andrzej74 10.10.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Powodem, dla którego kombinuję w tym temacie są obawy, że od tej rurki mogą powstawać hałasy podczas spływania wody z góry. A chciałbym uniknąć takich uciążliwości w salonie. andrzej74, podłogówkę planuję zarówno w łazience i w salonie. A co to ma do rzeczy? Jak dobrze podlączyć "50" z "100", jeżeli będziesz miał podłogówkę, chyba jedynie w bruzach ścian po obwodzie łazienki. U mnie nic nie słychać na dole jak ktoś berze kąpiel na górze i spuszcza wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domdyb 10.10.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Hm na rurach się kompletnie nie znam i szczerze mówiąc dopiero dzięki Wam sobie uzmysłowiłam że przecież faktycznie jak ktoś na górze będzie brał kąpiel to na dole może być słyszalne spuszczanie wody ..jak temu zaradzić ...mam pytanie dot. garażu...w projekcie mam jednostanowiskowy powiększamy go o metr...jaką wielkość /szerokość powinien mieć żeby spełniać funkcję dwustanowiskowego? ....ile trwała u Was adaptacja- nasza Pani architekt przez miesiąc nie tknęła naszego projektu palcem -powiedziała że zapomniała i że wydawało jej się że się nam nie spieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 10.10.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Hm na rurach się kompletnie nie znam i szczerze mówiąc dopiero dzięki Wam sobie uzmysłowiłam że przecież faktycznie jak ktoś na górze będzie brał kąpiel to na dole może być słyszalne spuszczanie wody ..jak temu zaradzić ...mam pytanie dot. garażu...w projekcie mam jednostanowiskowy powiększamy go o metr...jaką wielkość /szerokość powinien mieć żeby spełniać funkcję dwustanowiskowego? ....ile trwała u Was adaptacja- nasza Pani architekt przez miesiąc nie tknęła naszego projektu palcem -powiedziała że zapomniała i że wydawało jej się że się nam nie spieszy Postaw dwa auta obok siebie tak aby można było swobodnie otworzyć drzwi, wyjść i przejść i zmierz tak powstałą szerokość. Nie sądze by poszerzenie garażu o 1 m spowodowało że będzie on miał funkcjonalność garażu dwustanowiskowego.Co do wody, nic nie słychać na dole, a co jak co ale słuch mam jeszce dobry U mnie adaptacja z poprawkami trwała ok. 2,3 tygodni - nie spieszyło się nam też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domdyb 10.10.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Czyli rurami przejmowac się nie ma potrzeby-to dobrze...co do garażu to szerszego nie możemy zrobić po za tym 1 metrem więc będzie wygodniejszy jednostanowiskowy...byłam ciekawa tylko jaka szerokośc musi byc takiego na dwa samochody. Jak Wasza budowa? może jakieś nowe zdjątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 16.10.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Zastanawiam się jeszcze jaki kształt nadać schodom zewnętrznym.Już wiem, że dołożę dwie kolumny. Chociaż nie wiem, czy o przekroju kwadratowym czy okrągłym. A jakie Wy wybraliście rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domdyb 17.10.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 U nas będą kolumny kwadratowe jesli zostawimy balkon. Cały czas się nad tym zastanawiam co z balkonem od frontu...my planujemy tutaj dwa pokoje a nie jak w projekcie jeden więc i lukarnę trzeba by prawdopodobnie poszerzać. Drugą wątpliwość mam co do światła jakie bęzie w pokojach przy lukarnie a świetle jakie by było w przypadku okien w dachu, front domu u nas wypada na stronę zachodnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 04.11.2007 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 RENE-ENES, piszesz, że obniżyłeś podłogę w kotłowni. A jak wobec tego wygląda kwestia okna w tejże kotłowni i proporcje z tym związane? Wyobrażam sobie to tak, że aby zachować linie okien na zewnątrz na tej samej wysokości, to okno w kotłowni w związku z obniżeniem podłogi o ok. 30 cm będzie wyżej właśnie o te 30 cm. dopiero dzisiaj przeczytałem pytanie okno w kotłowni jest faktycznie wyżej i to o 45cm i żona ma problem nawet z jego uchyleniem - ale jakoś sobie radzi na linii elewacji jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thingrim 16.11.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Wiec i jak dolaczam do grona Zaczynamy w kwietniu 2008 (mam nadzieje) Dzieki za wszystkie uwagi napewno beda przydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 16.11.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 thingrim, Witaj w gronie apesowców Mimo mojego małego jeszcze doświadczenia będę starał się pomagćł w podejmowaniu trudnych decyzji Na razie mogę zaprosić Cię do oglądania mojego Dziennika budowy. Może wyłapiesz jakieś interesujące Cię informacje. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka79sia 27.11.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 witam wszystkich apeesowiczów również budujemy ten piękny domek,bardzo proszę tych co mają etap wykończeniówki lub też już mieszkają o zdjęcia z wnętrza domu,bo stanu surowego to naoglądałam się u siebie....pozdrawiam i czekam na fotki............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 02.01.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Możecie się podzielić wiedzą jak postąpiliście z łazienką oraz garderobą w dużej sypialni na piętrze? Na projekcie garderoba ma tylko 2m2. Czy to wystarcza, aby w ogóle o niej myśleć? Przecież na takiej powierzchni nic nie da się umieścić. A co dopiero mówić o wygodnym z niej korzystaniu. A może zlikwidować łazienką, a odzyskaną powierzchnię przeznaczyć na większą garderobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozimek 02.01.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Ja generalnie tak zrobiłem. Zrezygnowaliśmy z łazienki i powiększyliśmy garderobę na ok 5m2. Teraz jak zrobiłem ocieplenie poddasza, to i tak stwierdziałem że sypialnia jest duża a garderoba wyszała mała i jakbym miał jescze raz robić to bym ja jeszcze powiększył, co najmniej na równo jak się komin kończy. P. Rober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 02.01.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 ja zlikwidowałem garderobę, dałem większe okno dachowe i teraz jest to część pokoju. projektowana łazienka to teraz garderoba. jedna na piętrze wystarczy w zupełności (przynajmniej mnie).uważam, że taku układ jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 02.01.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Czyli oryginalne rozwiązanie z garderobą (2m2) zupełnie odpada, tak? A czy w miejscu garderoby dałoby się zmontować szafę wnękową na całej długości ściany? Jak wówczas miałaby się kwestia okna dachowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 02.01.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 A ja nic nie zmieniałem. Żona chciała mieć i oddzielną łazienkę tylko dla nas i garderobę przy sypialni. Garderoba nie jest taka mała. zarówno do garderoby i łazienki zrobiliśmy drzwi przesuwane. Do garderoby zamówiliśmy komodę 205 cm długa, szeroka 60 cm, wysoka ups... nie pamietam ale na tyle ile pozwala ścianka kolankowa. Po bokach na wys. 105 cm zrobiliśmy wieszaki na ubrania i jest o.k. Dodatkowo planujemu zrobić dużą szafę w pokoju nad garażem /garaż dwustanowiskowy/, no i pozosaje duża "kanciapa" przy pokojach. Widzę, że każdy inaczej roziwązał tą kwestię i tak właśnie powinno być, każdy robi jak mu się podoba. No i te 2m- garderoba po podłodze z pewnością ma więcęj - dzisiaj zmierzę i podam wymiary /rozumiem, że jeszcze nie Jesteś na tym etapie/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 03.01.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 No i zmierzyłem garderobę przy sypialni. Po podłodze wychodzi 3,6m na 1,6m. Jak pisałem nic nie zmienialiśmy, wykonana zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 03.01.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Wielkie dzięki Andrzeju W takim razie postaram się poszerzyć garderobę o ok. 60-90 cm, aby na jednej ze ścian zmieścić zamykaną szafę np. na koszule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 12.02.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Mam kolejną zagwostkę. Napiszcie swoją opinię o moim pomyśle. Chcę zniwelować różnicę między poziomem garażu a poziomem parteru. Wówczas tam gdzie do tej pory były schody (garaż-dom) 3-stopniowe, teraz będą 2 stopnie. Konsekwencją tej zmiany (i jest to dla mnie zaleta) będzie zwiększenie wysokości partery z 2,65m do 2,8m. Problemem będą schody na piętro. Aby zniwelować różnicę w poziomach stopnie schodów będą trochę wyższe, tj. 18cm. Poza tym chciałbym o jeden pustak zwiększyć wysokość poddasza z 2,5m do 2,62m. O jeden pustak podnoszę wszystkie ściany poddasza. Kąty nachylenia dachu pozostaną bez zmian. Kierownik budowy nie widzi przeciwwskazań konstrukcyjnych. Jakie jest Wasze zdanie na powyższe pomysły? Czy te zmiany nie wpłyną znacząco na proporcje budynku (widzianego z zewnątrz)? Konstruktywna krytyka mile widziana. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 18.02.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 No co jest?Nikt mnie nie okrzyczy?Nikt nie wypowie swojego zdania w związku z moimi pomysłami?Czekam na wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 19.02.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 No co jest? Nikt mnie nie okrzyczy? Nikt nie wypowie swojego zdania w związku z moimi pomysłami? Czekam na wszelkie rady. Twój dom, twoje wybory . Ja podwyższyłem parter w inny sposób - po prostu troche wyższe mury /mam 275 cm - chyba, ale zmierze/. Twój pomysł mi by nie odpowiadał - dlaczego- bo pod schodami mam spiżarkę, a wejście do kotłowni przez garaż /jak na razie się sprawadza, mieszkamy od 11 stycznia/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts