Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chłodnica/nagrzewnica za rekuperatorem

Recommended Posts

Cześć

Trochę mnie tu nie było, no ale dom już 5 lat zbudowany i nawet ciągle stoi, może to dzięki poradom z forum :)

Ostatnio zagościła u mnie PV i człowiek teraz myśli co tu zrobić z nadwyżkami prądu :), grzanie CWU w trakcie ogarniania, no ale idąc dalej pada na rekuperator. Jest trochę wątków na forum, ale czytając brakuje mi trochę szczegółów. 
Oczywiście jestem tego świadomy, że nie będzie to miało takiego działania i intensywności jak kilka splitów, ale ergonomia rozwiązania, to że nie trzeba będzie nic kuć, doprowadzać zasalania itp. mnie ku temu skłania. Zresztą nigdy nie lubię uderzeń zimna ze splitów. Zupełnie mi wystarczy jeżeli takie reku wspomagane chłodnicą obniży temperaturę o 2-3*C, bo przez te kilka sezonów letnich jak mieszkamy to dramatu nie ma. Zamysł jest tez taki, aby wykorzystać to również do dogrzewania zimą jeżeli będzie nadmiar prądu. 

Najchętniej wymiennik kanałowy i jednostkę zewnętrzną bym sobie sam zamontował, a "fachowca" wezwał tylko na montaż rurek + nabicie układu. No i teraz nakierujcie czy dobrze rozumuję:

Za reku na nawiewie daje sobie coś takiego (kanały 250mm):

https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-wodna-kanalowa-250-mm-rekuperacja-ogrzewanie-wodne-15382798997

Na zewnątrz daje sobie jednostkę typu:

https://allegro.pl/oferta/klimatyzacja-rotenso-jednostka-zewnetrzna-3-5kw-3-8kw-1f-r32-imoto-17305446102

(może ktoś poleci jakieś konkretne jednostki zewnętrze, dla mnie ważne aby miała grzanie chłodzenie i sterowanie analogowe 0-10V lub 4-20mA)  

i wołam gościa co mi nabije system glikolem i zarobi rurki? To takie proste czy pominąłem jakiś ważny szczegół ?:) Czynnik w takiej instalacji ma jakiś wymuszony przepływ przez jednostkę zewnętrzną czy potrzebna jakaś dodatkowa pompa? 

Jak dobiera się moc elektryczną jednostki zewnętrznej do wymiennika kanałowego (te wymienniki z grubsza wszystkie na kanały 250mm mają około 18kW)  

Rekuperator aktualnie działa zazwyczaj około 30% (chyba że jest wilgotność w łazienkach po kąpieli większa, to wtedy kręci szybciej)  wydajności co odpowiada około 350 m3/h. Zakładam że  przy chłodzeniu można by go wysterować tak na 50-60%, w nocy raczej nie szybciej niż 40%, bo nie chcę żeby go było słychać (no ale nocą ogólnie zimniej + bypass w reku, więc i obniżyć temperaturę by było łatwiej). 
Kanały na całej długości robiłem ze sztywnych rur spiro i izolowałem Alu Lamella 30mm Rockwool.

Za wszelkie porady serdecznie dziękuję