Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile dla kierownika budowy?

misza

Recommended Posts

• 7 months później...
dałem 1500 za całość budowy w czasie około półtora roku ale już się przeciągnęło. W budowaniu systemem gospodarczym człowiek popularnie zwany kirownikiem budowy jest faktycznie inspektorem nadzoru i sprawdza tylko poszczególne etapy.

Kierownik budowy ktory jest figurantem moze dokonac wiele zlego na budowie chocby to ze zajmuje sie funkcja inspektora nadzoru a nie pilnowaniem obowiazkow wynikajacych z funkcji kierownika budowy. Czlowiek ktory swoje wynagrodzenie za prace przy budowie domu mowie tutaj o calosci okresla jako wynagrodzenie za 1000 lub 1500 za calosc nie informuje inwestora ze jego wynagrodzenie to tylko i wylacznie wypelnienie dziennika budowy. Zgodnie z prawem budowlanym kierownik budowy zglasza inwestorowi odpowiednim wpisem w dzienniku budowy istotne zmiany w projekcie oraz roboty ulegajace zakryciu. Stosowana zasada ze niska placa dla kierownika budowy czyli okreslane 1500 za wszystko skraca sie do przenoszenia pelnej odpowiedzialnosci za poczynania kierownika budowy na barki i pieniazki inwestora. Zastanow sie inwestorze za co ty placisz na budowie i dlaczego dajesz sie oszukiwac?.

Chcemy mieć nie figuranta, tylko kierownika budowy który będzie naprawdę pilnował wszystkiego. Ma być na budowie tak często, jak to potrzebne, choćby to miało być co dzień albo co drugi dzień.

Dlatego nie zdecydowaliśmy się na żadne stawki za wizytę, tylko na umowę za całość (płatne w ratach oczywiście) - 3000zł. Tyle chcieli obaj kandydaci na kierownika, z którymi rozmawialiśmy, po wysłuchaniu naszych wymagań. Uważam, że jest to godziwa stawka (dla obu stron), pod warunkiem że wszystko będzie zgodnie z umową (tzn. kierownik nie będzie się migał od wizyt na budowie i naprawdę przypilnuje ekipę budowlaną).

• 1 month później...
czytając wasze wypowiedzi nasuwa mi sie tylko jeden wniosek . Czy chcecie kierownika budowy takiego prawdziwego to chyba 1500 za budowe to śmieszna sumka. A gdzie odpowiedzialność wykonawców, których wy inwestorzy zatrudniacie. Moim zdaniem to kierownik budowy domku jednorodzinnego jest tak naprawdę inspektorem nadzoru bo w przeciwnym przypadku to pensja jest chyba znana za miesiąc pracy około 1500 zł to by było chybva mało? A co z tymi co budują systemem nakładczym ci to juz chyba by sie zastrezelili za takie ceny. Chyba popierają mie wszyscy kierownicy budów.

• 2 years później...

Jarpol, nie mogę się zgodzić z wypowiedzią kolegi ;(

Mój Kierownik Budowy, jednocześnie projektował mój domek.

Facet pracuje na etacie w biurze, a dodatkwo zajmuje się projektowaniem i nadzorem.

Za projekt domu zapłaciłem 3500 zł, a proponowano mi nawet 15 tys+VAT... !!!!!!!

Harmonogram prac na budowie kierownik ustalał tak, żeby mógł być na budowie po pracy i skontrolować wszystko i ustalić co mają dalej robic.

Jak w każdej branży jest konkurencja i wolny rynek i jednemu ( tak jak mojemu ) kierownikowi opłaca się kierować budową za 1500 zł, a innemu nie.

Jako pracodawca rozumiem kwestię ZUS, podatków itd, ale pamiętaj że na rynku jest cała rzesza wykwaliwikowanych inżynierów na emeryturze / lub na etacie w innych firmach i takie zlecenia są dla nich opłacalne..

Inwertor musi mieć możliwość wyboru, a rynek zweryfikuje czy 300 / wizytę się przyjmie, czy też nie ;)

Moim zdaniem gdyby Kierownicy brali mniejsze kwoty i mieli więcej zleceń, ludzie nie szukali by tańszej alternatywy...

Pozdrawiam

Robert

W dzisiejszych czasach "podaż" jest tak duża, że cena tego typu usług ciągle spada. Nie jest wg mnie wcale oznaką, że człowiek wykonujący nadzór za 1000 zł będzie to robił gorzej niż ten, który bierze 3000 zł. Ja biorę za kierowanie budową ok. 800-1000 zł. Cena ta obejmuje około 10 wizyt na budowie, co przy zdyscyplinowanej i sprawnej ( fachowej) ekipie w zupełności wystarcza. Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem 0-608-87-67-58

Według Prawa Budowlanego ma być kierownik budowy, ale firma która podejmuje się wykonania powinna posiadać własnego kierownika budowy z uprawnieniami i aktualnym wpisem do Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa, przecież to firma wykonująca roboty przejmuje odpowiedzialność za wykonane przez siebie roboty. Wówczas odpada problem z kierownikiem budowy. Osobiście cukiernikom czy krawcom chwilowo pracujących w budownictwie nie powierzałbym budowy własnego domu

Pozdrowienia Leszek.