Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co najpierw okna, czy tynki  

106 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co najpierw okna, czy tynki

Recommended Posts

Ciekawi mnie Forumowicze co wykonaliście wcześniej. Okna czy tynki wewnętrzne ? Wiadomo że jeżeli najpierw tynki, to trzeba później jeszcze raz obrabiać przy oknach. W muratorze pisali że najpierw tynk. Kierownik z inspektorem radzą że najpierw przeważnie wstawia się okna bo tak wygodnie. A co z odsłoniętymi instalacjami (elektryczna, woda) Bez okien będą kuszącym kąskiem. Czekam na opinię jak Wy to robiliście.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas najpierw były tynki wewn (oczywiście po instalacji elektrycznej) cem-wapienne. Później owe tynki ładnie sobie przeschły przez ok 2 tygodnie (była świetna pogoda: ciepło + wiatr). Następnie przyjechała ekipa od okien (drewniane Urzędowskiego). W międzyczasie "moja" ekipa tynkowała u sąsiada i przy okazji obrobili nam szpalety wokół okien.

Taki był mój plan i cieszę się, że udało sie go zrealizować.

U nas byly najpierw instalacje, ktore byly robione wczesna wiosna podczas gdy okna byly jeszcze zabite dechami. Chyba nie kusily bo nic sie nie stalo. Potem tynki wewnetrzne, zewnetrzne, wylewki a na koniec okna i obrobka. Potem domek stal sobie jeszcze jedna zime i dosychal.

Co nas przekonalo do takiej kolejnosci ? Ano to, ze nasz znajomy zrobil odwrotnie i juz druga zime sciera szmata wode ze skosow na poddaszu. Moze to przypadek i moze ma schrzaniona wentylacje a moze ma zle osuszony budynek (dom stawiany w jeden sezon). Pamietam jak szybko zawilgla sol i cukier w naszym domu po wstawieniu okien (a przeciez tynki i wylewki byly juz przesuszone). To co by bylo gdyby zrobic na odwrot ?

wczoraj wstawiłem okna plastikowe i założyłem system alarmowy. Od wczoraj ocieplane jest poddasze a w przyszłym tygodniu zaczną się robić tynki. Dlaczego tak ? Elektryk zaczął robić instalacje przed wstawieniem okien (okna były zafoliowane na drewnianej konstrukcji) choć go uprzedzałem żeby nie rozciągał kabli. Niestety nie wytrzymał i stracił ok. 100 m kabla koncentrycznego. Teraz ekipa w tygodniu będzie mieszkała w domu, wstawiony jest piecyk (koza) i jest OK.

Najpierw okna razem z alarmem, niedaleko cała instalaca elektryczna "wyszła" w nocy. Dom tylko zadeskowany.

Jestem już po wylewkach i na razie żandych problemów z wilgocią, ale okna są osłonięte folią od wewnątrz.

Dobrze jeszcze jest zgrać montaż okien połaciowych razem z oknami właściwymi, ja trząsłem się przez kilka dni o swoje połaciówki. Dach z oknami już był a okna "jechały".

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Czy jezeli tego roku latem zrobimy elektryke, tynki i okna (mamy zamiar drewniane) i zostawimy nieogrzewany zamkniety dom ( oczywiscie bedzie wietrzony) na zime to okna na tym nie ucierpia? Czy dom musi byc zaraz ogrzewany? Od lipca do zimy powinno wszystko porzadnie przeschnac, jak myslicie?

Czy jezeli tego roku latem zrobimy elektryke, tynki i okna (mamy zamiar drewniane) i zostawimy nieogrzewany zamkniety dom ( oczywiscie bedzie wietrzony) na zime to okna na tym nie ucierpia? Czy dom musi byc zaraz ogrzewany? Od lipca do zimy powinno wszystko porzadnie przeschnac, jak myslicie?

My tak właśnie zrobiliśmy: najpiew elektryka, zaraz potem tynki wewnętrzne. Pogoda była akurat śliczna, a dom otwarty na przestrzał, więc wszystko wyschło szybciej niż się spodziewaliśmy. Potem wprawiliśmy okna drewniane Urzędowskiego. Zimą wpadamy na budowę, wietrzymy, zrobiliśmy tez ocieplenia na poddaszu. Nic się nie dzieje, ani z oknami, ani z tynkami.