brzoza70 15.02.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Jaka macie szerokość parapetów wewnętrznych licząc od lica sciany wewnętrznej ? Prościej: ile cm parapetu "wystaje" ze sciany? Czy parapety zakrywają całą szerokośc grzejników? Czy może lepiej tylko 2-3 cm, aby ciepłe powietrze mogło lepiej krążyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.02.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 U mnie wystają chyba ok 2cm poza grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 15.02.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 5 cm od ściany, zakrywa około 2-3cm grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 15.02.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 U mnie będzie 4 cm od ściany Jeszcze nie są zamontowane, ale już kupione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 15.02.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 ok. 2-3 cm od ściany - aby woda nie spływała po niej. Parapety z konglomeratu. Kiedyś dawało się nad grzejniki, ale teraz się od tego odchodzi (nie wiem czemu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza70 15.02.2005 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 No własnie ! Dlaczego parapety nie zakrywaja grzejników ? Xavi - o jakiej wodzie piszesz, która ma spływać po ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 15.02.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 No własnie ! Dlaczego parapety nie zakrywaja grzejników ? Xavi - o jakiej wodzie piszesz, która ma spływać po ścianie Parapety nie zakrywają grzejników, ponieważ współczesne grzejniki są duuuużo ładniejsze niż kiedyś, pozatym wygodniej jest powiesić firaneczki - nie opierają się na parapetach i jeszcze jedno parapet wysuniety na około 3 cm naprawdę wygląda ładnie (nawet cienki). A co do wody to jak ktoś ma słabą wentylację i okna plastikowe o małej liczbie komór to przy mroźnej nocy na oknach (głównie tam, gdzie przebywa więcej domowników) skrapla się para wodna w okolicy styku profilu z szybą i spływa sobie na parapet. Ale to są oczywiste błędy w budowie domu, trzeba unikać takich kwiatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.02.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 parapet nie tylko pelni role podstawki pod kwiatki Jakby podstawowym jego celem (jesli pod nim znajduje sie grzejnik) jest odchylanie strugi powietrza od okna. Im bardziej wystaje tym powietrze silniej jest kierowane jest na pomieszczenie tym samym powodujac inna cyrkulacje powietrza w nim zawartego - realnie takie wnetrze szybciej sie nagrzewa. Ale nie wolno tez przesadzic gdyz zakrycie calkowite grzejnika powoduje spadek jego mocy ktory na etapie projektowania uwzglednic trzeba tym samym odpowiednio wiekszy montujac. Zjawisko skraplania sie wody na oknach nie zalezy od liczby jego komor - ale o tym jest juz w wielu innych watkach. W momencie gdy parapet wystaje tyle co nic faktycznie powietrze lepiej oplywa okno powodujac zmniejszenie tego zjawiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 15.02.2005 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Mi poza klatką schodową wystają do wewnątrz na 10 cm. Grzejniki są odpowiednio niżej, żeby nie zakłócać przepływu powietrza. Po prostu bardzo lubię naprawdę duuże parapety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kangoo 15.02.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Mi poza klatką schodową wystają do wewnątrz na 10 cm. Grzejniki są odpowiednio niżej, żeby nie zakłócać przepływu powietrza. Po prostu bardzo lubię naprawdę duuże parapety. No właśnie co osoba to inny gust, i dobrze tak powinno być, każdy powinien mieć swój gust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 15.02.2005 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Dołączam się do pytania A jakiej szerokjości macie parapety?Równo z wnęką okienną (tak ostatnio proponował mi wykonawca mówiąc że to tak teraz modnie) czy szersze?Co prawda nie widziałem jeszcze "tych modnych, na czasie" - ale być może za mało po budowach chodzę.Zastanawiałem sie jedynie nad wstrzeleniem się z wymiarem szerokości parapetu do szerokości wnęki (zapewne z szerszymi parapetami nie ma problemu). Napiszcie jak to u Was wygląda??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana15 15.02.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Ja kupiłam, chociaż jeszcze nie są zamontowane szersze po 5 cm z każdej strony, czyli po 5 cm wejdą w ścianę, nie widziałam jeszcze takich modnych, równych z wnęką. A wystawać będą ok. 4 cm tam gdzie nie ma grzejnika, a 9 cm tam gdzie jest grzejnik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 15.02.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 dana15 dzięki za odpowiedź! Czy już nikt inny nie ma parapetów?? jaką macie grubość? Najbadziej podoba się nam 3 cm (ale trochę kosztuje ) Obawiam się że 2 cm może wydawać się b. cieńki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 15.02.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Mamy parapety dębowe grubości 4 cm, po obu stronach wchodzą w ściany po 5 cm i wystają ponad grzejnik ok. 2 cm (są zamocowane 10-12 cm powyżej grzejników). pzdr maxtor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 15.02.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Dołączam się do pytania A jakiej szerokjości macie parapety? Równo z wnęką okienną (tak ostatnio proponował mi wykonawca mówiąc że to tak teraz modnie) czy szersze? Co prawda nie widziałem jeszcze "tych modnych, na czasie" - ale być może za mało po budowach chodzę. Zastanawiałem sie jedynie nad wstrzeleniem się z wymiarem szerokości parapetu do szerokości wnęki (zapewne z szerszymi parapetami nie ma problemu). Napiszcie jak to u Was wygląda?? Pozdrawiam Co prawda nie mam grzejników(podłogówka) ale u mnie wygląda to tak:parapet gr.3cm, wchodzi w ścianę ok.2,5cm a od ściany odchodzi na 3cm http://foto.onet.pl/upload/45/37/_423740_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 16.02.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 joola dzięki za odpowiedź i za fotkę (b. piękne) maxtor Raczej miałem na uwadze parapety z kamienia Obawiam się drewnianych (niejednokrotnie widziałem po czasie połączenia parapetów z tykiem - niestety drewno pracuje) Chyba że jest jakiś sprawdony sposób?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 16.02.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 moje parapety będą szerokie na 30 cm - lubie szerokie parapety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 ...Obawiam się drewnianych (niejednokrotnie widziałem po czasie połączenia parapetów z tykiem - niestety drewno pracuje) Chyba że jest jakiś sprawdony sposób?? Obawialbym sie innej pracy drewna na ktora patentow nie ma - rozklejanie sie jesli zrobiona z wielu kawalkow, wypaczaniem wstawanie, wichrowanie jesli z jednolitego bala A co pekania tynku gdzie parapet wchodzi wtynk Jest banalny patent i az dziw ze nikt jzu ci go tu nie podpowiedzial Sa dwa sposoby - albo poczekac az speka, oczyscic, wydlubac to co kiepsko sie trzyma i pozniej to wszystko akrylem uzupelnic (akryl dlatego by mozna by go pozniej malowac) - jest tez inna na etapie montowania. Pozostawia sie folie ochronna na parapecie a jesli jej nie ma wystarczy cieniutka folia pakowa konce co maja byc w scianie zabezpieczyc, tynkujesz z tym tylko ze jak tylko lekko zwiaze zaprawa robisz nozem czy czyms innym ryse w tynku na styku z parapetem i pozniej jak tynk juz wyschnie podobnie akryl. Rysa podobna do tych jakie robione sa w jastrychu by pekal tam gdzie chcemy a nie tam gdzie skurcz wymusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts