Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drza

Recommended Posts

Cześć,

Proszę o pomoc w ocenie ofert i wyborze tej najlepszej dla mojego przypadku.

Zapotrzebowanie roczne ok 6500 - 7000 kW. Pompa ciepła Panasonic 7kW seria K(powierzchnia grzania 155m2). 

Będę korzystał z dotacji Mój prąd (23 tys max 50%)

Zestaw 1. 

- Inwerter SRNE HESP10 kW,

- 2x magazyn energi: SRNE SR-EOS15B 15kWh,

- moduły fotowoltaniczne Jinko n-type JKM440N-54HL4R-B 16 szt: ,

Cena za całość 45000 zł, dotacja 22500 zł, cena końcowa po odjęciu dotacji: 22500 zł

Zestaw 2:

- Panele JA SOLAR, Czarna rama , 430 wp 15 szt,

- Magazyn ENERGII FOXESS lub  DYNESS Wysokonapięciowy 10,3 kWh,

- falownik FOXESS hybrydowy 10kW,

- Rozliczanie Prosument od Eniga (pewnie opłata startowa 3000 zł jest już uwzględniona w wycenie) 

cena za całość 46000 zł, dotacja 23000 zł, całość po odjęciu dotacji 23000 zł (tutaj opcja dodatkowej dotacji -5000 zł za zbiornik CWU do pompy ciepła, handlowiec twierdzi, że tak się da, więc wtedy dotacja 28000 i cena końcowa 18000 zł)

Zestaw 3:

- Panele Huawei 500W HiT-H500LF-FB 14 x 500kW

- Falownik GoodWe GW10K-ET G2 AFCI (10kW)

- Magazyn CORAB 15 kW

cena całość 40700, dotacja: 23500, całość ok 18000 zł

Najbardziej zastanawiam się nad zestaw 2 z Enigą, oraz zestaw 1 z dużym magazynem energii, ale mniej znanego producenta. Proszę o porady ekspertów. W jakim kierunku pójść.  Nod Kwietnia do Pażdziernika nie ma praktycznie znaczenia co wybiorę, ale najważniejszy jest sezon grzewczy i pompa ciepła od Listopada do Marca. Chciałbym maksymalnie wykorzystać dotację, jak jest możłiwość 28000 i jednocześnie nie przekroczyć kwoty 20000 zł po odjęciu dotacji. 

Obejrzałem już sporo materiałów odnośnie Enigii, opinie są różne. Wiem o opłacie 3500 na start, wiem, o 1,23 do każedo kW.  Dlatego też postanowiłem założyć wątek i zapytać forumowych ekspertów. 

Co będzie lepsze: duży magazyn, czy jednak więcej paneli i mały magazyn? Wiele pytań stoi przede mną, a najgorsze jest to, że każdy handlowiec mówi inaczej.

Bez znaczenia co wybierzesz zimą jest tak mało światła że możesz myśleć o naładowaniu magazynu do pełna może kilka zimowych dni. A pompa będzie brała sporą ilość energii którą będziesz musiał brać z sieci. W lato będziesz miał na tyle dużo prądu że spokojnie zasilisz średniej wielkości plantacje tych "zielonych pomidorków". Wszędzie inwerter 10kW ale moc w panelach około 7kWp nie za mało?

Aby to miało choć minimalny sens egzystencji to instalacja 25kWp i do tego magazyn 50kWh

11 godzin temu, marcinbbb napisał:

Bez znaczenia co wybierzesz zimą jest tak mało światła że możesz myśleć o naładowaniu magazynu do pełna może kilka zimowych dni. A pompa będzie brała sporą ilość energii którą będziesz musiał brać z sieci. W lato będziesz miał na tyle dużo prądu że spokojnie zasilisz średniej wielkości plantacje tych "zielonych pomidorków". Wszędzie inwerter 10kW ale moc w panelach około 7kWp nie za mało?

Aby to miało choć minimalny sens egzystencji to instalacja 25kWp i do tego magazyn 50kWh

Sam sobie zaprzeczasz. Najpierw piszesz, że zimą i tak nie naładujesz magazynu a później proponujesz magazyn większy 3-5x (którego i tak nie naładujesz zimą). Niezła logika.

