agnieszka poniatowska 17.02.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Co tańsze połaciowe czy lukarny?Wiem że jedno okno dachowe to wydatek około 1000 zł, czy ktoś powie mi jakie są koszty zainstalowania w dachu lukarn?Jakie są plusy minusy obu technologii?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.02.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Samo okno dachowe na pewno będzie droższe - tu nie ma co kombinować. w Lukarnę wstawisz normalne okno, jednak koszt lukarny podnosi wartość całej inwestycji. Dodatkowy materiał, dodatkowa praca cieśli i dekarza. Takie zawijasy najczęściej podnoszą cenę dachu. Lukarna jednak podniesie Ci miejscowo pokój i da wrażenie normalności, jednak okna połaciowe też są urokliwe. Osobiście założyłem połaciówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.02.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Połaciowe napewno są tańsze. Ale czy lepsze?Poczytaj np. tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=37310&highlight=lukarny http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=70&highlight=lukarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal11 17.02.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 zgadzam się z Rafalkiem --Małopolski Informator Dachowy - dachy i pokrycia dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.02.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Po pierwsze cena okna dachowego to nie tylko okno alekołnierz, dodatkowe rolety itd tak że cena może dojść do 2 tyś tak tak to sprawa rozmiarów.natomiast lukarna to tylko dodatkowo trochę więcej drewna na dach i trochę wiecej roboty cieśli natomiast sama idea okna dachowego jest jakaś chybiona jedyna ich zaleta to ilość światławiem wiem urok, romantyzm, oglądanie gwiazd ale zejdżmy na ziemięnajczęściej okna są na poddaszu, najczęściej są to sypialnie i co tu dużo gadać wchodzimy do tegoż pokoju wtedy kiedy jest ciemno i tak i tak zapalamy światło tak że jego jedyna zaleta jest niewykorzystana zimą kiedy śnieg spadnie to i nawet tego światła nie maa latem jest go tyle że i tak zacieniamy pokojeteraz kiedy po latach urzytkowania nie kupiłbym okien dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Januszek ma sporo racji. Okno połaciowe wymyślono w konkretnym celu, który podlega w praktyce modyfikacjom. Ze względów oszczędnościowych i łatwości montażu tylko, stały się tak popularne. Też sobie dwa założę bo lukarna dla mnie za droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.02.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Po pierwsze cena okna dachowego to nie tylko okno ale kołnierz, dodatkowe rolety itd tak że cena może dojść do 2 tyś tak tak to sprawa rozmiarów. natomiast lukarna to tylko dodatkowo trochę więcej drewna na dach i trochę wiecej roboty cieśli Jak robisz ścianki w lukarnie - murowane czy konstrukcja drewniana. Tu i tu trzeba ocieplić, komplikuje to sprawę dachu, szukałem dekarzy i dach kopertowy podnosił cenę a lukarny to była dopiero dla nich gradka. Jedyne co ci przyznam rację to te rolety. Śncieg to inny problem i jak zaobserwowałem na moich oknach w dużej mierze zależu od nachylenia dachu. Poddasze jeszcze nie używane i nieocieplane. Śniek w większości zjeżdza samoczynnie. Jak wstawię grzejnik to powinien się wytopić - tak się dzieje w przypadkach które obserwuję. Czyli pozostaje problem nadmiaru słońca, ale czy to na pewno problem? Myślę że koszt dodatków jest kompensowany przez koszty wykonania konstrukcji lukarny i dodatkowych obróbek u dekarza. Jak dla mnie jedyne co przemawia za lukarną to miejscowe podniesienie wysokości pomieszczenia. Ale lukarna nie zawsze będzie padowała do każdego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.02.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Widzisz rafałku pytanie było o koszty co tańsze a na to pytanie jest bardzo ciężko odpowiedzieć wprost bo:cena okien jest znana i jego osprzętu teżwiadomo że samo okno (te zwykłe do lukarny) jest tańsze od okna dachowegonatomiast w grę wchodzi porównanie kosztów z jednej strony osprzętu okna dachowegoz drugiej wykonania lukarnyjeśli chodzi o osprzęt okna dachowego to ceny są znanenatomiast ceny wykonania lukarny i tu niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jedni fachowcy robią je w cenie dachu inni chcę ekstra pieniązki, to zależy od wielu czynników, czy dach skomplikowany, czy prosty, jaka pochyłość itd,itpjeśl miałbym byc autorytatywny to musiałbym miec w domi i okna dachowe i lukarny, mam tylko dachowenatomiast sąsiad ma lukarny, zaryzykowałbym stwierdzenie że jednak lukarny wychodzą taniej, ale w tych warunkach w których ja się znajduję lukarna też może być romantyczna jakis malutki parapecik a na nim kwiatuszek, muślnowa firaneczka, a okna dachowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 17.02.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 cześć. koszt lukarny przyjmując, że same okna będą w podobnym standardzie i rozmiarze, będzie droższy (biorę oczywiście pod uwagę wszystko na gotowo łącznie z parapetem i obróbkami).cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art9 17.02.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Mam w domu i okna dachowe i jedną lukarnę. I to i to ma swój urok, kwestia odpowiedniego skomponowania wnętrza. Okno dachowe wygląda ładnie jeśli od wewnątrz ściana nad oknem jest maksymalnie pozioma, a ściana pod pod oknem pionowa. Ściany boczne prostopadłe do okna. Mam takie dwa okna koło siebie i wygląda to naprawdę ładnie. Natomiast lukarna jest w innym pokoju. W projekcie jej nie było ale daliśmy po uzgonieniu z architektem. Faktycznie bez lukarny pokój byłby mało praktyczny, większość to skos dachu i prawie wszędzie trzeba byłoby się schylać, a tak jest to normalny funkcjonalny pokój. Konstrukcja lukarny jest drweniana z kantówek 10x10cm. Cieśle wzięli za nią dodatkowo 500zł, to nie tak dużo. Całe wykończenie od wewnątrz robiłem sam. Roboty było mnóstwo, ale było warto. Na ściany boczne i górne dałem boazerię drewnianą, celowo dlatego że konstrukcja lukarny nie jest tak sztywna jak zwykłych ścian i płyty gipsowe mogłyby pękać. Dodatkowo dzięki tej lukarnie dom zyskał też na wyglądzie zewnętrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka poniatowska 17.02.2005 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 są dwie szkoły falenicka i otwocka, ale dzieki za wszystkie rady. Chyba zdecydujemy się na lukarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 17.02.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 U nas okna dachowe wyszły taniej: w jednym pokoju mamy dwa takie, Natomiast w łązience na poddaszu jest trójkątna lukarna: droższe rozwiązanie, ale jakie śliczne i praktyczne (pełna wysokośc pomieszczenia az do samej ściany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.02.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Czyli (mam na myśli koszty) wszystko zależy od uwarunkowań lokalnych... Jest to najlepszy przykłąd, że nie można niczego w budownictwie generalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts