Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schodek do garażu odcięty xpsem. Czy to dobry pomysł?

Recommended Posts

Muszę zrobić jakiś schodek z garażu nieogrzewanego do domu. Ze względu na fakt, że w kotłowni za garażem mam w wylewce rurki z podłogówki, przyszło mi do głowy, żeby chociaż odrobinę odizolować ten beton. Tylko nie wiem czy to dobry pomysł i jak to wykończyć. Bo sam XPS to niby twardy materiał, ale kopany na schodku nie wiem czy nie będzie się uszkadzał. Może coś doradzicie?

iKXqQZC.jpeg

Edytowane przez Kagolnik

Płytki będą na wylewce w pomieszczeniu, a garaż na razie zostawiam bez niczego, może zrobię żywicę, ale to później po oddaniu budynku i zrobieniu obejścia. Do boków xps dojedzie styropian ocieplający ścianę.

Czy siatka, klej na razie wystarczy na ten xps? Trzeba go jakoś "podrapać" pod ten klej, bo one jest bardzo gładki.

Jeśli płytka pójdzie na cały stopień i tylko podstopnica będzie zbrojona klejem i siatką to wystarczy. Radzę jednak docelowo obłożyć także i tą podstopnicę czyli pionową część płytką a okładzinę z garażu zastosujesz pod nią do stopnia z bloczka betonowego.

Fakt wykańczania domu a co za tym idzie obuwie robocze na dłuższy czas nie sprzyja nawet XPS ze zbrojeniem

• Like 1

Na góry tęgo połączenia planowałem dać próg z drzwi co wymaga wysunięcia ich te 2 cm z obrysu muru z pustaka, ale z boków będzie ocieplenie styropianem.

hmm może to trochę będzie dziwnie wyglądać, ale chyba rzeczywiście na bok by było dać płytkę, tylko z kolei znowu muszę jeszcze dalej wysunąć drzwi jakiś 1-1,5 cm, a to nie wiem czy jeszcze będzie ok w kwestii montażu.

Mam takie chude płytki, ile kleju można dać najmniej?

Edytowane przez Kagolnik

Tak naprawdę to wylewka z podłogówką czyli ta ciepła powinna mieć dylatację od wylewki która nie jest ogrzewana .

Dylatowanie jej od chłodnego garażu już nie jest tak konieczne a więc 2 cm XPS dajesz tylko pomiędzy stopniem poniżej i wylewki garażu. Nad stopniem nie musisz już dawać 2 cm XPS tylko samą płytkę lub 1cm XPS i 0,7cm gres na 3 mm warstwie kleju.

Poza tym jeśli będzie tam próg drzwi to przypadkowym dytykiem czubkiem buta niczego nie uszkodzisz. Bardziej bałem się tu samego narożnika który przy wchodzeniu lub schodzeniu jest narażony na dewastację ale jeśli będzie tam wystawał próg to sprawa nieistnieje.

Mam nadzieję że dobrze przemyślałeś ten wystający próg. To nie będzie zbyt wygpdne w codziennym użytkowaniu i niesie za sobą możliwość potknięcia, zahaczenia przy poruszaniu się zarówno wchodząc ale co gorsza schodząc do garażu.

Ukryty, niewystający próg do którego dolegają drzwi byłby idealny o ile drzwi otwierają się w stronę garażu.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Drzwi będą otwierać się do środka kotłowni. No chyba, że zamotnowałbym je odwrotnie, bo mam juz kupione. Tylko nie wiem, czy to nie będzie przeszkadzać gdy będzie zaparkowanym samochód.

Teoretycznie powinienem zrobić podest-stopień na równo i dopiero schodek w dół, ale nie chce zmniejszać garażu. Mogę też zamontować drzwi głębiej w ścianie albo wręcz po jej drugiej stronie. Mam tam 25 cm pustaka. Tylko, że wtedy idea xps w ogóle nie ma sensu, bo od góry będzie sam beton. Chciałem ten xps dać, żeby zniwelować most termiczny, ale nie wiem czy warto, bo właśnie mam świadomość, że to nieco niewygodne jak zaraz za progiem jest uskok i stopień niżej. Jak będzie przeszkadzać to mogę zawsze dodać dodatkowe bloczki i wejść schodami głębiej w garaż. Tylko nie chciałbym kiedyś na nich zderzaka uszkodzić, albo żona.

Edytowane przez Kagolnik

Kotłownię jeśli gazowa odwiedzisz 3 -5 razy do roku więc próg mógłby zostać. Wszystko trzeba przemyśleć.

Pisałeś że to schodek i przejście z nieogrzewanego garażu do domu ale jeśli to do kotłowni  to o jakim mostku termicznym mówisz.

Ogrzewanie podłogowe w ciepłej kotłowni to absurd

• Like 1

Kotłownia to raczej "Maszynownia" 5m2 Nie gazowa tylko na Pompę ciepła. Będzie tam też zbiornik CWU. Tak mi zasugerowali, żeby przejść tam rurkami również, tylko rzadziej. No to się zgodziłem. Przez kotłownię jest przejście do domu i ona jest już w bryle domu. Garaż styka się ścianą z domem i planuję ocieplić tę ścianę wewnątrz garażu.

Ale jak ma mi to robić problemy ten xps to to oleję.

Edytowane przez Kagolnik