Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam dwie oferty zwracam się do szanownego grona Forumowiczów o pomoc. 

Którą z tych dwóch ofert wybrać?

Konstrukcje aluminiowe w systemach: ALIPLAST Sp. z o.o. (GENESIS I+;ULTRAGLIDE LS I+)
Kolor profili: MAT 7016M.
Kolor okuć: MAT 7016M
Szyby: Optitherm SI3 6 /18TGI9005 Ar/ Optifloat Clear 4 /18TGI9005 Ar/ Optitherm SI3 6;Optitherm SI3 4
/18TGI9005 Ar/ Optifloat Clear 4 /18TGI9005 Ar/ Optitherm SI3 4;Optitherm SI3 6 /16TGI9005 Ar/ Optifloat Clear 6
/16TGI9005 Ar/ Optitherm SI3 6

czy

Konstrukcje aluminiowe w systemach: PROCURAL Sp. z o.o. (PROCURAL PE78NHI;PROCURAL SL1600TTHI)
Kolor profili: RAL 7016MAT - Szary.
Kolor okuć: Czarny
Szyby: 4-18CR9005-4-18CR9005-4 Float K=0,5;6-12CR9005-6-12CR9005-6 Float K=0,7

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź Grzegorz

Edytowane przez Natenczas

Zwróć się z tym do sprzedawców - niech wyjaśnią swoje kody. 

Z tego co widać - to jedne i drugie okna są w kolorze antracyt, jedne mają okucia szare, a drugie czarne. 

Te długie ciągi znaków to opis szyby. Nie wiadomo dlaczego obok siebie są pakiety z szybami 6 i 4mm. 

W tym opisie nie ma natomiast nic na temat parametrów technicznych okien.  

Najpierw trzeba zacząć od tego, że w pierwszej ofercie są szyby dźwiękochłonne a w drugiej zwykłe. To rodzi pytanie co chciałeś mieć i dlaczego jeden ze sprzedawców lub może nawet obaj Cię nie słuchali i przedstawili coś, czego nie potrzebujesz?
Kolejna sprawa to dobór profili pod kątem architektury budynku a oba te systemy do cienko ramowych (w rozsądnej cenie) się nie zaliczają.
Kolejna to pewnie obecność HST a tutaj oba te systemy mają HST takie sobie.
Itd, itd.

Edytowane przez Artur Ekspert od okien

Dziękuję za odpowiedzi.

Czy mógłbyś Arturze polecić lepsze systemy HST w rozsądnych :) cenach? Okno 420x250 cm.

Ta sama prośba w kwestii profili, jakie warto wybrać.

Wiadomo cena jakość.

Pozdrawiam 

Grzegorz

12 godzin temu, Artur Ekspert od okien napisał:

Najpierw trzeba zacząć od tego, że w pierwszej ofercie są szyby dźwiękochłonne a w drugiej zwykłe. To rodzi pytanie co chciałeś mieć i dlaczego jeden ze sprzedawców lub może nawet obaj Cię nie słuchali i przedstawili coś, czego nie potrzebujesz?
Kolejna sprawa to dobór profili pod kątem architektury budynku a oba te systemy do cienko ramowych (w rozsądnej cenie) się nie zaliczają.
Kolejna to pewnie obecność HST a tutaj oba te systemy mają HST takie sobie.
Itd, itd.

A ja nie mam pewności, że tu chodzi o pakiety dźwiękochłonne, chociaż takie miałem pierwsze skojarzenie.  Wrzucam w wyszukiwarkę i pojawia się szkło Optitherm S3 jako "zwykłe" szkło. Być może komuś przy wprowadzaniu do oferty automat dopisał Si.. Gdyby były w tej ofercie parametry, była by jasność. 

Ale jak widać autora mało to interesuje i woli konkretne polecenie, nawet jeśli miałoby się okazać, że jakiś sprzedawca zagra na siebie (nie mam tu Artur na myśli Ciebie). 

Życie. Ludzie nie chcą prawdy, a jedynie pomocy w wyborze. 

• Like 1
W dniu 22.06.2025 o 22:58, finlandia napisał:

A ja nie mam pewności, że tu chodzi o pakiety dźwiękochłonne, chociaż takie miałem pierwsze skojarzenie.  Wrzucam w wyszukiwarkę i pojawia się szkło Optitherm S3 jako "zwykłe" szkło. Być może komuś przy wprowadzaniu do oferty automat dopisał Si.. Gdyby były w tej ofercie parametry, była by jasność. 

Ale jak widać autora mało to interesuje i woli konkretne polecenie, nawet jeśli miałoby się okazać, że jakiś sprzedawca zagra na siebie (nie mam tu Artur na myśli Ciebie). 

Życie. Ludzie nie chcą prawdy, a jedynie pomocy w wyborze. 

Też miałem wątpliwości ale tutaj jest SI3 a dodatek "i" (I) zwykle oznacza folię akustyczną.
Co do sprzedawców to zwykle nie mają oni żadnego szczegółowego pojęcia o tym co i jak zestawiają, opierając całość na programie do wycen i wyskakujących ewentualnie błędach podczas klikania.

W dniu 22.06.2025 o 15:38, Natenczas napisał:

Dziękuję za odpowiedzi.

Czy mógłbyś Arturze polecić lepsze systemy HST w rozsądnych :) cenach? Okno 420x250 cm.

Ta sama prośba w kwestii profili, jakie warto wybrać.

Wiadomo cena jakość.

Pozdrawiam 

Grzegorz

(kolejnosci alfabetyczne)

HST:
- Aluprof MB-77HS HI lub MB-82HS HI (również z wąskim słupkiem)
- Reynaers MasterPatio (również z wąskim słupkiem)

Profile klasyczne (tzn. np. bez ukrytych skrzydeł):
- Aliplast MaxLight Modern
- Aluprof MB-79N SI, MB-86N SI, MB 104 Passiv
- Decalu 88
- Reynaers MasterLine 8
Wszystkie w/w również w wersjach wąskoramowych.

Cena-jakość to Aluprof MB-79N SI (z wąską ramą 50 lub 58 mm z ukrytymi zawiasami) i MB-77HS HI (wąski słupek). Całość nawet w czarnej strukturze od południowej strony. Do tego ekstra montaż.