Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murator 3/2005

Recommended Posts

Chyba jednak marcowy numer będzie ostatnim jaki kupiłem. Czas się rozstać z Muratorem (ale nie z forum).

Po prostu, to juz nie ta kategoria. W domu prace wykończeniowe na wykończeniu. W ostatnim numerze nic co jeszcze mógłbym wykorzystać. Było fajnie.

Napewno ktoś poza mną zauważył, że od jakiegoś czasu w Muratorze zmieniła się oprawa graficzna. Niewiem, czy jest to spowodowane zmianą grafika na innego, "lepszego" i drozszego, który miał odmienić i odświeżyć wygląd Muratora, czy jest to wynikiem jakiejś innej operacji, ale niewyszło to zbyt dobrze. :-? nieczytam zbyt często muratora, raczej czytają go moi rodzicie, ale czasem zdarzało się, że zabierałem się do lekturki :). Teraz jak widze te zdjęcia podzielone na dwie części (jedna na jednej stronie druga na drugiej) i to jeszcze przez sam środek domu to mnie szlag bierze i przeklinam pod nosem na temat beszczeszczenia obrazków :( mam nadzieje że to się niebędzie pogłębiać i niedługo wszystko wróci do normy :wink:

Nie wiem skąd biorą się przypuszczenia o sponsorowaniu artykułów w „Muratorze”, bo to zwyczajna nieprawda. Reklamodawcy nie mogą ingerować w treść artykułów, nie ma też formuły artykułu sponsorowanego. Mogą zamieszczać reklamy i często wykorzystują to miejsce na własne artykuły (oznaczone Reklama). Redakcja nie zajmuje się pozyskiwaniem reklam (jest osobne biuro reklamy), w odróżnieniu od większości czasopism branżowych.

Co się tyczy zestawień, czyli przeglądów produktów trudno sobie wyobrazić bardziej obiektywne zestawienie niż w przeglądzie pieców kominkowych (2/05). Wszystkie opisane parametry zostały ujednolicone. Z tego powodu czasem spotykamy się z zarzutem, że nasze zestawienia są suche, że nie wartościujemy i nie doradzamy co lepsze, a co gorsze, zostawiając ocenę Czytelnikom. Niekiedy w zestawieniach brakuje wszystkich firm, bo po prostu nie chcą przysłać materiałów do publikacji, albo podać ceny (z tego powodu w przeglądzie okien z profili PCW nie znalazło się około 60 firm). Dodam, że udział w przeglądzie jest bezpłatny.

Olejowane podłogi to materiał, z którego jesteśmy bardzo dumni, ponieważ zawiera unikalną wiedzę i doświadczenia zebrane przez naszą dziennikarkę od użytkowników takich podłóg i parkieciarzy, którzy potrafią olejować (a wierzcie, nie ma ich wielu). Produkty do olejowania nie były tu najważniejsze, ale zebraliśmy ich tyle, ile według naszej wiedzy jest ich na rynku. Mało? No cóż ta metoda dopiero zdobywa popularność. Zarzut, że ktoś to sponsoruje jest nieprawdziwy. Mieliśmy wiele próśb o opisanie olejowania i to zrobiliśmy.

Pozdrawiamy serdecznie

Ogólnie podoba mi się , w tym numerze było poruszone kilka dla mnie ważnych tematów- cieszę się , że mogłam znależć odpowiedż na nurtujące mnie pytania . Na pochwałę zasługuje również dołączona płytka do projektowania ogrodu . Jedynie, co mi osobiście nie odpowiada- to forma okładki ; jest jak dla mnie- uciążliwa w użytkowaniu – ale to tylko moje skromne odczucia . Pozdrawiam słonecznie cały zespół redakcji :p

Mam i cieszę się z ałączonej płytki do projektowania ogrodu. Ważne nie tylko co, ale i gdzie posadzić. Jest czas na zastanowienie.

Numer udany i szata graficzna bardziej przejrzysta w porównaniu do poprzedniej wersji.

Co do płytki: proste wydanie i o wiele łatwiejsze dla kogoś kto przy komputerze nie zajmuje się grafiką. Mam w domu podobny program z tym, że w wersji 3D z możliwością animacji w okresie czasu (ogród po 2 latach, 3 , 4 ...). Jak się go pozna jest całkiem fajny ale ... ten jest prostrzy. W prostocie tkwi piękno :wink: .

Co do wymienionym przez niektórych "sponsorowanych artykółów" to powiedzcie o czym pisać jak nie o tym co jest na "topie" czy o tym co jest na Forum Muratora. Dla osób, które już troszeczkę siedzą na tym Forum nie jest zaskoczeniem, że tematy poruszane na Forum za jakiś czas są umieszczane w miesięczniku z wykazem firm, wycenami, przykładami ... równiż dla tych, którzy nie mają dostępu do internetu lub jeszcze nie trafili na dłógie tematy przez które nie będą się przewijały bo są ... za długie i z kłótniami niektórych Forumowiczów co naprawdę zniechęca do czytania.

Ostatnie miesiące bardzo rozwiną się temat Instalacja Alarmowa zapoczątkowany przez Zbycha i w kwietnowym numerze będzie coś o alarmach. Cieszy mnie takie podejście Redakcji do sprawy. Temat ciekawy i poszukiwany - trzeba coś na ten temat napisać.

A tak dla redakcji ostatnimi tygodniami studiuję temat instalacji antenowej (sat, radio, TV naziemna i połączona z nią instalacja komputerowa, telefonowa ... tworząca tzw. domowe centrum rozrywki). Wbrew pozorom temat jest dość ciężki bo ma wiele możliwości prawidłowej konfiguracji ale co wybrać?

A ... jeszcze jedno (dawno nie miałem tak długiego dostępu do internetu więc teraz się rozpisałem).

Komentując poprzedni numer napisałem:

Na str. 42 i 43 są koszty budowy w/w i ...coś mi się nie zgadza.Suma rubryki materiały i robocizna nie jest wynikiem razem. Dlaczego?

co spowodowało natychmiastowy odzew na privie pana redaktora i dyskusję dlaczego według mnie jest coś nie tak? Gdy zakupiłem numer marcowy i tak szybciutko "przeleciałem" po zawartości to osłupiałem. Wykazy kosztów i ich forma zmieniła się. Było mi jakoś nie tak bo jeżeli przez 6 lat te wykazy były ok to czemu właśnie ja poruszyłem i małą nieścisłość i formę. W tej nowej formie myślę, że są bardziej czytelne bo prostrze do z analizowania dla kogoś kto nie wybudował się jeszcze a tylko przymierza się to takiej życiowej decyzji.

Bardzo gorąco pozdrawiam Szanowną Redakcję.

A ... jeszcze jedno (dawno nie miałem tak długiego dostępu do internetu więc teraz się rozpisałem).

Komentując poprzedni numer napisałem:

Na str. 42 i 43 są koszty budowy w/w i ...coś mi się nie zgadza.Suma rubryki materiały i robocizna nie jest wynikiem razem. Dlaczego?

co spowodowało natychmiastowy odzew na privie pana redaktora i dyskusję dlaczego według mnie jest coś nie tak? Gdy zakupiłem numer marcowy i tak szybciutko "przeleciałem" po zawartości to osłupiałem. Wykazy kosztów i ich forma zmieniła się. Było mi jakoś nie tak bo jeżeli przez 6 lat te wykazy były ok to czemu właśnie ja poruszyłem i małą nieścisłość i formę. W tej nowej formie myślę, że są bardziej czytelne bo prostrze do z analizowania dla kogoś kto nie wybudował się jeszcze a tylko przymierza się to takiej życiowej decyzji.

Bardzo gorąco pozdrawiam Szanowną Redakcję.

Litości! Nie można ustosunkować się merytorycznie do uwag, które są po prostu niepoważne.

Zapis kosztów w nr 3/05 jest uproszczony, bo kosztów tej budowy nie dało się rozbić na materiały i robociznę. Od lat publikujemy i takie kosztorysy!

Zapewne też wiele razy Wakmen osłupieje, że tematy z forum są i w "Muratorze", bo jedne i drugie dotyczą tego samego tematu - budowy.

Dobrego samopoczucia to jedno, ale przypisywanie sobie roli demiurga to stanowcza przesada, stanowcza...

Andrzej T. Papliński