rozimek 10.11.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 To ja jeszcze dodam, że jakby ktoś chciał pooglądać na zywo projekt APS136 to zapraszam na http://ozimek.eu/categories.php?cat_id=71 Tylko ostrzegam że duzo tego [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 13.11.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Jakie są powierzchnie ścian i dachu? Chyba stosunkowo niewielkie?Jak wyglądały Wasze rozważania dotyczące wyboru pustaka: porotherm czy inny oraz pokrycie dachu: dachówka czy blachodachówka?Jakie są różnice w powyższych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 13.11.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Jakie są powierzchnie ścian i dachu? Chyba stosunkowo niewielkie? Jak wyglądały Wasze rozważania dotyczące wyboru pustaka: porotherm czy inny oraz pokrycie dachu: dachówka czy blachodachówka? Jakie są różnice w powyższych? Powierzchnia dachu jest raczej duża - z garażem dwustanowiskowym ok. 300 m2, dach jest drogi i skomplikowany w wykonanu- 3 lukarny, konstrukcj stalowa /widzałem jedną realizację projektu aps 119, a wiec podobnego, gdzie wykonawca nie poradził sobie z wykonaniem konstrukcji dachu i inwestor miał problemy/. Ja decydując się na ten projekt kierowałem się jednak wyglądem domu. Fakt, powierzchnia ścian nie jest duża, ściany są proste, nie ma wykuszy itp., ale sam dach jest dużo droższy od tych w innych projektach. Tak też stwerdził mój wykonawca widząc po raz pierwszy projekt i przygotowując dla mnie wstępną wycenę. Ja zmierzam pokryć dach dachówką ceramiczną creatonu lun robena /blachodachówka nie opłaca się duże straty materiałowe z uwagi na kształt dachu/. Ściany zewnętrzne mam wykonane z porothermu 25- co wymagało przeprojektowania projektu przy adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domdyb 17.06.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Witam serdecznie, od jakiegoś czasu podczytuję forum, nawet założyłam zeszyt na zapiski co by wiedza nie wyleciała. Wznawiam temat. Obecnie oczekuję na projekt tego domku, załatwianie pozwoleń itp przede mną. Chętnie dowiedziałabym się jak wyglądają sprawy kosztów budowy tego domku, czy nanieśliście jakieś zmiany w projekcie. Jakie zastosowaliście rozwiązania ogrzewania itp. Przeraża mnie chory wzrost cen materiałów oraz robocizny a niestety wszystko przemawia za tym że nie będziemy mogli budować systemem gospodarczym tylko trzeba będzie zawierzyć jakiejś firmie Jednak zdecydowaliśmy się, bo w bloku robi się coraz ciaśniej, dzieci rosną i kłucą się o każdą półkę a perspektywa reszty życia na swoim ,słuchanie świerszczyw trawie wieczorkiem popijając piwko na tarasie jest....ach sami wiecie Podzielcie się proszę swoim doświadczeniem........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 29.06.2007 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Ja już pomału zmierzam ku przeprowadzce, a zatem dom na ukończeniu. Projekt APS136L z pojedynczym garażem. Do tej pory wydałem 266 tys. zł (sam dom - bez kosztu zakupu działki). Parter wykończone podłogi, gotowa łazienka, czekam na meble kuchenne i montaż kotłowni. Piętro poczeka na wykończenie, tzn. ściany są pomalowane - tylko ułożyć panele i się wprowadzać. Dom murowany z ytonga 36,5 a zatem zgodnie z projektem, strop teriva, więźba tak ja w projekcie (co do grubości belek - choć archiprojekt po telefonicznym kontakcie zgodził się na mniejsze przekroje) z pominięciem ram stalowych. Dach pokryty blachodachówką (20-25% odpadów) - ale rok temu i tak wyszło taniej niż przy zakupie brass'a. Stolarka plastikowa DAKO U=1.0. Okna dachowe FAKRO FTP-V U=1.1. Tynki gipsowe - 650m2, do tego skosy na piętrze - 146 m2. Ocieplenie stropodachu - wełna isover 18+5 cm. Zmiany jakie wprowadziłem w projekcie to przede wszystkim zrezygnowałem z wyjścia na taras na wprost od wejścia i przesunąłem je na ścianę gdzie są w oryginale usytuowane dwa okna. Zamontowałem potrójne drzwi balkonowe (jedno nieotwierane) i z tej strony mam taras. W miejscu okna mam miejsce na kominek i komin w rogu przechodzący dokładnie środkiem ścian działowych na piętrze i wychodzący w środku jaskółki na dachu. To chyba tyle zmian u mnie. Reszta zgodna z projektem. Dom generalnie jest baaaardzo duży. 154m2 użytkowej powierzchni, ale 230m2 podłóg. A to już spora różnica. Oglądałem przed chwilą foty użytkownika "rozimek" - wynika mi z nich że nie obniżał kotłowni do poziomu garażu. Choć w projekcie to pomieszczenie jest niżej i mi wyszło jakieś 3.10 wysokie, ale przy kotłowni i pralni jednocześnie to taka kubatura raczej ok i można uniknąć podwójnych schodków. Ogrzewanie to grzejniki i podłogówka 70m2. Większość parteru to ogrzewanie podłogowe - wiatrolap, hall, salon, kuchnia, lazienka. Reszta domu grzejniki purmo V. Co by tu jeszcze napisać. Sporo się zapomina. Wczoraj stolarz zamontował mi schody dębowe na zejściu z hallu i kuchni do salonu. fajnie wyglądają. sam salon jest wysoki na 2,90 i tworzy sporą otwartą przestrzeń. http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977433_dsc05254.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977435_dsc05255.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977437_dsc05256.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977443_dsc05257.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977444_dsc05258.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977445_dsc05259.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977446_dsc05260.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977452_dsc05517.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977453_dsc05544.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977459_dsc05555.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977460_dsc05557.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy25/192010/404454/thumbs/10977461_dsc05558.jpg Foty są z marca, do tej pory co nieco się zmieniło. Elewacja jeszcze nie zrobiona - po wakacjach. To chyba tyle. ps. uważaj z projektem, jest w nim kilka błędów (żle opisane wysokości okien itp.). miłego budowania... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domdyb 30.06.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 O dziękuję bardzo za odpowiedz Projekt będziemy adaptować jeszcze przez innego architekta mam nadzieję że wychwyci błędy bo oboje z mężem się na tym nie znamy - bardzo cenna rada. Zastanawiam się nad zlikwidowaniem lukarny łazienkowej na pięterku tylko nie mam pojęcia jak by to wyglądało wtedy powierzchniowo, czy z łazienki nie zrobi się wtedy nie ustawna klitka. Zastanawia mnie również umieszczenie kominka czy będzie wystarczająco wtedy miejsca na postawienie dość sporego stołu i krzeseł nie" przypalając" się od ognia. Czy pokoje na górze są wygodne? Przepraszam za tyle pytań ale patrząc na rysunki ciężko aż tak to sobie wyobrazić...co innego widząc już wnętrza. Chcielibyśmy zamienić podział na górze tzn od frontu zrobić dwa pokoje zlikwidować łazienkę a od strony ogrodowej zrobić jeden pokój ...łazienkę chcemy powiększyć o kawałek tego właśnie pokoju żeby była pralnia jeszcze nie wiem czy to wogóle będzie możliwe. No i dumamy nad powiekszeniem garażu bo 19 m nie wiem czy jest wystarczające ...nigdy garażu nie mieliśmy a miło by było zmieścić tam rowery kosiarki itp tylko może wystarczy 19m . Domek wygląda pięknie rysunki nie oddają tego jak jest w rzeczywiśtości - widzieliśmydomek bardzo podobny z zewnątrz w okolicy w której będziemy w przysżłości mieszkać ale niestety nie udalo nam się zastać właścicieli. Przed nami jeszcze dluga droga do wbicia łopaty bo te papierki....ale już się nie mogę doczekać. Problemem u nas jest brak gazu ziemnego, muszę wymyśleć jak ekonomicznie ogrzewać dom i wodę. Czy docieplaliście ściany? I jeszcze jedno pytanko...czy na strychu wystarczą dwa okna do oświetlenia pomieszczenia (chcielibyśmy go zaadaptować na pokój) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 30.06.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 łazienka na pietrze ma sens tylko wtedy kiedy jest w jaskółce, jesli ją zlikwidujesz to faktycznie powstanie malutka i pewnie nieustawna klitka. co do drugiej lazienki na pietrze to z niej zrezygnowalismy, mamy tam spora garderobe przy pokoju. uklad pokoi pewnie mozna zmieniac bez przeszkod, jedynym mankamentem moze byc wejscie do dwoch pokoi obok schodow (za malo miejsca). co do garazu to faktycznie jest tylko na jedno auto, rowery mozna upchnac na wieszakach, a kosiarke wstawic do pomieszczenia za garazem. klopot robi sie w momencie kiedy trzeba schowac meble ogrodowe lub inne wieksze sprzety np. taczke., jako pomieszczenie na kompoty i ogorki etc. wykorzystalem przestrzen pod schodami i tam zrobilem mala spizarke. wyszlo calkiem ok. to tyle pzdr ps. przepraszam za brak polskich znakow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 01.07.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 http://foto.onet.pl/4bepu,aef8aeakeev6,u.htmlTrochę zdjęć dla cierpliwych. Parę zdań o zmianach w naszym aps-ie. I tak wchodząc do domu- zwężone oba balkony /wiele rzeczy wprost przepisanych jest przez Archi-projekt z aps 119/, wymiar z projektu przygotowany jest pod kolumny tak jak w 119 a tu takowych nie ma. Poszerzone drugie drzwi /tj. te za wejściwymi/ do wymiaru 103 cm. Okno w kuchni zmniejszone /takie jak w kotłowni/, ale też wstawione dodatkowe na ścianie na prost drzwi do kuchni- 180 cm na 150 tj. takie jak dwa w salonie. Kuchnia zamknięta /mamy obecnie salon z aneksem i nigdy więcej../, salon na tym samym poziomie jak reszta parteru. Połączenie salonu z pokojem- podciąg 2,5 m. szeroki. Dalej wejście do kotłowni przez garaż, w ten sposób powstała całkiem spora spiżarka pod schodami /pamiętajcie garaż, kotłownie jest o 45 cm niżej niż poziom parteru reszty budynku mieszkalnego/. Garaż dwustanowiskowy z jedną szeroką bramą wjazdową, na ścanie garażu od ogrodu dodatowe drzwi, doprowadzenie wody do garażu. Na górze nie wprowadizliśmy zmian, no może dodatkowe okno dachowe nad spocznikiem schodów, doświetające schody. Likwidacja jednego okna dachowego w pomieszczeniu nad garażem /część wydzielimy na dodatkową garderobę/. Trochę zmodyfikowana konstrukcja dachu tj. łączenie stali z drewnem- ponoć jest lepiej niż w projekcie, szerszy przewód dymny od kominka /jest 20 cm., w projkecie 15 cm/. To chyba tyle. W projkecie jest kilka błędów, nieścisłości, ale dobry, myślący fachowiec powinien je wychwycić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domdyb 17.07.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 ) dzięki Waszym doświadczeniom zdecydowaliśmy o powiększeniu garażu , na górze planuję dżwi przesuwane więc może będzie funkcjonalniej po podziale pokoju od ulicy...zobaczymy, rezygnujemy też z balkonu od frontu -lukarna zostaje ale będzie częsciowo zadaszona -daszek wydłużony/obniżony nieco żeby zmieścić kolumny. Całe życie mieszkalismy w blokach więc czeka nas ogromne wyzwanie i ciężko jest niektóre rzeczy sobie wyobrazić jak np. skosy. Za pewne sporo widać jak już stoją ściany tylko czy wtedy jest czas na zmiany....ech chciałabym już pierwszą cegiełkę wmurować hihi Bylismy na spacerku w pobliskim lesie... przywitały nas maliny, poziomki jagody ) będzie cudownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 29.08.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 RENE-ENES Możesz napisać coś więcej o błędach w projekcie a zwłaszcza dotyczących wysokości okien? Napisałeś też: [...] więźba tak ja w projekcie (co do grubości belek - choć archiprojekt po telefonicznym kontakcie zgodził się na mniejsze przekroje) z pominięciem ram stalowych. Czy to znaczy, że Archiprojekt telefonicznie zgodził się na rezygnacje z ramy stalowej? Czym zrekompensowałeś brak konstrukcji stalowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domdyb 04.09.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Daliśmy projekt do adaptacji nareszcie....zastanawiam się ile nam ten etap zajmie. Pani architekt powiedziała że spokojnie te żelastwo można zastąpić drewnem i że nie wiele jest budynków projektowanych w ten sposób tzn z toną stali w dachu a pod dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 08.10.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Nie daje mi spokoju jeszcze jedna rzecz.Rura kanalizacyjna schodząca z górnej (głównej) łazienki schodzi po ścianie zewnętrznej (salonowej), a dalej biegnie pod podłogę salonu. Tak jest w projekcie.Z drugiej strony projekt mówi także, że z tejże łazienki odchodzi druga rurka kanalizacyjna.Czy nie dałoby się tych rur połączyć?Jak poradziliście sobie z tym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 08.10.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Nie daje mi spokoju jeszcze jedna rzecz. Rura kanalizacyjna schodząca z górnej (głównej) łazienki schodzi po ścianie zewnętrznej (salonowej), a dalej biegnie pod podłogę salonu. Tak jest w projekcie. Z drugiej strony projekt mówi także, że z tejże łazienki odchodzi druga rurka kanalizacyjna. Czy nie dałoby się tych rur połączyć? Jak poradziliście sobie z tym problemem? mam tak jak w projekcie jedna (od wanny - 50mm) śmiga po ścianie salonu (między oknami), a druga (od WC - 100mm) schodzi na dół w ścianie pomiędzy salonem a kuchnią, dokładnie w narożniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 09.10.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Nie daje mi spokoju jeszcze jedna rzecz. Rura kanalizacyjna schodząca z górnej (głównej) łazienki schodzi po ścianie zewnętrznej (salonowej), a dalej biegnie pod podłogę salonu. Tak jest w projekcie. Z drugiej strony projekt mówi także, że z tejże łazienki odchodzi druga rurka kanalizacyjna. Czy nie dałoby się tych rur połączyć? Jak poradziliście sobie z tym problemem? mam tak jak w projekcie jedna (od wanny - 50mm) śmiga po ścianie salonu (między oknami), a druga (od WC - 100mm) schodzi na dół w ścianie pomiędzy salonem a kuchnią, dokładnie w narożniku. Dokładnie tak samo, pamiętajcie o załozeniu rewizji, tak na wszelki wypadek oraz wyprowadzeniu pionów w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 09.10.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 No tak, ale czy ta rurka 50 biegnąca po ścianie salonu nie jest zbędna?Czy nie można jej podłączyć już w łazience na górze i "zejść" na dół wspólną "setką"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 09.10.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 może i można, nie zastanawiałem się nad tym. instalator też nie sugerował takiego rozwiązania. zawsze możesz zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 09.10.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 No tak, ale czy ta rurka 50 biegnąca po ścianie salonu nie jest zbędna? Czy nie można jej podłączyć już w łazience na górze i "zejść" na dół wspólną "setką"? Kwestia czy będziesz tam miał ogrzewanie podłogowe czy nie. Ja oprócz wanny mam tam podłączony również brodzik kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 09.10.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Powodem, dla którego kombinuję w tym temacie są obawy, że od tej rurki mogą powstawać hałasy podczas spływania wody z góry. A chciałbym uniknąć takich uciążliwości w salonie. andrzej74, podłogówkę planuję zarówno w łazience i w salonie. A co to ma do rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 09.10.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Posiadacze APS 136!!! Jeśli macie nowe fotki swoich domków to pochwalcie się nimi!!!!!!!!!!!!!!!!! Na pewno chętnie je wszyscy chętnie obejrzymy ... ... i kto wie może skomentujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 09.10.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 RENE-ENES, piszesz, że obniżyłeś podłogę w kotłowni. A jak wobec tego wygląda kwestia okna w tejże kotłowni i proporcje z tym związane? Wyobrażam sobie to tak, że aby zachować linie okien na zewnątrz na tej samej wysokości, to okno w kotłowni w związku z obniżeniem podłogi o ok. 30 cm będzie wyżej właśnie o te 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts