Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan miejscowy wymusza spadek dachu ???

mario29

Recommended Posts

Dostałem wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, w którym czytamy, iż dach ma być 'wysoki' o spadku minimum 30 stopni.

?!?!?!?!?!?

Czy przepisy mogą mnie tak ograniczać ???

Rozbudowuję na tej działce istniejący już budynek, z płaskim dachem. Z powodów estetycznych (i finansowych) chciałem zachować płaski dach na całości. Nikt mnie nie zmusi do przebudowy dachu nad istniejącą częścią, ale co mam zrobić z dobudową ? Jak to będzie wyglądać - część dachu płaska a część ze spadkiem ???? A może ograniczenie nie dotyczy istniejących już budynków ?

Czy można uzyskać, w drodze decyzji administracyjnej jakieś zwolnienie od obowiązków zawartych w planie miejscowym ? I kto może taką decyzję podjąć ?

Nie poradziłam sobie, mimo interwencji w Starostwie.

Będę budowała zgodnie z ich planem. Trudno.

Ale niedaleko mnie jest właśnie taka budowla. Dom parterowy z płaskim dachem i dobudowa z dwyspadowym. Wygląda to całkie nieźle. Naprawde.

Życze powodzenia, niektórych rzeczy po prostu nie przeskoczysz.

W planie mam: dach dwuspadowy, kąt nachylenia 30-45 stopni, kalenicą prostopadle do drogi. I muszę się do tego dostosować.

Oczywiscie... tylko pytanie - budujesz calosc czy rozbudowujesz ?

W pierwszym przypadku masz racje. W drugim... To zależy w dużej mierze od stojącego już budynku (obrócisz kalenicę ? :)).

W planie mam: dach dwuspadowy, kąt nachylenia 30-45 stopni, kalenicą prostopadle do drogi. I muszę się do tego dostosować.

Oczywiscie... tylko pytanie - budujesz calosc czy rozbudowujesz ?

W pierwszym przypadku masz racje. W drugim... To zależy w dużej mierze od stojącego już budynku (obrócisz kalenicę ? :)).

:oops: Przepraszam, rzeczywiście napisałam nie do tematu. Buduję od podstaw.