Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dostałam różne projekty mojego CO (podłogówka 55 m kw i reszta to grzejniki) przy czym jedni zaproponowali 3 rozdzielacze (na 4 , 5 i 7 obiegów), a drudzy 1 rozdzielacz na 4 obwody.

I moje pytania: podobno przy 1 rozdzielaczu może nie grzać równo (woda nie dochodzić do końca instalacji-sorry za ignoranctwo ale to chyba o to chodziło :oops: ) i lepiej jest mieć więcej rozdzielaczy.

co to są te obiegi? pętle?

Już przeglądałam forum pod tym kątem, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania :lol:

Będę wdzięczna za odzew :D

https://forum.murator.pl/topic/29088-jeden-rozdzielacz-czy-wi%C4%99cej-przy-pod%C5%82og%C3%B3wce/

Dom parterowy czy piętrowy? Ja mam podłogówkę na parterze i piętrze. Mam dwa rozdzielacze jeden na 10 obwodów, a drugi na 7 obwodów. Każdy obwód ma swoją regulację przepływu. Znajdź dobrego hydraulika najlepiej zleć wykonanie projektu. Przy podłogówce można zrobić wiele błędów nie do naprawienia.

Pozdrawiam

Gość 1950

Gwizdki powiem Ci jak ja bym to robił:

1 rozdzielacz na grzejniki

2 rozdzielacz do podłogówki z przepływomierzami

3 rozdzielacz zimna woda

obiegiem jest kawałek instalacji który zaczyna się na belce zasilającej rozdzielacza a kończy na belce powrotnej rozdzielacza