Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :wink:

Groszek pachnący to ulubieniec mojego taty i zawsze w doniczkach na balkonie (żeby pachniało). Ja mam Clematisa, ale na balkonie w donicy nie rośnie tak ładnie jak na podwórku. Nie wiem tylko co to jest ten Larythus? Może nazwa mnie myli. A Cobea w ubiegłym sezonie była całkiem całkiem.

• 2 weeks później...
Witam :wink:

Nie wiem tylko co to jest ten Larythus? Może nazwa mnie myli. A Cobea w ubiegłym sezonie była całkiem całkiem.

Ta roślinka to groszek pachnący ale nie pachnący. Dokładnie tak wygląda. Jest wieloletni. Kwitnie na biało, różowo lub fioletowo - nasza nazwa to groszek leśny.

Te kobee, wilce purpurowe, groszki, fasole pnace, naturcje pnace to jak duzych donic potrzebuja żeby sie dobrze rozwijąć? Do jakich doniczek wsadzaliscie swoje pnączaki jednoroczne?
Jeśli będziesz intensywnie nawoził i nie zapomnisz o podlewaniu mogą to być zwykłe szkrzynki np. 60 cm. W przypadku donic polecałabym min. 20 cm średnicy i to na 1-3 max. rośliny.

Te kobee, wilce purpurowe, groszki, fasole pnace, naturcje pnace to jak duzych donic potrzebuja żeby sie dobrze rozwijąć? Do jakich doniczek wsadzaliscie swoje pnączaki jednoroczne?
Jeśli będziesz intensywnie nawoził i nie zapomnisz o podlewaniu mogą to być zwykłe szkrzynki np. 60 cm. W przypadku donic polecałabym min. 20 cm średnicy i to na 1-3 max. rośliny.

Dzieki Wciorniastek. A jaki "specjał" ( nawozik) by im służył?

Dzieki Wciorniastek. A jaki "specjał" ( nawozik) by im służył?

Wiesz teraz w handlu to są specjalistyczne nawozy niemal dla każdej rośliny a ja prawdę mówiąc jestem trochę konserwatyską i proponuje kupić zwykły tzw. uniwersalny Florowit. Dlaczego? Bo to naprawdę dobry skład nawozu i jeszcze do tego nawet jeśli trochę przesadzisz z ilością to nie popali roślin w przeciwieństwie do wielu nowych robionych nawet na bazie komponentów ogranicznych.

• 5 years później...

Witam wszystkich miłośników kobei!

Po raz pierwszy kupiłam nasiona kobei białej, z 6 nasion wykiełkowało 5. Nie jest więc źle.

Nasion wcześniej nie moczyłam, ale regularnie podlewałam i stały na parapecie.

Posiałam w małych doniczkach, które w maju wysadziłam razem z ziemią do dużej donicy na balkonie. Pięknie urosła, niestety już pod koniec lipca od dołu zaczęły żółknąć, a następnie więdnąć liście. Nawoziłam, podlewałam regularnie, nie wiem dlaczego tak się stało...

Czy ktoś miał podobny problem i mógłby mi pomóc? :)

06c89e966327d0c626&#55.jpg

Na swoim balkonie- I piętro, południe- co roku sadziłam kobee, jedną w dużej skrzyni, drugą w donicy, jedną białą, drugą fioletową. Wysiewałam je na początku lutego do doniczek torfowych, które wsadza się w całości do ziemi i dzięki temu nie uszkadza się korzeni. Biała w rzeczywistości ma kwiaty zielonkawe z daleka niewidoczne ale za to pędy i liście grubsze, bujniejsze i nie usychające od dołu tak jak fioletowa. 2 rośliny tworzyły gęstą zasłonę, podlewałam 2x dziennie, co 3-4 dni z nawozem. Powojniki wcześniej miałam ale słabo rosły, róże pnące w donicy też chyba źle by rosły i mogły by przemarznąć, przecież nawet w ogródkach je okrywamy.