Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Planuję właśnie harmonogram budowy.

Proszę doświadczonych forumowiczów o komentarze czy taki rozkład czasowy prac jest możliwy do zrealizowania.

Dom z poddaszem użytkowym, dach czterospadowy, pow. użytkowa 170 m2, pow. całk. 240 m2.

lipiec 2005 - rozpoczęcie budowy

lipiec/sierpień - mury

wrzesień - dach konstrukcja i krycie

październik/listopad - instalacje wewnętrzne, posadzki, tynki - wszystkie mokre prace wewnętrzne aby zdążyć przed mrozami

listopad - uruchomienie instalacji c.o

kolejne miesiące - wykończenie: ocieplenie dachu, płyty g-k na poddaszu, podłogi, itp.

Planowane termin zamieszkania: kwiecień 2006.

Czy to jest możliwe do zrealizowania?

Czy ktoś miał podobny harmonogram budowy?

Czy zaczynając w lipcu uda się zdążyć przed zimą z pracami, które nie powinny być wykonywane w zimie?

Dodam, że równolegle z budową będą załatwiane sprawy podłączenia gazu i wody - będą znajdować się prawie przy granicy działki.

Proszę o porady.

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/

Hej Rafale!

To bedziemy razem testować temat i to jeszcze na tej samej Białołęce (ja przy Ostródzkiej) - mam dokładnie taki sam plan jak Ty, tyle że myslałem o przeprowadzce nawet w marcu.... Hasłowo można to ująć na Wielkanoc 2006!

Było troche postów o budowie w 1 sezon z których wynikało to co zwykle - jak się chce to da radę - oczywiście zależy to od technologii, kasy i sposobu budowy. Ja szukam generalnego wykonawcy co na pewno przyspieszy cały proces.

Największe ryzyko chyba w dobrym wysuszeniu, ale zakładam tak jak Ty że suszenie zaczynam po zamknieciu i podłączeniu co więc 3m powinny wystarczyć. Myślę cały czas o tym jak grube muszą być tynki wew bo to w głównej mierze określi wilgoć.

Jak się budować to od razu do końca!

powodzenia i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-542224

Proponuje rozważyć "plan B". Pazdziernik/listopad montaż i uruchomienie grzania, a dopiero potem wszystkie mokre prace wewnątrz. Jak będzie obsuwa czasowa (a będzie, bo prawo Murphy'ego działa niezawodnie), to przynajmniej przez zime mozna pracować i nadgonić. Zwłaszcza, że instalacje powinny być montowane najpierw, przed wylewkami i tynkami, żeby nie kuć w gotowych powierzchniach. Plan ambitny i do zrealizowania tylko gdy bedzie kasa. Rownolegle - od lipca trzeba zalatwiac ewentualny kredyt, żeby opoznienie w platnosci za jakiekolwiek materialy nie hamowalo calej sekwencji robót. No i dzialac z wyprzedzeniem - więźba, okna, kociol, drzwi, bramy, pokrycie dachu powinno byc gotowe do odbioru zawsze na tydzień-dwa przed rzeczywistym terminem. Poza tym - bedziecie zaskoczeni jak dlugo w sezonie trzeba czekac na podstawowe materialy - Ja czekalem na bloczki do scian 3 tygodnie. Wtedy z lipca zrobi sie niepostrzeżenie sierpien....No i ekipa musi byc umówiona (spisana umowa+ kary).
https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-542315

bardzo napięty harmonogram

nawet zakładając (niemądrze zresztą), że ekipa nie nawali, to prawie niewykonalne pamiętaj o:

a. przerwach technologicznych (wiązanie betonu)

b. pracach przygotowawczych np. strop i wieniec

c. koordynacji prac - materiały na czas itd

d. pogodzie - ludzie często zapominają o wiedzy z poziomu szkoły podstawowej, że lipiec i sierpień to miesiące o największych opadach w roku taki jednodniowy deszczyk (3 x w miesiącu) może ci rozwalić cały harmonogram

c konstrukcja nie jest prosta kopertowego dachu nie robi się w dwa dni

ex post

ok. dodam jeszcze suszenie budynku i tu niestety nie mam mocnych to musi trwać miesiąc bo technologicznie tyle trwa wiązanie posadzki

w takiem terminie zdecydował bym się a i owszem ale na szkieleciaka – i entuzjastów tej technologii na forum dostatek

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-542463

Napięty, ale na tym forum jest trochę osób które się tak pobudowały.

a) 1 wykonawca + umowa z harmonogramem

b) wiązanie betonu jest wliczone w terminy (1m fundament, 1m wylewki ale zdaje się że nikt tyle czasu w praktryce nie czeka)

c) przygotowanie materałiów na czas w gestii wykonawcy

d) pogoda zawsze może zaskoczyć a mimo to budowy idą pełną parą właśnie lipiec-sierpień - koło mnie dach robili pazdiernik/listopad (akurat fajna zima była ale tez padało!)

także bardziej kwestia dokładnej organizacji pracy grubo przed wbiciem łopaty.

Jednej rzeczy nie da się przeskoczyć - jesli wykonawca zawiedzie to nawet te umowne kary nie zrekompensują rozczarowań.

I tu niestety mądrych nie ma - ale jeśli wyjdziemy z założenia że ZAWSZE coś się może schrzanić to już lepiej chyba odpuścić budowę.

dzisiejszego śniegu też nie przewidziałem.......

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-542498

Hej,

ja równie optymistycznie podchodzę do tematu:

1 kwietnia - początek

kwiecień - fundamenty

maj - mury

czerwiec - dach

lipiec - niezbedne instalacje wewnetrzne (kablowe. instalacje od ogrzewania, instalacje wodne, alarmowe - wszystko co trzeba robic przed pracami mokrymi)

sierpień - prace wewnętrzne mokre - zależy mi, żeby w tym okresie się to odbywało, bo jest najcieplej

wrzesień/październik - c.d. prac instalacyjnych wewnątrz, podłogi, płytki, armatura, instalacja CO - uruchomienie + niezbedne prace w ogordzie (kilka kostek brukowych, kawalek plotku przed domem, ew. zaoranie i zasiadnie trawy + kilka drzewek)

listopad - wyposażenie domku w mebelki (te nowe) i

grudzień - przeprowadzka

23.12 - instalowanie światełek na choince PRZED domem

24.12 - pierwsza gwiazda na własnym!

Teoretycznie wszystko jest możliwe do zrobienia w tym czasie, szczególnie, że domek jest bardzo prosty - piętrowy o dwuspadzistym dachu, nieduży (120m2), niepodpiwniczony i bez garażu. Na początku chcemy wykończyć parter w 100% (salon+kuchnia+łazienka+pom. gosp.) i jedną sypialnie na piętrze. W trakcie opracowywania tego planu założyłem parę podatawowych kwestii:

- płynność finansowa przez cały czas trwania budowy (na początek mam, w maju zacznę starać się o kredyt, jednakże wstępnie wiem, że w 3 bankach nie będzie z tym problemu),

- niezbędny fachowiec, który będzie nadzorował całość budowy - tu akurat mam dobrze, ponieważ zaufany znajomy zadeklarował się, że pomoże, zapewni on też pracowników do wszystkich prac!

- powyższy punkt ma również wpływ na to, że wiele prac będzie mogło toczyć się równocześnie!

- zaplanowanie jak największej ilości rzeczy/szczegółów budowlanych i wykończeniowych wcześniej - jak najmniej decyzji "na bieżąco",

- dokładne rozpoznanie rynku jeżeli chodzi o materiały (tu priorytetem jest cena, a zaraz później pewność dostaw),

- oczywiście również pewność, że media znajdą się na działce - w tym tygodniu odbieram warunki od nestrów sieci.

Pozostają oczywiście kwestie pogodowe, przypadki losowe, niespodziewane zachwiania rynków finansowych (kredyt), nagły niedobór niezbędnych materiałów budowlanych w okolicy... i wspomniane prawo M. ;)

Jak będzie? Zobaczymy!!! Trzeba być dobrej myśli.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-542503

rafal9

Zakładam,że nie będzie problemów z papierami.

Zapomniałeś o:

-wykop pod fundamenty

-wylewanie ław i ewentualne murowanie ścian fundamentowych

-doprowadzenie prądu

-doprowadzenie wody,przyłącze

-wprowadzenie wody do domu,instalacje podpodłogowe

-ewentualne zasypywanie fundamentów z zawibrowaniem

-ocieplanie tychże

-ogrodzenie

-strop+wieńce+podciągi

-okna! czasami trzeba długo czekać,zamówisz jak będą otwory

-drzwi to samo

-kanaliza bądź oczyszczalnia

I pewnie kupa innych rzeczy.

Pamiętaj o tych drobiazgach!

Powodzenia! :D

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-542632

Zgadzam się, że przedsięwzięcie jest trudne.

Ale biorąc pod uwagę równoległe wykonywanie prac można założyć:

- doprowadzenie przyłączy równolegle z budową

- okna równolegle z realizacją dachu

- szambo także może być realizowane równolegle z budową

- może instalacje wewnętrzne także równolegle z dachem.

- zakładam, że większość ekip będzie umówiona przed rozpoczęciem budowy, a na materiały będą namierzone i uzgodnione odpowiednie hurtownie.

Co o tym sądzicie?

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-542665

Proponuję przyspieszyć ze względu na tynki wewnętrzne i wylewki. Robiłem je w listopadzie (koniec) i był problem z wysuszeniem. Oczywiści miałem uruchomione c.o. (bo listopad był z mrozami) i nie można było wietrzyć !!!! - co jest najlepszym rozwiązaniem na szybkie usunięcie wilgoci. Poza tym przy c.o. napewno popęka wylewka (zbyt szybkie schnięcie). Poza tym życzę szczęścia w doborze ludzi do roboty czyli tzw. "fachowców".
https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-542671

Ja miałem, jak kończyłem segment :-?

dlatego teraz od razu założyłem że szukam generalnego wykonawcy - oczywiście mozna argumentować że i tak nie ominie mnie problem niesolidności i opóźnień, ale z góry ustalę zasady rozliczeń (pomijam nawet kwestie kar....)

po prostu bez wykonania na czas nie bedzie zapłaty

myślę że jest już troche profesjonalnych firm w tym kraju

w końcu nie budujemy statku kosmicznego

a może :o

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-542672

U mnie bardzo dużo czasu zajęła wykończeniówka - wielkrotnie dłużej niż zakładałem. To w dużej części wina ekipy (za mało ludzi i słabo zorganizowani) i moja (słabo poganiałem), ale także konsekwencja przyjętych rozwiązań - np. dużo ceramiki na podłodze i na ścianach (kładzie się znacznie wolniej niż parkiet, czy tym bardziej panele), sufity naśladujące kształtem dach - dość połamany. Warto uwzględnić w kalkulacjach czasowych, że nie wszystkie rozwiązania dają się szybko realizować.

Jeśli czas jest priorytetem, to faktycznie dobry generalny wykonawca może oszczędzić nam tylu walk i stresów związanych z jednoczesną pracą wielu ekip (przekszkadzanie sobie nawzajem, "zaginięcia" materiałów i narzędzi, ustalanie kto spieprzył robotę i kto co zniszczył itp. ), że warto wydać dodatkowe pieniądze.

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-542721

Często sam inwestor hamuje całe przedsięwzięcie,gdy okazuje się,że nie przemyślał pewnych rzeczy.Jakich? O ,jest ich całe mnóstwo np. co gdzie będzie w kuchni i łazience(doprowadzenie wody,gazu,kanalizacja,wentylacja) ,co na podłogę,gdzie będzie podłogówka(ważne do ustalenia wysokości wylewek),jak rozmieścić intalację elektryczną,wybór pokrycia dachu,jakie kominy,jaki kocioł,jakie ogrzewanie,jaki kominek,jakie okna,jakie drzwi itp.itd.

Na to dzień zastanowienia,na to dwa dni i się uzbiera parę tygodni.

No i chyba najtrudniejsze:

zsynchronizowanie ekip.

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-543022

Jednak chyba inwestor jest najważniejszym ogniwem - rzeczywiście jeśli w środku stane i sie zaczną zastanawiać że może jednak ten róg to nie tak to wszystko wszystkim opadnie :lol:

dlatego od 2 miesięcy intensywnie zmuszam Najlepszą z Żon do "wizualizacji kreatywnej"............nie jest lekko :oops:

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-543320

ciężko będzie, ale byli na forum równie szybcy.

Ja tylko od siebie:

zaczęliśmy w sierpniu, dach był na początku listopada.

Pogoda była w tym roku łaskawa, ale wykończeniówkę zaczynamy dopiero w marcu.

W szybkim tempie widzę kilka minusów - budowlańcy to specyficzny ludek, jest mnóstwo decyzji do podjęcia, towary nie są zawsze dostępne od ręki, mury schną długo, nie mówiąc o tynkach i wylewkach.

Poza tym koszt ogrzewania - aby tak szybko osuszyć budynek, musisz mieć duuużo kasiory na jego wygrzanie. To niestety dotyczy każdego pierwszego sezonu grzania, ale przy takim tempie szczególnie.

Dlatego wiele osób, w tym i ja, czeka z wykańczaniem do wiosny - cieplejsze i mniej wilgotne dni, wyższa temperatura i słońce to sprzymierzeniec inwestora.

Z moich doświadczeń - więźbę zamów już teraz - drewno ścinane zimą jest dużo lepsze i bardziej suche.

Uzgodnij z wykonawcą dokładniejszy terminarz i jakie elementy będą potrzebne na którym etapie - np. wkład kominowy można włożyć razem z budową komina, co później oszczędza stresu - wejdzie rura czy nie wejdzie do istniejącego przewodu.

Na okna czeka się zwykle 4 tygodnie, w sezonie może być dłużej.

Plusem jest to, że zimą będziesz potrzebował ekip i materiałów do wykończeniówki - wtedy łatwiej znaleźć dobrych ludzi i uzyskać lepsze ceny w składach na materiały.

Ale powodzenia! :D

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-543502

Witanko,

Ja spieszyłem się niesamowicie......budowa ruszuła w kwietniu wprowadziłem się w połowie października........i faktycznie osuszanie budynku to jest potworny koszt !!!! dosłownie....a ja w dodatku grzeję propanem..brrrrrrrrrrr bolała i chyba jeszcze boli. Liczyłem że wynajmę mieszkanie i będę do przodu..a tu nie miła niespodzianka , przychód z wynajmu raczej nie zwrócił wydadtków poniesionych na wygrzanie domu.

Mądry Polak po szkodzie..;)

ale w sumie nie żałuję.....mam poprostu nowe doświadczenia.;)

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-543526

Jednak chyba inwestor jest najważniejszym ogniwem - rzeczywiście jeśli w środku stane i sie zaczną zastanawiać że może jednak ten róg to nie tak to wszystko wszystkim opadnie :lol:

dlatego od 2 miesięcy intensywnie zmuszam Najlepszą z Żon do "wizualizacji kreatywnej"............nie jest lekko :oops:

no właśnie czy ktoś w harmonogramie prac umieszcza najlepszą z żon ?? :lol: :lol: :lol: :lol:

kochanie czy kontakt chcesz mieć z lewej czy prawej na 120 czy 150 ?

nie wiem ja tego nie widzę

kładziemy tynki kafle chcesz mieć na całej ścianie czy tylko na części czy może wcale?

no a niby skąd ja mam to w tym momencie wiedzieć jeśli jeszcze nawet nie wybrałam kafli?

:cry: :cry:

a później się okazuje że kabina nie może być z półki tylko taka którą trzeba zamawiać z 4 tygodniowym wyprzedzeniem

poza tym często zapomina się właśnie o takich detalach jak

czas oczekiwania na okna od 2-4 tygodni (raczej 4)

czas oczekiwania na bramę do garażu około 2 tygodnie

drzwi zewnętrzne od 4-6 tygodni

drzwi wewnętrzne około 4 (no chyba, że surowe - sosna albo foliowane)

https://forum.murator.pl/topic/29075-uk%C5%82adam-harmonogram-budowy-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-543543