Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co poradzicie na pęknięcia tynku na ścianach zewnętrznych ?

-siwy

Recommended Posts

Tynk położony nie wiem dokładnie kiedy ale jest dość stary (kupiłem ten dom 2 miesiące temu). pęknięcie jest na górze w rogu budynku szerokości około 2-4 milimetrów. Są też pęknięcia na samym dole domu, od ziemi na wysokość metra, są to pęknięcia pionowe.

• 3 weeks później...

Witaj!

Przeglądam sobie Twoje posty i.... mam te same problemy, tylko,że ja wzięłam sobie budowlańca i dał mi już na nie większość odpowiedzi - o pęknięcia na ścianach, czy wzmacnianie fundamentów musisz raczej pytać na miejscu kompetentne osoby - mogę dać Ci rady, które sama uzyskałam: okopać chatę i w rów wlać beton wcześniej wsadzić tam drut zbrojeniowy. Od strony dachu należy wykonać tzw. wieniec, żeby Ci się chata nie rozeszła. Przykro mi to mówić, ale władowałeś się w niezłe koszty. Skąd jesteś? Jeżeli ze Śląska to mogę dać Ci namiary na mojego speca - facet wie o czym mówi. Pozdro.

• 1 month później...

Pęknięcia są dwojakiego rodzaju.

tzw. skurczowe, rysy do ok. o,3 mm - skurcz tynku przy wysychaniu i statyczne (praca konstrukcji).

Rysa statyczna z reguły optycznie "przecina " budynek z góry na dół - może iść po skosie. Ma początek przy gruncie , koniec pod dachem , może przechodzić przez otwory.

Takie coś musi naprawiać konstruktor.

Rysy skurczowe - systemy naprawcze, w zależności od pochodzenia - szpachlówki, farby z włóknami, którymi się maluje lub warstwa siatki z klejem jak przy ociepleniach naciągnięta na całą płaszczyznę. Tak po krótce.

Za mało wiadomo, ale rozumiem, że to statyczny problem.