Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zastanawiam sie czy wybrać zwykłą płytę ceramiczną czy może indukcyjną. Wiadomo, indukcyjna kosztuje kupe kasy i jest bardzo mała oferta tych płyt.

 

Jeżeli chodzi o zwykłą płytę ceramiczną to zastanawiają nmie dwie rzeczy:

 

1. Jak wyglada bezwładność cieplna tych kuchenek ?

2. Co się robi gdy gotując coś nam np. wykipi ? Czy możemy dalej gotować i wtedy to co wylało się "przysmaża" się na płycie ? Czy może powinno się przestać gotować, odczekać aż pole ostygnie i wytrzeć ?

 

Dzięki za pomoc !

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/29109-p%C5%82yta-ceramiczna/
Udostępnij na innych stronach

Gotuję na płycie ceramicznej od kilku lat. Garnki w których gotujesz muszą mieć proste dna, wtedy garnek przylega dokładnie do płyty i w momencie kiedy coś wykipi należy wziąć szmatkę i wszystko dokładnie powycierać nie ruszając z miejsca garnka. Nawet jesli już cos się dostanie na gorące pole grzewcze to spokojnie mozna dalej gotować. Wszystko pięknie mozna doczyścić mleczkiem. Ewentualnie jeśli jest tego zbyt dużo to można wziąć grubszą ściereczkę (tak aby się nie poparzyć) i wytrzeć energicznym ruchem zarówno pole jak i garnek.

 

Myślę że nie jest to jakiś szczególny problem. Ważne jest aby mieć dobre garnki wtedy działanie takiej płyty ma sens. Jeżeli garnek jest krzywy lub tzw. garnki emaliowane gotowanie trwa dłużej niż w garnakach z podwójnym dnem.

 

Mam AMICE i jestem bardzo zadowolona - użytkuję 6 lat.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/29109-p%C5%82yta-ceramiczna/#findComment-543216
Udostępnij na innych stronach

Nie miałam nigdy do czynienia z płytą inukcyjną, nie wypowiem się więc na jej temat.

 

Zwykłej płyty używałam przez 5 lat, trochę różności na niej ugotowałam i mogę coś niecoś doradzić. :D

 

ad. 1) Bezwładność jest spora, trochę czasu potrzebowałam, żeby wyczuć, kiedy należy zmniejszyć moc.

Później jednak obsługa przebiegała bezproblemowo.

 

ad. 2) Jeśli już zdarzyło mi się, że coś wykipiało, zdejmowałam garnek, wycierałam szybko mokrą szmatką to co wykipiało,

zmniejszałam moc i dogotowywałam.

Przypalone pozostałości usuwałam po ugotowaniu i wystudzeniu płyty specjalną skrobaczką do płyt cer. Schodziły bez śladu.

Później można jeszcze dla "błysku" przetrzeć płytę specjalnym mleczkiem do czyszczenia płyt cer.

 

Pozdr.

:D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/29109-p%C5%82yta-ceramiczna/#findComment-543217
Udostępnij na innych stronach

  • 2 years później...
Minęły prawie 3 lata... Może teraz ktoś napisze coś więcej o użytkowaniu płyty indukcyjnej?

I ewentualnie, jaką markę wybrać?

 

Co do płyt indukcyjnych tu masz wątek: http://forum.muratordom.pl/post2104570.htm#2104570

 

Ja zostaję przy ceramicznej.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/29109-p%C5%82yta-ceramiczna/#findComment-2069524
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za link, ale można by przenieść dyskusję tutaj?

Tam skończyła się na "pikaniu" dźwiękowym i nie ma dalszego ciągu.

 

Upłynęło trochę czasu, ilość użytkowników na pewno się zwiększyła i chciałabym poczytać więcej praktycznych porad, jaką płytę wybrać :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/29109-p%C5%82yta-ceramiczna/#findComment-2070044
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...