Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Służebność drogowa

bioly1

Recommended Posts

Chodzi mi o to czy tak jak słyszałem wystarczy iść z właścicielem działki przez którą ma przebiegać droga do notariusza i tam wszystko załatwimy?

jeśli sie zgadza, a potwierdzeniem tego ma być odpowiednie wpisanie w KW tych służebności to dokładnie tak nalezy.

a jaką słuzebność chcesz uzyskać? tylko przejście, czy przejazd przeprowadzenie instalacji itp?

zastanów sie żeby później nie robić czegoś dwa razy, albo nie mieć szlabanu gdy sasiad sie rozmysli i bedzie sie zgadzał tylko na to co juz jest, a odmówi rozszerzenia tej służebnościna inne rzeczy (o ile ich potrzebujesz)

Z reguły taki zapis dotyczy prawa przejazdu i przechodu do Twojej posesji.

Ale my kupując działki od osoby prywatnej ( teraz droga jest już gminna ) w umowie kupna notariusz wpisał dodatkowo służebność polegajacą na prawie do budowy infrastruktury komunalnej ( tj. mediów ).

Jeżeli droga dojazdowa jest ślepa, to są raczej małe szanse, że gmina ją kiedyś przejmie, a bez takich zabezpieczeń prawnych można jak pisze Jarq11 mieć kłopoty!

Pozdro

J

Dzięki za informacje.Chodziło mi o dojazd i przejście ale teraz rozwarzę także przeprowadzenie instalacji.Mam jeszcze pytanie ile metrów powinna mieć taka droga i ile teraz kosztuje notariusz?

nie podam szczegołów ale musisz sobie znaleźć jakie sa odległosci miedzy mediami (było w Muratorze) i ustalić co mozesz potrzebować z tych mediów i wyjdzie ci ile potrzebujesz miejsca na nie,

nie piszesz czy juz masz ta dzialke?(domyslam sie tylko ze tak), a w takim przypadku nie podam ci stawek Notariuszy.(moja służebność zawarła sie w całym Akcie Notarialnym zakupu)

Pewnie dojdzie opłata skarbowa za słuzebnośc, opłata za zmiany w KW itd.

najlepiej porozmawiaj z notariuszem, to nic nie kosztuje.

Droga uzyskana w drodze służebności jest drogą prywatną, którą gmina nie może przejąć. Poszerzenie drogi służebnej - koniecznej nie może być dokonane w drodze ustawy o drogach publicznych. Drogę służebną wyznacza się w minimalnej jej szerokości dla potrzeb osoby, która wystąpiła o taką drogę. Taką drogę może wykorzystywać osoba, która wystąpiła o ustanowienie tego dojazdu, w określonym celu np. tylko dojazdu. Wykorzystanie jej na cele mediów łączy się z ponownymi negocjacjami, gdyż właścicielem tej drogi jest osoba prywatna. Realizującym zaś media jest instytucja publiczna, która nie ma prawa do tego terenu. Jeżeli, zaś korzystający z tej drogi, chce przeprowadzić media musi się zwrócić ponownie do właściciela tych gruntów o możliwość realizacji mediów i ustalić sposób ograniczenia dodatkowego do prawa wykorzystania tego terenu, jako prawo własności. Dlatego właściciel tej drogi może wystąpić o straty spowodowane przez wkopanie w ziemię mediów lub przeciągnięcie nad jego własnością linii energetycznej.

Fakt przyrzeczenia możliwości budowy mediów w tej drodze był formą wyrażenia zgody na przyszłość realizacji tej infrastruktury. Każda infrastruktura ma swoje ograniczenia dla właściciela gruntu. Tych ograniczeń dla właściciela gruntów w przyszłość nie można było wcześniej ustalić. Dlatego realizacja mediów w tej drodze koniecznej - służebnej musi odbyć się na drodze ponownych negocjacji. Brak tych negocjacji i podpisania notarialnej umowy może spowodować przykre konsekwencje w roszczeniach o bezumowne korzystanie z gruntów. A to może być bardzo drogą inwestycją dla właściciela gruntów korzystających z tej drogi koniecznej.

Podobną sytuację miałem z TPSA, która wykorzystała moją działkę do realizacji trzech kabli telefonicznych. Choć plany zagospodarowania przestrzennego przewidywały w tej części mojej działki poszerzenie drogi i w tej części działki TPSA zrealizowała kable telefoniczne to okazało się, że nie uzyskała praw do tego gruntu na cele realizacji budowy tych kabli, co spowodowało wydanie decyzji nadzoru budowlanego o nakazie rozbiórki tych kabli. Niestety musieli rozebrać kable telefoniczne, co uczynili w części mojej działki.

Ale wiszą nad nimi moje roszczenia o bezumowne korzystanie z gruntów na te cele inwestycji telefonii kablowej.

Dlatego korzystającym z drogi koniecznej - służebnej zalecam wcześniejsze dojście do porozumienia i podpisania umowy za dodatkowe wykorzystanie drogi służebnej na cele mediów.