Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pradem!!! Pomocy!!!

extreme

Recommended Posts

Co to znaczy, że prąd jest.. stwierdziłeś obecność fazy ? Zrób sobie próbnik obciążeniowy (zwykła żarówka w oprawce, z dwoma przewodami zakończonymi sondami). Czy problem występuje w jednym / kilku gniazdkach czy we wszystkich gniazdkach w całym domu ? Czy instalacje robiłeś sam czy robił Ci elektryk?

Miernikiem też nie wiele stwierdzisz, ponieważ miernik nie wprowadza żadnego obciażenia do sprawdzanego obwodu (np. w przypadku duzej rezystancji szeregowej miernik moze wykazać obecność pełnych 230 V a żarówka nie zaświeci)

WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW !

Elektrycy robią to tak: Podłącza się szeregowo dwie żarówki tzw. tablicówki (małe, takie jak od oświetlenia lodówki). Takim próbnikiem można sprawdzić obwody i 220 i 380V bez ryzyka spalenia żarówki.

Prąd płynie tylko w zamkniętym obwodzie. Jeżeli jest tylko "faza", to neonówka zaświeci, ale opisany próbnik nie. Wtedy należy siąść i pomyśleć - jak prowadzone są obwody, gdzie są łączone (puszki) i gdzie są zabezpieczenia. Trzeba wytropić przerwę szukając od zabezpieczenia do gniazdka

Pozdrawiam Adam M.

Miałem podobny przypadek w jednym z obwodów. Instalację kładłem sam.

Przyczyna byla prozaicznie prosta. W przewodzie zerowym brakowało kilku cm drutu! :evil: Była sama izolacja.

• 2 weeks później...
Znalazł się "wujek dobra rada". To byla bardzo pomocna wypowiedz

Alek

Czytam i przychodzi mi do głowy jedna myśl....

Tak to jest jak sie oszczędza na fachowcach.

Uważaj z prądem bo lubi kopać....

Powodzenia

soory alek_wawa ale prąd naprawdę lubi kopać

instalacje może i można zrobić samemu ale niech to chociaż elektryk pomierzy i połączy

pomyślcie trochę - życie ma się jedno

• 1 month później...
Witam wszystkich jestem nowym na tym forum ale pozwole sobie zabrac głos w odniesieniu do wypowiedzi Pana muzykanta jesli sie nie myle to aby nastapil odbior instalacji to musza byc dokonane pomiaty i nie wiem czy nie wymagane sa one przez zakład energetyczny jak dokonuja podłaczenia przyłacza a co do elektryków to jeszcze trzeba trafic na prawdziwego elektryka a nie jakiegos amatora

hudini - dokładnie tak jak piszesz

pomiary są wymagane przez ZE

i to zarówno pomiary instalacji zalicznikowej

jak i pomiary w złączu (rezyst. uziemienia)

no i oczywiście, że elektryk musi mieć uprawnienia - do pomiarów...

ktoś powie, że niby to kolejne papierki - jego sprawa

ja bym podszedł do tych pomiarów jak najbardziej na serio...

i najlepiej niech je wykona inny elektryk niż ten co robił instalację...

a nawet nie jego dobry kolega..

• 2 weeks później...
Przypomnij sobie jak były kładzione kable. Czy "prądu" brakuje na całym obwodzie, czy tylko w jednym gniazdku. Jeśli tylko w jednym gniazdku to szukaj na drodze od ostatniego działającego do niego. Jeśli w całym obwodzie to zaczynaj od licznika. Też bym zaczął od szukania przerwanego zera. I ostrożnie, to nie tylko kopie, to zabija.

Przypomnij sobie jak były kładzione kable. Czy "prądu" brakuje na całym obwodzie, czy tylko w jednym gniazdku. Jeśli tylko w jednym gniazdku to szukaj na drodze od ostatniego działającego do niego. Jeśli w całym obwodzie to zaczynaj od licznika. Też bym zaczął od szukania przerwanego zera. I ostrożnie, to nie tylko kopie, to zabija.

• 2 weeks później...
Miernikiem tego nie robiłem,sprawdzalem tylko prubowka.

Podejrzewam że jest za male napiecie w gniazdach ale co teraz można zrobić gdzie szukać przyczyny?

Probówką jest tylko po to produkowana aby wprowadzac w bład amatorów elektryków. Do sprawdzania urzywaj tylko żarówek.Twoj problem polega na braku "zera" .