Maluszek 18.09.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2002 Od przyszłego roku czy od chwili wejścia do Unii (2004 r.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZOOLO 18.09.2002 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2002 w/g ostatnich doniesień prasowych VAT na mat bud. (stawka 22%)zostanie wprowadzony od 1,01,2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.09.2002 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2002 A gdzie i kiedy o tym pisali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 19.09.2002 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 A może coś redakcja wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2002 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 zoo czy ktoś taki pisze bzdury. Najwcześniejszy termin wprowadzenia VAT na budownictwo = terminowi wejścia Polski do UE - czyli najwcześniej I połowa 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 19.09.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 On 2002-09-19 13:37, Anonymous wrote: Najwcześniejszy termin wprowadzenia VAT na budownictwo = terminowi wejścia Polski do UE - czyli najwcześniej I połowa 2004 Taka była ostatnia wersja niejakiego p. Pola. Choć jak nie wyjdzie mu numer z winietami to kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2002 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Słyszałem że dopiero za 7 lat. Ponoć wynegocjowali jakiś okres przejściowy. Zoolo, coś ci sie pomyliło, sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 23.09.2002 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 A ja dzwoniłam do Urzędu Skarbowego i mi powiedziano, że zapis według którego w tej chwili jest preferencyjna stawka 7% VAT w budownictwie wygasa 31.12.2002 (dokładnie przeczytano mi jakąś ustawę) i jak na razie nie zostało wprowadzone przedłużenie, a co gorsze w negocjacjiach z Unią zobowiązaliśmy się do nie wprowadzania preferencji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2002 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 No to bardzo ciekawe. W telewizji mówili o utrzymaniu 7% podatku VAT. Pożyjemy zobaczymy. A moze ktoś ma dokładne i sprawdzone informacje? Przyzwyczaiłem się że w tym kraju wszystko jest możliwe jak chociażby cofnięcie pozwolenia na budowę czegoś co zostało wybudowane i oficjalnie otworzone przez Prezydenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2002 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 Wczoraj w Faktach o godz. 23:00 mówili o odwołaniu WiceMinistra Pola m.in. za jego błędy w negocjacjach z Unią np. zgodę na 22% VAT w budownictwie...Bela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 27.09.2002 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 Znowu problemy z logowaniem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 27.09.2002 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 Z tego co mowia nie uniknie sie 22% VAT na materialy w 2004 (albo po wejsciu do Unii jesli bedzie to pozniej). Powrot do negocjacji dotyczy tylko uslug budowlanych i mieszkan na sprzedaz. Za to nalezaloby Pola odwolac. Co prawda szanse na 7% VAT na materialy bylyby niewielkie (Niemcy nie chca sie zgodzic - bo tansze materialy z Polski zalalyby Niemcy) ale warto ponegocjowac - i uzyskac zamiast 7 chocby 15%. A tak - budownictwo w Polsce po wejsciu do Unii zamiast sie rozwinac upadnie.. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 27.09.2002 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 Podobno Pol powiedział, że Vat w przyszłym roku zostaje taki sam czyl 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 28.09.2002 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2002 Jeśli dobrze jestem poinformowana, to negocjacje z UE nt. 7% stawki vat na materiały budowlane nadal trwają i nie sądzę aby ktokolwiek w trakcie negocjacji, a tym bardziej Wiceprezes Rady Ministrów, ujawniał jej szczegóły. Wierzę, że Rząd zrobi nam prezent noworoczny i stawki pozostawi na dotychczasowym poziomie. Czego Wam i sobie życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 28.09.2002 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2002 Zwróćcie uwagę, jak co roku powtarza się nam historia. Zawsze jest jakiś powód do niepokoju dla osób budujących. Ja osobiście kilka razy przechodziłem likwidację dużej ulgi budowlanej (i dlatego w listopadzie 1999 budowałem fundamenty - bez prądu i przy wyższych kosztach) Później pojawiał się VAT. Teraz też trzymają nas w niepewności. MOże po prostu jest to metoda na napędzanie koniunktury. Wiele osób w obawie przed dużym VATem podejmie decyzje inwestycyjne (czasami nieracjonalne), a 24 grudnia premier "pod choinkę" z uśmiechem ogłosi - dalej mamy 7% VAT. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-09-28 22:30 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.09.2002 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2002 22% stawka VAT na materiały budowlane jest nieuchronna z chwilą wejścia Polski do UE. Możliwe natomiast jest utrzymanie obniżonej stawki VAT w przypadku usług (do końca 2007 roku) i tego prawdopodobnie będzie dotyczyc próba ponownego otwarcia i jednocześnie zamknięcia negocjacji z UE w sprawie VAT w budownictwie. I to będzie cała zmiana stanowiska negocjacyjnego w sprawie VAT w budownictwie do czego został zobowiązany Rząd uchwałą Sejmu z marca bieżącego roku. Co prawda min. Pol długi czas utrzymywał, że będzie utrzymana obniżona stawka VAT w budownictwie (nie precyzując, że chodzi z grubsza o usługi)ale był wtedy -jak zwykle- niedoinformowany.Tak więc nie liczcie drodzy Forumowicze (niektórzy) na prezenty (zwłaszcza od takiego Rządu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 29.09.2002 02:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2002 Zgadzam się Łukasz. Ja również nie należę do wielbicieli tego rządu i moje określenie "prezent" miało raczej charakter sarkastyczny . W swoim poscie miałem na myśli tylko rok 2003, gdzie jak rozumiem dalej nie ma jednoznacznego aktu prawnego określającego, że obniżona stawka VAT będzie przez ten rok obowiązywała. I zakładam, że odpowiednie rozporządzenie ministra pojawi się dosłownie przed końcem roku (obym się mylił - na forum słyszałem już od kilku osób, że przymierzają się do zakupów w dawnym stylu - teraz pieniądze - na wiosnę odbiór towaru - właśnie przez niepewność co do VATu w 2003 roku) [ Ta Wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-09-29 04:20 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agus 29.09.2002 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2002 Czytałam artykuł w "Rzeczpospolitej, że w 2003 r. będzie jeszcze 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 30.09.2002 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Potwierdzam, a dokładniej Rzeczpospolita z 27 września 2002, str. B2, tytuł "Nieuchronne 22 procent"W skrócie:7% VAT będzie obowiązywał do momentu wejścia Polski do Unii, czyli jeszcze przez 2003 rok22% VAT na materiały budowlane po 1 stycznia 2004 r.7% VAT na usługi po 1 stycznia 2004 r. do 2007 r.I jeszcze mały cytat: Rząd pracuje nad regulacjami, które pozwalałyby na zwrot części podatku nabywcom materiałów budowlanych.Pzdr,B.Aha, też nie jestem fanem tego rządu - zaniechanie prywatyzacji energetyki to brak konkurencji - wyższe ceny, za które zapłaci odbiorca i niski poziom usług - patrz nasz gazowy monopolista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts