Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość parapetów wewnętrznych

Recommended Posts

No własnie ! Dlaczego parapety nie zakrywaja grzejników ? Xavi - o jakiej wodzie piszesz, która ma spływać po ścianie :(

Parapety nie zakrywają grzejników, ponieważ współczesne grzejniki są duuuużo ładniejsze niż kiedyś, pozatym wygodniej jest powiesić firaneczki - nie opierają się na parapetach i jeszcze jedno parapet wysuniety na około 3 cm naprawdę wygląda ładnie (nawet cienki). A co do wody to jak ktoś ma słabą wentylację i okna plastikowe o małej liczbie komór to przy mroźnej nocy na oknach (głównie tam, gdzie przebywa więcej domowników) skrapla się para wodna w okolicy styku profilu z szybą i spływa sobie na parapet. Ale to są oczywiste błędy w budowie domu, trzeba unikać takich kwiatków.

parapet nie tylko pelni role podstawki pod kwiatki ;)

Jakby podstawowym jego celem (jesli pod nim znajduje sie grzejnik) jest odchylanie strugi powietrza od okna. Im bardziej wystaje tym powietrze silniej jest kierowane jest na pomieszczenie tym samym powodujac inna cyrkulacje powietrza w nim zawartego - realnie takie wnetrze szybciej sie nagrzewa. Ale nie wolno tez przesadzic gdyz zakrycie calkowite grzejnika powoduje spadek jego mocy ktory na etapie projektowania uwzglednic trzeba tym samym odpowiednio wiekszy montujac.

Zjawisko skraplania sie wody na oknach nie zalezy od liczby jego komor - ale o tym jest juz w wielu innych watkach. W momencie gdy parapet wystaje tyle co nic faktycznie powietrze lepiej oplywa okno powodujac zmniejszenie tego zjawiska

Dołączam się do pytania

A jakiej szerokjości macie parapety?

Równo z wnęką okienną (tak ostatnio proponował mi wykonawca mówiąc że to tak teraz modnie) czy szersze?

Co prawda nie widziałem jeszcze "tych modnych, na czasie" - ale być może za mało po budowach chodzę.

Zastanawiałem sie jedynie nad wstrzeleniem się z wymiarem szerokości parapetu do szerokości wnęki (zapewne z szerszymi parapetami nie ma problemu).

Napiszcie jak to u Was wygląda??

Pozdrawiam

Dołączam się do pytania

A jakiej szerokjości macie parapety?

Równo z wnęką okienną (tak ostatnio proponował mi wykonawca mówiąc że to tak teraz modnie) czy szersze?

Co prawda nie widziałem jeszcze "tych modnych, na czasie" - ale być może za mało po budowach chodzę.

Zastanawiałem sie jedynie nad wstrzeleniem się z wymiarem szerokości parapetu do szerokości wnęki (zapewne z szerszymi parapetami nie ma problemu).

Napiszcie jak to u Was wygląda??

Pozdrawiam

Co prawda nie mam grzejników(podłogówka) ale u mnie wygląda to tak:parapet gr.3cm, wchodzi w ścianę ok.2,5cm a od ściany odchodzi na 3cm

http://foto.onet.pl/upload/45/37/_423740_n.jpg

...Obawiam się drewnianych (niejednokrotnie widziałem po czasie połączenia parapetów z tykiem - niestety drewno pracuje)

Chyba że jest jakiś sprawdony sposób??

Obawialbym sie innej pracy drewna na ktora patentow nie ma - rozklejanie sie jesli zrobiona z wielu kawalkow, wypaczaniem wstawanie, wichrowanie jesli z jednolitego bala

A co pekania tynku gdzie parapet wchodzi wtynk

Jest banalny patent i az dziw ze nikt jzu ci go tu nie podpowiedzial

Sa dwa sposoby

- albo poczekac az speka, oczyscic, wydlubac to co kiepsko sie trzyma i pozniej to wszystko akrylem uzupelnic (akryl dlatego by mozna by go pozniej malowac)

- jest tez inna na etapie montowania. Pozostawia sie folie ochronna na parapecie a jesli jej nie ma wystarczy cieniutka folia pakowa konce co maja byc w scianie zabezpieczyc, tynkujesz z tym tylko ze jak tylko lekko zwiaze zaprawa robisz nozem czy czyms innym ryse w tynku na styku z parapetem i pozniej jak tynk juz wyschnie podobnie akryl. Rysa podobna do tych jakie robione sa w jastrychu by pekal tam gdzie chcemy a nie tam gdzie skurcz wymusza