi o dojazd i przejście ale teraz rozwarzę także przeprowadzenie instalacji.Mam jeszcze pytanie ile metrów powinna mieć taka droga i ile teraz kosztuje notariusz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.02.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Droga na 4 m to min., coby położyć wodociąg, kanał i gaz, energia słupami, ale warto żeby miała więcej. Koszty Mogę tylko poradzić telefon lub spacer do notariusza. pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq11 15.02.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Dzięki za informacje.Chodziło mi o dojazd i przejście ale teraz rozwarzę także przeprowadzenie instalacji.Mam jeszcze pytanie ile metrów powinna mieć taka droga i ile teraz kosztuje notariusz? nie podam szczegołów ale musisz sobie znaleźć jakie sa odległosci miedzy mediami (było w Muratorze) i ustalić co mozesz potrzebować z tych mediów i wyjdzie ci ile potrzebujesz miejsca na nie, nie piszesz czy juz masz ta dzialke?(domyslam sie tylko ze tak), a w takim przypadku nie podam ci stawek Notariuszy.(moja służebność zawarła sie w całym Akcie Notarialnym zakupu) Pewnie dojdzie opłata skarbowa za słuzebnośc, opłata za zmiany w KW itd. najlepiej porozmawiaj z notariuszem, to nic nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bioly1 15.02.2005 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Tak też zrobię.Bardzo wam dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 15.02.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Droga uzyskana w drodze służebności jest drogą prywatną, którą gmina nie może przejąć. Poszerzenie drogi służebnej - koniecznej nie może być dokonane w drodze ustawy o drogach publicznych. Drogę służebną wyznacza się w minimalnej jej szerokości dla potrzeb osoby, która wystąpiła o taką drogę. Taką drogę może wykorzystywać osoba, która wystąpiła o ustanowienie tego dojazdu, w określonym celu np. tylko dojazdu. Wykorzystanie jej na cele mediów łączy się z ponownymi negocjacjami, gdyż właścicielem tej drogi jest osoba prywatna. Realizującym zaś media jest instytucja publiczna, która nie ma prawa do tego terenu. Jeżeli, zaś korzystający z tej drogi, chce przeprowadzić media musi się zwrócić ponownie do właściciela tych gruntów o możliwość realizacji mediów i ustalić sposób ograniczenia dodatkowego do prawa wykorzystania tego terenu, jako prawo własności. Dlatego właściciel tej drogi może wystąpić o straty spowodowane przez wkopanie w ziemię mediów lub przeciągnięcie nad jego własnością linii energetycznej.Fakt przyrzeczenia możliwości budowy mediów w tej drodze był formą wyrażenia zgody na przyszłość realizacji tej infrastruktury. Każda infrastruktura ma swoje ograniczenia dla właściciela gruntu. Tych ograniczeń dla właściciela gruntów w przyszłość nie można było wcześniej ustalić. Dlatego realizacja mediów w tej drodze koniecznej - służebnej musi odbyć się na drodze ponownych negocjacji. Brak tych negocjacji i podpisania notarialnej umowy może spowodować przykre konsekwencje w roszczeniach o bezumowne korzystanie z gruntów. A to może być bardzo drogą inwestycją dla właściciela gruntów korzystających z tej drogi koniecznej. Podobną sytuację miałem z TPSA, która wykorzystała moją działkę do realizacji trzech kabli telefonicznych. Choć plany zagospodarowania przestrzennego przewidywały w tej części mojej działki poszerzenie drogi i w tej części działki TPSA zrealizowała kable telefoniczne to okazało się, że nie uzyskała praw do tego gruntu na cele realizacji budowy tych kabli, co spowodowało wydanie decyzji nadzoru budowlanego o nakazie rozbiórki tych kabli. Niestety musieli rozebrać kable telefoniczne, co uczynili w części mojej działki. Ale wiszą nad nimi moje roszczenia o bezumowne korzystanie z gruntów na te cele inwestycji telefonii kablowej.Dlatego korzystającym z drogi koniecznej - służebnej zalecam wcześniejsze dojście do porozumienia i podpisania umowy za dodatkowe wykorzystanie drogi służebnej na cele mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts