Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prefabet Kolbuszowa - czy ktoś wybudował z BK tego producent

Recommended Posts

Witam

będe budował j.w. z bloczka 36,5 proszę podajcie cene może ,ktoś już

kupował w tej chwili oficjalna cena odmiana 400 kosztuje 9,76 zł/bloczek

odmiana D

Piszesz o bloczku z "Solbetu", z Kolbuszowej czy z "Ytonga"?

Pytam, bo z tego co ja wiem ani "Solbet", ani Kolbuszowa nie produkują bloczków 36,5 tylko 36 lub 42 (42 do tej pory tylko Kolbuszowa).

36,5 produkuje tylko "Ytong"

Czy cena którą podałeś jest ceną brutto czy netto i czy zawiera transport?

Jestem właśnie po zakupie bloczków 36 odm. 400 z "Solbetu", udało mi się wynegocjować cenę brutto 10,56 zł/szt z tranportem.

Kolbuszowa miała cenę bloczka trochę atrakcyjniejszą, ale doliczali koszt transportu, do mnie wyniósłby ok. 3.200 zł. :o

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

będe budował j.w. z bloczka 36,5 proszę podajcie cene może ,ktoś już

kupował w tej chwili oficjalna cena odmiana 400 kosztuje 9,76 zł/bloczek

odmiana D

Piszesz o bloczku z "Solbetu", z Kolbuszowej czy z "Ytonga"?

Pytam, bo z tego co ja wiem ani "Solbet", ani Kolbuszowa nie produkują bloczków 36,5 tylko 36 lub 42 (42 do tej pory tylko Kolbuszowa).

36,5 produkuje tylko "Ytong"

Czy cena którą podałeś jest ceną brutto czy netto i czy zawiera transport?

Jestem właśnie po zakupie bloczków 36 odm. 400 z "Solbetu", udało mi się wynegocjować cenę brutto 10,56 zł/szt z tranportem.

Kolbuszowa miała cenę bloczka trochę atrakcyjniejszą, ale doliczali koszt transportu, do mnie wyniósłby ok. 3.200 zł. :o

Cena 9.76 to brutto..taka jest podana na stronie Kolbuszowej. Solbet jest droższy :))

Cena chyba nie obejmuje transportu i kleju ale tego to nie wiem na 100%

• 1 month później...

Witam wszyskich

Ja mam zamiar budować z 24 + 10 cm styropian, nie do końca jestem przekonany do ściany 1W. Góry, góry - śnieg, mróz, wiatr.

Z transportem na miejsce budowy hurtownicy dają mi po 6,30 brutto, spróbuję jeszcze coś wytargować, może się uda zejść na 6,00.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=29378&q=Ślężan&k=5

We wrzesniu kupowałam BK z Prefabet Reda, gdzie cena bloczka wynosiła 4,95netto z transportem (ok 100km). Wszystko za bloczek 24x24x59cm. Dziś hurtownicy na moją prywatną budowę proponuja 5,2 brutto (!!!! - tak ale po wielkiej znajomości z maxymalnymi upustami), ale krzyczą, ze następna dostawa droższa. Tak czy siak cena zwykłego BK jest duuzo korzystniejsza niz Ytonga. Co do wymiarów i jakości nie mam zastrzeżeń.

Jak już porównujecie ceny, to ci co budują z grubosci 24 cm (odm. 500 lub 600) niech podadzą, ile ich będzie kosztował styropian do docieplenia (min. 10 cm) - wtedy ściana będzie porównywalna pod względem cieplnym. Zakładam że wszyscy na zewnątrz (niezależnie czy styropian czy JW) robią tynk na siatce - tylko wtedy porównania są sensowne.

Naprawdę mało sensowne jest budowanie ściany 36.5 cm (odm. 400 lub 500), a potem jej docieplanie ... - wydaje mi się że jeśli ściana warstwowa to BK odm. 500 lub 600 grubości 24 cm, a styropku można dołożyć ile się chce :)

Miłego budowania - Krzysiek (BK JW 36.5 odm. 400 - dla mnie starczy)

Masz rację KrzysiekMarusza

jeśli już porównywać koszty budowy ścian to łącznie z ociepleniem. Ja będę murował z BK z Kolbuszowej na pióro-wpust gr. 24 odm. 500 + styropian 10 cm na zakładkę. Pustak będzie mnie kosztował 6,25 za sztukę, czyli 43,75 zł/m2 + styropian 16 zł/m2 czyli całkowity koszt ściany powinienem zamknąć w granicach 60 - 65 zł. Myślę że to dobra cena. I bardzo atrakcyjna w porównaniu do sciany jednowarstwowej.

Witam!

Zastanawiam się czy 36 cm wystarczy, czy jednak 42 cm?

Oto oferta z Kolbuszowej którą otrzymałem emailem

" Prefabet - Kolbuszowa " S.A w odpowiedzi na e-mail z 22.03.2005 uprzejmie

informuje, że produkujemy bloczki z betonu komórkowego odmiany 400 ( P + W )

o szerokości 42 cm

Cena 1 szt 590 x 420 x 240 - 8,17 zł netto

210 m2 x 7 szt / m2 = 1470 szt

1470 szt x 8,17 zl / szt = 12009,90 zł + VAT 22 % = 14 652,08 zł

Podane ceny są cenami loco Zakład Betonów w Głogowie Młp.

Z uwagi na to, że bloczki o szerokości 42 cm produkujemy na indywidualne

zamówienia w przypadku pozytywnej decyzji prześlemy Panu fakturę proforma .

Po wpłaceniu wyliczonej kwoty w ciągu 10 dni wyprodukujemy bloczki.

• 1 month później...

Podciągnę temat.

Może mi ktoś potwierdzić, że od połowy maja Solbet zmienia cenniki nieco w górę? Ja to rozumiem sezon budowlany. Dzwoniłem do Solbetu i nie było osoby, która by mi potwierdziła zdecydowanie, ale pani z-za kierownika stwierdziła, że "może to być prawdopodobne".

Mam ofertę na Solbet 600 24x24 za 4,74 z transportem (brutto- bez faktury) i 2,32 brutto za 12x24. Wydaje mi się atrakcyjna ale mnie cisną zebym zapłacił teraz bo za 10 dni mi nie sprzedadzą w tej cenie...

Ktoś coś wie więcej? Albo ma oferty ciekawsze w Wlkp?

pozdrawiam

Gerion

Jest w tym cos z prawdy.

Ja mialem cene za SOLBET 36 cm, 400 10 zl brutto z transportem na teren budowy.

Jak zadzonilem do hurtowni 18 kwietnia to powiedzieli mi ze to byla zimowa promocja a teraz to juz bede musial zaplacic 12 zl za taki bloczek. Byc moze producent cen nie zmienil tylko zmniejszyl rabaty dla hurtowni.

:(