Większa szansa na poprawę efektywności to dołożenie tylko paneli i pozostawienie magazynu 15kWh.

Edytowane przez chcialbympompe

Nie całkiem sobie zaprzecza. Mam 6kWp i średnio w styczniu uzyskuje ~200kWh. Z instalacji 25kWp było ~800kWh co w połączeniu z magazynem starczałyby zasilanie mojej 8kW PC która zużywa w styczniu właśnie około 800kWh. Oczywiście były by momenty że pobieram energię z sieci, ale z danych zebrany w poprzednich latach wychodzi mi że około 90% pochodziło by z PV.  Trzeba by też pomyśleć na magazynem energii, ale niekoniecznie elektrycznej. Z tych 25kWh w mroźny styczniowy dzień (tak z -18 °C) PV produkuje ~100kWp, z czego nadmiar ~30kWh trzeba by wpakować w podłogówkę i duży bufor. W styczniu dni z niska produkcją poniżej 2kWh jest około 5-7, przy czym nigdy nie były wszystkie naraz. 

W sumie to coś takiego będę robił - jak skończą mi się stare warunki ;-). Tyle że nie za taka kasę i nie przez firmę.

Edytowane przez damiaszek

instalacja 10kWp , pompa 8kW zużycie w tym sezonie grzewczym 3600 kWh to z moich danych ;

pompa zużyła 11-610kWh , 12-777kWh , 01-896 kWh , 02-687 kWh ,

panele wyprodukowały 11-158 kWh ,12-135 kWh ,01-195 kWh ,02-394 kWh

Analiza stycznia ;

żeby zasilić pompę potrzeba ok 30kWh na dobę dom dołoży z 10kWh suma to 40kWh czyli najmniejszy magazyn to ok 50kWh . Produkcja średnia to 5kWh braki pokrywasz z sieci z taniej taryfy .

W maju 2025 mam produkcję 1442 kWh średnio 48kWh ,

Paneli potrzebujesz mało na około 2500kWh / czyli 2-3kWp / reszta to pobór z sieci i praca magazynu . Magazyn potrzebny głównie do pobierania w zimie taniej energii . Od marca do października jesteś w off gridzie poza kilkoma dniami bez słońca które się zdarzają ale wtedy zaciagasz z sieci tania energię jak zimą do pompy .

17 godzin temu, chcialbympompe napisał:

A teraz zerknij w statystyki dobowe i sprawdź jaka jest szansa z tego naładować do pełna nawet mały magazyn energii...

Ile oddałeś do sieci w styczniu?

Wyprodukowałem ~336kWh a oddałem ~161kWh z 6kWp.  W magazynie w zimie nie chodzi o naładowanie do pełna, a o to aby nic nie oddać do sieci i całość zużyć na miejscu. Mnie nie chodzi o przejście na offgrid, tylko o zoptymalizowanie zużycia produkcji na miejscu.  Na razie to nie ma problemów, mam magazyn sprawności 80% i czasie przechowywania energii 1 rok ;-)

56 minut temu, damiaszek napisał:

Wyprodukowałem ~336kWh a oddałem ~161kWh z 6kWp.  W magazynie w zimie nie chodzi o naładowanie do pełna, a o to aby nic nie oddać do sieci i całość zużyć na miejscu. Mnie nie chodzi o przejście na offgrid, tylko o zoptymalizowanie zużycia produkcji na miejscu.  Na razie to nie ma problemów, mam magazyn sprawności 80% i czasie przechowywania energii 1 rok ;-)

Zachęcam jednak abyś pomyślał nad ofgridem ,zjeść samemu wszystko co się da a reszta przepuścić zmarnować byle nie oddawać , sam mam 8,4kwp ongridu oraz ponad 4 kwp ofgridu i już wiem że będę likwidował ongrid powolutku na korzyść ofgridu bo to najlepsza opcja, oddawać 1 MW za 160 zł ??? sensu to żadnego nie ma tym bardziej że ogniwa z Chin ściągane samemu są bardzo tanie falowniki ofgridowe to 1300 zł 6,5kw do 1800 zł za byka 8,2 lub 11 kw.

Jak 1,1 mWh rocznie to bardzo kiepski wynik :classic_cool:, ale pewnie miało być M a nie m. Rocznie ok, ale w tych samych miesiącach mam z 6kWp od 30%do 100% więcej. Jak optymalizowane pod stare warunki to nie ma problemu. Z taki uzyskiem kWh/kWp w zimowych miesiącach to słabo widzę wspomaganie się PV. Masz pewnie autokonsumpcję bez magazynu rekordowo wysoką.

21 godzin temu, prokurator napisał:

Zachęcam jednak abyś pomyślał nad ofgridem ,zjeść samemu wszystko co się da a reszta przepuścić zmarnować byle nie oddawać , sam mam 8,4kwp ongridu oraz ponad 4 kwp ofgridu i już wiem że będę likwidował ongrid powolutku na korzyść ofgridu bo to najlepsza opcja, oddawać 1 MW za 160 zł ??? sensu to żadnego nie ma tym bardziej że ogniwa z Chin ściągane samemu są bardzo tanie falowniki ofgridowe to 1300 zł 6,5kw do 1800 zł za byka 8,2 lub 11 kw.

Jak jednak wolę nie działać w trybie "pies ogrodnika" i w ongrid widzę więcej zalet. Zresztą do puki mam stare zasady to by był strzał w stopę. 

Edytowane przez damiaszek

8 godzin temu, prokurator napisał:

Może raz spróbuj wykazać się chociaż szczątkami zdrowego rozsądku i pokaż wyliczenia na jakich opierasz swoje absurdalne teorie. Przedstaw ile kosztuje inwestycja w offgrid, ile lat się będzie amortyzowała i (co niemożliwe) wykaż dlaczego lepiej "zmarnować" energię niż ją oddać po 160zł/MWh.

Z netmeteringu ;-) nie muszę się starać. Jakieś ~32-34% autokonsumpcji wychodzi mi w "styczniach" to i tak lepiej niż jak patrzę na rekordowy maj 2024 gdzie wyszło 17%. Ale będzie lepiej, właśnie przyszedł mi licznik DTSU666-H, falownik już mam zintegrowany MODBUS-em z homeassistantem, tak jak i PC(sterowanie i odczyty), więc jest szansa na zwiększenie autokonsumpcji. Z zebranych danych też wyliczyłem że nawet malutki magazyn 5kWh jest w zimie wstanie podbić autokonsumpcję liczoną (ENERGIA ZUŻYTANA MIEJSCU/ENERGIA WYPRODUKOWANA) do ponad 90% w aktualnej ilości paneli, a w miesiącach od IV do IX na 90% czasu pracy na własnym prądzie - ale to dopiero jak skończy mi się netmetering.

23 godziny temu, damiaszek napisał:

Jak 1,1 mWh rocznie to bardzo kiepski wynik :classic_cool:, ale pewnie miało być M a nie m. Rocznie ok, ale w tych samych miesiącach mam z 6kWp od 30%do 100% więcej. Jak optymalizowane pod stare warunki to nie ma problemu. Z taki uzyskiem kWh/kWp w zimowych miesiącach to słabo widzę wspomaganie się PV. Masz pewnie autokonsumpcję bez magazynu rekordowo wysoką.

Jak jednak wolę nie działać w trybie "pies ogrodnika" i w ongrid widzę więcej zalet. Zresztą do puki mam stare zasady to by był strzał w stopę. 

Stare zasady to zrozumiałe ale w nowych szkoda oddawać za bezcen to chyba oczywiste.

17 godzin temu, chcialbympompe napisał:

Może raz spróbuj wykazać się chociaż szczątkami zdrowego rozsądku i pokaż wyliczenia na jakich opierasz swoje absurdalne teorie. Przedstaw ile kosztuje inwestycja w offgrid, ile lat się będzie amortyzowała i (co niemożliwe) wykaż dlaczego lepiej "zmarnować" energię niż ją oddać po 160zł/MWh.

Bo z ofgridu mam ok tysiaka w kieszeni a nie 160 ,potrafisz liczyć ?