Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powodem, dla którego kombinuję w tym temacie są obawy, że od tej rurki mogą powstawać hałasy podczas spływania wody z góry. A chciałbym uniknąć takich uciążliwości w salonie.

andrzej74, podłogówkę planuję zarówno w łazience i w salonie. A co to ma do rzeczy?

Jak dobrze podlączyć "50" z "100", jeżeli będziesz miał podłogówkę, chyba jedynie w bruzach ścian po obwodzie łazienki. U mnie nic nie słychać na dole jak ktoś berze kąpiel na górze i spuszcza wodę.

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hm na rurach się kompletnie nie znam i szczerze mówiąc dopiero dzięki Wam sobie uzmysłowiłam że przecież faktycznie jak ktoś na górze będzie brał kąpiel to na dole może być słyszalne spuszczanie wody ..jak temu zaradzić :-? ...mam pytanie dot. garażu...w projekcie mam jednostanowiskowy powiększamy go o metr...jaką wielkość /szerokość powinien mieć żeby spełniać funkcję dwustanowiskowego? ....ile trwała u Was adaptacja- nasza Pani architekt przez miesiąc nie tknęła naszego projektu palcem -powiedziała że zapomniała :o i że wydawało jej się że się nam nie spieszy :evil:

Hm na rurach się kompletnie nie znam i szczerze mówiąc dopiero dzięki Wam sobie uzmysłowiłam że przecież faktycznie jak ktoś na górze będzie brał kąpiel to na dole może być słyszalne spuszczanie wody ..jak temu zaradzić :-? ...mam pytanie dot. garażu...w projekcie mam jednostanowiskowy powiększamy go o metr...jaką wielkość /szerokość powinien mieć żeby spełniać funkcję dwustanowiskowego? ....ile trwała u Was adaptacja- nasza Pani architekt przez miesiąc nie tknęła naszego projektu palcem -powiedziała że zapomniała :o i że wydawało jej się że się nam nie spieszy :evil:

Postaw dwa auta obok siebie tak aby można było swobodnie otworzyć drzwi, wyjść i przejść i zmierz tak powstałą szerokość. Nie sądze by poszerzenie garażu o 1 m spowodowało że będzie on miał funkcjonalność garażu dwustanowiskowego.Co do wody, nic nie słychać na dole, a co jak co ale słuch mam jeszce dobry :wink: U mnie adaptacja z poprawkami trwała ok. 2,3 tygodni - nie spieszyło się nam też .

U nas będą kolumny kwadratowe jesli zostawimy balkon. Cały czas się nad tym zastanawiam co z balkonem od frontu...my planujemy tutaj dwa pokoje a nie jak w projekcie jeden więc i lukarnę trzeba by prawdopodobnie poszerzać. Drugą wątpliwość mam co do światła jakie bęzie w pokojach przy lukarnie a świetle jakie by było w przypadku okien w dachu, front domu u nas wypada na stronę zachodnią.

• 3 weeks później...
RENE-ENES, piszesz, że obniżyłeś podłogę w kotłowni. A jak wobec tego wygląda kwestia okna w tejże kotłowni i proporcje z tym związane?

Wyobrażam sobie to tak, że aby zachować linie okien na zewnątrz na tej samej wysokości, to okno w kotłowni w związku z obniżeniem podłogi o ok. 30 cm będzie wyżej właśnie o te 30 cm.

dopiero dzisiaj przeczytałem pytanie

okno w kotłowni jest faktycznie wyżej i to o 45cm i żona ma problem nawet z jego uchyleniem - ale jakoś sobie radzi :D

na linii elewacji jest ok

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Możecie się podzielić wiedzą jak postąpiliście z łazienką oraz garderobą w dużej sypialni na piętrze?

Na projekcie garderoba ma tylko 2m2. Czy to wystarcza, aby w ogóle o niej myśleć? Przecież na takiej powierzchni nic nie da się umieścić. A co dopiero mówić o wygodnym z niej korzystaniu.

A może zlikwidować łazienką, a odzyskaną powierzchnię przeznaczyć na większą garderobę?

Ja generalnie tak zrobiłem. Zrezygnowaliśmy z łazienki i powiększyliśmy garderobę na ok 5m2. Teraz jak zrobiłem ocieplenie poddasza, to i tak stwierdziałem że sypialnia jest duża a garderoba wyszała mała i jakbym miał jescze raz robić to bym ja jeszcze powiększył, co najmniej na równo jak się komin kończy.

P. Rober

A ja nic nie zmieniałem. Żona chciała mieć i oddzielną łazienkę tylko dla nas i garderobę przy sypialni. Garderoba nie jest taka mała. zarówno do garderoby i łazienki zrobiliśmy drzwi przesuwane. Do garderoby zamówiliśmy komodę 205 cm długa, szeroka 60 cm, wysoka ups... nie pamietam ale na tyle ile pozwala ścianka kolankowa. Po bokach na wys. 105 cm zrobiliśmy wieszaki na ubrania i jest o.k. Dodatkowo planujemu zrobić dużą szafę w pokoju nad garażem /garaż dwustanowiskowy/, no i pozosaje duża "kanciapa" przy pokojach. Widzę, że każdy inaczej roziwązał tą kwestię i tak właśnie powinno być, każdy robi jak mu się podoba. :wink:

No i te 2m- garderoba po podłodze z pewnością ma więcęj - dzisiaj zmierzę i podam wymiary /rozumiem, że jeszcze nie Jesteś na tym etapie/.

• 1 month później...

Mam kolejną zagwostkę. Napiszcie swoją opinię o moim pomyśle.

Chcę zniwelować różnicę między poziomem garażu a poziomem parteru.

Wówczas tam gdzie do tej pory były schody (garaż-dom) 3-stopniowe, teraz będą 2 stopnie.

Konsekwencją tej zmiany (i jest to dla mnie zaleta) będzie zwiększenie wysokości partery z 2,65m do 2,8m.

Problemem będą schody na piętro. Aby zniwelować różnicę w poziomach stopnie schodów będą trochę wyższe, tj. 18cm.

Poza tym chciałbym o jeden pustak zwiększyć wysokość poddasza z 2,5m do 2,62m. O jeden pustak podnoszę wszystkie ściany poddasza. Kąty nachylenia dachu pozostaną bez zmian.

Kierownik budowy nie widzi przeciwwskazań konstrukcyjnych.

Jakie jest Wasze zdanie na powyższe pomysły?

Czy te zmiany nie wpłyną znacząco na proporcje budynku (widzianego z zewnątrz)?

Konstruktywna krytyka mile widziana. :wink:

Andrzej

No co jest?

Nikt mnie nie okrzyczy?

Nikt nie wypowie swojego zdania w związku z moimi pomysłami?

Czekam na wszelkie rady.

Twój dom, twoje wybory 8) . Ja podwyższyłem parter w inny sposób - po prostu troche wyższe mury /mam 275 cm - chyba, ale zmierze/. Twój pomysł mi by nie odpowiadał - dlaczego- bo pod schodami mam spiżarkę, a wejście do kotłowni przez garaż /jak na razie się sprawadza, mieszkamy od 11 stycznia/.