Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika damiangajdy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Damian, kosztorysik bardzo przyjazny, mam nadzieję, że uda Ci się go konsekwentnie zrealizować. A co do posiadania pustego pola, to każdy je najpierw posiadał... puste :wink: Już niedługo! :D

Dziekuje za słowa otuchy :wink:

Mam nadzieje, ze niedługo :roll: :wink:

A tymczasem na syna i żone czekam :roll:

Patrzę na ten kosztorys, patrzę... i nie bardzo rozumiem :-? Robocizna to 7100 czy 7400?

Tak czy owak, jaka to powierzchnia? 30tys to mało... życzę jak najlepiej, ale... Ja za fundamenty zapłaciłem więcej. Jest kupę rzeczy o których nikt nie wspomina na etapie kosztorysu. Na przykład to, że trzeba kupić piasek na zasypanie fundamentów. Kilkanaście wywrotek tego piasku... Albo deski. Albo folię. Abizol. Styropian. Koparkę zamówić. I tak dalej...

Patrzę na ten kosztorys, patrzę... i nie bardzo rozumiem :-? Robocizna to 7100 czy 7400?

Tak czy owak, jaka to powierzchnia? 30tys to mało... życzę jak najlepiej, ale... Ja za fundamenty zapłaciłem więcej. Jest kupę rzeczy o których nikt nie wspomina na etapie kosztorysu. Na przykład to, że trzeba kupić piasek na zasypanie fundamentów. Kilkanaście wywrotek tego piasku... Albo deski. Albo folię. Abizol. Styropian. Koparkę zamówić. I tak dalej...

kominy, gwożdzie, rury kanalizacyjne, klej, opłacić geodetę....

Niestety, ja też jestem tego zdania, co Whisper.

Na początku, też wydawało mi się, że będzie dużo taniej...

Tych bloczków i stali też za mało...

Nie gniewaj się, że to piszę, ale jesteś niepoprawnym optymistą....

Nie nie, nie rezygnuj ze ścian. Dom ze ścianami lepiej wygląda :wink:

Po prostu nastaw się, że to będzie kosztowało... więcej. Dorzuć 30% do wyceny i módl się, żeby na tym się skończyło. Z reguły 30% jest duuużym marginesem bezpieczeństwa, ale u Ciebie kwota wyjściowa jest wyjątkowo niska. Jak duży jest ten domek?

Damian

Bez koparkowego faktycznie ścian w tym roku nie będzie - łopatą zedrzeć humus, łopata przesypac kilka wywrotek piachu - trochę Wam zejdzie :)

Jesli faktycznie nie zależy Wam na czasie tylko na redukcji kosztów, to ma to ręce i nogi.

Beton też wtedy możecie kręcić na budowie i zalewać taczkami.

Koszty zmniejsza się znacznie.

Jeszcze znaczniej wydłuży się czas.

Ale mocno trzymam kciuki

M.

Dziękuje Martka, na czasie nam naprawde nie zależy:), a co do koparkowego, to ma go wykonawca, dowiedzilem sie wczoraj, i to jest to kopanie za 600.... :wink: i zdjęcie humuu, tez w to wchodzi.

Tak beton, rozrabiany ręcznie :wink: :roll: