Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wielki dom w moich oczach ma uzasadnienie wyłącznie w przypadku ludzi, którym ze względów prestiżowych nie wypada mieć po prostu 150 m. bo są np. takim Kulczykiem, Madonną

O rany jakaz grupa, powiem Ci ze milo sie w takiej znalezc!!! Ze swoimi 300m2 poczulismy sie jak malzenstwo Kulczyka z Madonna :wink:

https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-549777

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Satina

zgadzam się z Tobą i o to mi właśnie chodziło w moim poście - budować z umiarem,a nadmiar gotówki przeznaczyć na ciekawsze cele lub lokatę.

M.in. dla dzieci - by im pomóc, a nie oferować mieszkanie we wspólnym domu, bo i tak pewno będą wolały mieszkać osobno.

Moja 10 latka np. za parę lat pójdzie pewno do liceum w Niemczech i tyle ją zobaczę.I jej 24 metrowy pokój pozostanie pewno pusty.I dlatego np. nie planowałam nawet pokoju gościnnego,tylko malutki 8m2 gabinecik - pokój komputerowy i biblioteka.Pokój sportowy -14 m2 ma być równocześnie garderobą dla dzieci - szafy wnękowe.Pokój do muzyki,kino domowe - nie planuję,bo od czego w takim razie było by 30m2 salonu?

I wyszło mi w sumie niecałe 200 m2.Łącznie z piwniczką i pomieszczeniem gospodarczym - duża pralnia,prasowalnia itp. Tylko salon mógłby być większy,ale też niekoniecznie,skoro mam duży taras pod dachem.Czyli tak jak u poprzedników.

W przypadku budowania na kredyt - uważam że trzeba wybrać najskromniejszą z ofert,która zaspokoi nasze potrzeby.osobiscie wybudowała bym wtedy max 110m2 prostej bryły.

havo- naprawdę polecam dobrego architekta

Ja mam np. tylko ok.30m2 piwnicy,czyli dokładnie tyle,ile jest mi potrzebne na spory magazynek i chłodną spiżarkę.

Na górze,jeśli koniecznie chcesz użytkowe poddasze,możesz zrobić piękną antresolę.Jest mnóstwo wspaniałych rozwiazań.

https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-549903

Ekotom, to juz przegiąłeś :evil: Wszelkie zlo panoszące sie na matce ziemi zwalisz na tych co mają wieksze domy niz zaleca murator? A moze przydzielisz każdemu mieszkańcowi po 10m2 powierzchni mieszkaniowej, jak ma wiecej to dokwaterujesz kogoś na siłę? To juz było, więc nie jestes odkrywczy.

NIc nie zwalam, nic nie przydzielam, i nikogo nie dokwaterowuję.

Podałem tylko argument, który dla niektórych moze stać się (czego życzę :lol: ) istotny w rozważaniach nad wielkością ich przyszłego domu.

A juz wywalanie tekstu ze kazdy taki dom to niszczenie srodowiska - nie dajmy sie zwariowac.

jareko

czy masz jakieś wątpliwości co do tego że dom 200 m2 wybodowany w tym samym standarcie, technologi (itd.) zamieszkały przez tą sama rosdzinę co dom 300 m2 "wyprodukuje" mniej zanieczyszczeń?

Pozdrówka

https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-552335

Oczywiście, jak zwykle, wszystko zalezy od gustu, potrzeb, no i kasy. Wydaje mi się jednak, że dom 500m2 to już lekka przesada, bo ile człowiek tak naprawdę, uczciwie potrzebuje przestrzeni życiowej dla siebie? Ja bym się bała, że w takim ogromnym domu to się z mężem będziemy chyba mijać przez cały tydzień zanim wpadniemy na siebie w którymś z ogromnych pokoi :lol: Mnie osobiście duże domy wydają się mało przytulne no i niefunkcjonalne. W większości pomieszczeń bywa się od czasu do czasu, najczęściej po to, żeby posprzątać (zresztą nie wyobrażam sobie, żeby samemu utrzymywać taki ogromny dom w czystości). Porzedni nasz dom miał ok. 170m i to i tak okazało się za dużo, jak na nasze potrzeby. Teraz budujemy jeszcze mniejszy i już teraz jest przytulny, choć na razie same gołe ściany...
https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-552367

jareko

czy masz jakieś wątpliwości co do tego że dom 200 m2 wybodowany w tym samym standarcie, technologi (itd.) zamieszkały przez tą sama rosdzinę co dom 300 m2 "wyprodukuje" mniej zanieczyszczeń?

tylko przy ogrzewaniu takiej kubatury - tak.

Zauwazylem jakby pewna prawidlowosc: im ma sie wiecej kasy tym jest sie bardziej oszczednym i uwierz mi - te chalupy ktore mialem okazje zwiedzac o powierzchni ponad 700mkw zuzywaja o wiele mniej energi na ogrzewanie niz "standardowe" 200 mkw. To proste - majac tyle kasy by bylo mnie stac na taka hawire nie oszczedzalbym juz na instalacji rekuperatorow, ogrzewania slonecznego pompy ciepla, okien o wspolczynniku k niewyobrazalnie nieskm itp. wynalazkow a ze mialbym prawie olimpijski basen to tylko w oczy innych, zawistnych, bez grosza przy d... by kulo.

A inne zanieczyszczenia - czy w takim domu mieszkajaca rodzina np. 4 osobowa wyprodukuje wiecej odpadow socjalnych? Hmmmm....watpie, to moim zdaniem jest porownywalane i nie zalezy od metrazu tylko od przemiany materii ;)

https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-552582

dzisjaj optymalną wielkością domu jest około 200m, ale w przyszłości ta wielkość będzie się zwiekszać, wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa i 500m (z garażem) to będzie przyszłościowa optymalna wielkość. Już dzisjaj mnie dziwią "salony" o powierzchni 20-cia pare metrów, tak jak innych dziwią domy o powierzchni 500m. Ja bym się poprostu źle czuł w salonie 20m, to przecież tak malutko, kurnik, a że źle bym się czuł to bym też szybciej umarł
https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-552659

salon 20 mkw? Toz to klitka - u mojej mamy w bloku z 69 19,5 mkw duzy pokoj - salon ;) ma - to naprawde na salon za malo

ale masz racje - dywagacje czy warto czy nie isc w wiekszy metraz dotycza tych ktorzy na dzien dzisiejszy maja tyle kasy ile maja - ale za kilkanascie (raczej kilkadziesiat przy takich ekipach rzadzacych) lat terazniejszy "standard" 200mkw bedzie klitka na kroliki ;) Wiec dlaczego bronic tym co maja kasy jak lodu ze buduja piekne )w wiekszosci wypadkow domy) na duzych dzialkach o powierzchniach oscylujacych w okolicach 1000 mkw bez garazy. Moze lubia jezdzic rowerem w zaciszu domowego ogniska? ;) :lol:

https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-552691

...jednak male nie wszystkim odpowiada...kwestia utrzymania,to juz inna sprawa...moim marzeniem jest dom z piwnica,poddaszem uzytkowym,sypialnia z garderoba i lazienka(oczywiscie na parterze)...no i wychodzi okolo 300 m2...i o ile nic sie nie zmieni to taki wybuduje...pozdrawiam podobnie myslacych...
https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-552705

• 1 year później...
dzisjaj optymalną wielkością domu jest około 200m, ale w przyszłości ta wielkość będzie się zwiekszać, wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa i 500m (z garażem) to będzie przyszłościowa optymalna wielkość. Już dzisjaj mnie dziwią "salony" o powierzchni 20-cia pare metrów, tak jak innych dziwią domy o powierzchni 500m. Ja bym się poprostu źle czuł w salonie 20m, to przecież tak malutko, kurnik, a że źle bym się czuł to bym też szybciej umarł

W salonie 20-30 metrowym może być przytulnie, w 80 metrowym nie. Chyba, że ktoś lubi nowoczesne, zimne przestrzenie. Kwestia gustu. Taka tendencja do zwiększania powierzchni niekoniecznie musi się potwierdzić, o czym świadczą przykłady z krajów zachodnich. Choć z drugiej strony Polacy mają tendencję "nowobogacką", więc u nas niekoniecznie musi być tak samo. Owszem, na Zachodzie buduje się domy większe niż 100 lat temu, ale wiele osób zachowuje jednak umiar, mam wrażenie bardziej niż w Polsce. W bogatych społeczeństwach Danii, Holandii czy Szwecji garaż przy domu to zbędny luksus, u nas prawie standard.

https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-1197754

W salonie 20-30 metrowym może być przytulnie, w 80 metrowym nie. Chyba, że ktoś lubi nowoczesne, zimne przestrzenie. Kwestia gustu. Taka tendencja do zwiększania powierzchni niekoniecznie musi się potwierdzić, o czym świadczą przykłady z krajów zachodnich. Choć z drugiej strony Polacy mają tendencję "nowobogacką", więc u nas niekoniecznie musi być tak samo. Owszem, na Zachodzie buduje się domy większe niż 100 lat temu, ale wiele osób zachowuje jednak umiar, mam wrażenie bardziej niż w Polsce. W bogatych społeczeństwach Danii, Holandii czy Szwecji garaż przy domu to zbędny luksus, u nas prawie standard.

Wari - proszę - widziałeś w Danii, Holandii czy Belgii cabriolety zaparkowane na ulicy bez założonego dachu ? Ja na każdym kroku.

I raz widziałam w Warszawie - było narzygane w środku i nawrzucane petów.............

Wiesz już dlaczego u nas garaż to norma ?

Salon 80 metrów może być bosko przytulny - kwestia wyposażenia wnętrza, stylu, kolorów...itp Chyba pomyliłeś sypialnię z salonem.

ja myślę , że jak kogo stac to może mieć i 800 metrów - jego problem...

Wolałabym Lamborgini niż Hondę ....chyba :):)

https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-1197762

Wari - proszę - widziałeś w Danii, Holandii czy Belgii cabriolety zaparkowane na ulicy bez założonego dachu ? Ja na każdym kroku.

I raz widziałam w Warszawie - było narzygane w środku i nawrzucane petów.............

Wiesz już dlaczego u nas garaż to norma ?

Salon 80 metrów może być bosko przytulny - kwestia wyposażenia wnętrza, stylu, kolorów...itp Chyba pomyliłeś sypialnię z salonem.

ja myślę , że jak kogo stac to może mieć i 800 metrów - jego problem...

Wolałabym Lamborgini niż Hondę ....chyba :):)

Dokladnie tak powinni wszyscy podchodzic do tematu.Jezeli kogos stac i czuje sie dobrze to nich sobie buduje nawet "stodoly" za salon.

Pozdrawiam:) :)

A co do Lamborgini,to juz nie jest moj typ absolutnie...tym bardziej na polskich drogach:)

https://forum.murator.pl/topic/29041-wielko%C5%9B%C4%87-domu-i-tego-nast%C4%99pstwa/page/7/#findComment-1198485