Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO WYBRAC MIESZKANIE CZY DOM (warszawa)

Recommended Posts

Witam. Mam problem. Mieszkam w Warszawie i ostatni postanowiliśmy z żoną że zmienimy mieszkanie. Chcielibyśmy mieszkać w domku. Na dzień dzisiejszy dysponujemy maxymalnie kwotą 250.000 zł. Starczy to napewno na 3 pokojowe mieszkanie w Warszawie a czy na domek gdzieś w okolicy?

Może ktoś mi pomoże i udzieli kilku rad jak szukać placu, jakie są orietacyjne ceny czy z taką gotówką zawracać sobie głowę.

Pozdrawiam i dziekuje.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja byłem w identycznej sytuacji. Bez zastanowienia wybrałem dom. Za te same pieniadze masz działkę + 3 razy większy dom od mieszkania, ale w odległości 30 km od centrum. Osobiście nigdy nie kupie już mieszkania.

No wlasnie i tu jest problem. Kwota ktora dysponuje jest ostateczną. +/- 10.000zł. Mam duze obawy czy zmieszcze sie w tych pieniadzach.

Siedze i licze i wychodzi mi ze albo mi zabraknie albo starczy na styk. Planuje dom ok. 100 m2 w systemie kanadyjskim lub Ytong. Nie wiem na co sie zdecydowac.

Moze ktos slyszal o jakiejs dzialce do 1000 m za przyzwoite pieniadze.

W Warszawie na Białołęce można kupić dość niedrogie działki. Musisz troszkę się sprężyć ponieważ w przyszłym roku ceny mogą znowu pójść w górę i to nie tylko w Warszawie. Sądzę, że taką działkę 800-900 m2 kupisz w granicach 50-60 tys. a dom "pod klucz" za 200.000 to będzie 140 m2 (w tym garaż).

Witam i dziękuje. Byłem dziś w Gminie Białołęka i uzyskałem wiadomości na temat działek. Żeby nie tracić czasu ruszyłem w poszukiwaniu działki i chyba ją znalazłem. Białołęka nad kanałkiem Żerańskim. Cena za m2 25 USD- troche drogo ale jutro umówię się z właścicielem i może coś wytarguje. Działki wydzielone z mediami w ulicy. Niestety woda z wodociągu dopiero pod koniec przyszłego roku, więc muszę zrobić jakąś studnie.

Poza tym szukam ekip które wykonają mi domek. Może ktoś podeśle mi namiary na solidnych fachowców. Co prada budoę mam rozpocząć w przyszłym roku jak zrobi się ciepło, ale chciałem sie do niej solidnie przygotować. Nie ukrywam że liczę na pomoc forumowiczów. :smile: Pozdrawiam.

Marcin

A szukaliście na przedłużeniu Górczewskiej w Otulinie KPN? Już 15 km od rogatek można kupić za mniej niż 20 USD/m2 naprawdę piękne działki, nieskażone niczyją obecnością, z widokiem na KPN od horyzontu po horyzont. Za Lesznem (ok. 25 km od rogatek - Lazurowa) ceny spadają jcuż poniżej 10 USD/m2.

• 2 weeks później...

Witam

Tuz za Lesznem (wies Grady) sa dzialki po 10 $ z woda i pradem, sa tez po 12-15 z pradem, woda, gazem i lada moment z kanalizacja. Jest tez domek okolo 200 m2 do sprzedania z dzialka ogrodzona (zostaly do zrobienia podlogi - sa instalacje, alarmy, butla z gazem, etc) za bodajze 240.000 PLN - 500m od Puszczy Kampinowskiej

marf,

Nie wiem jak BARDZO chcesz swój dom ZBUDOWAĆ ? Ale jeśli nie tak BARDZO to radzę poszukać gotowych domów czy to wykończonych, czy prawei wykończonych albo w stanie surowym. Mam wrażenie, że wartość takiej inwestycji jest większa niż kupowanie działki i budowanie domu. No i bardzo dużo się czasu oszczędza na wszelkie formalności i wybory.

Niedawno na przykład widziłame działkę 1600m2 z domem ok 140m2 w stanie surowym za 90.000 zł w Ustanowie (południe Warszawy)

Powinniście zastanowić się czego naprawdę chcecie. Czy wolicie mieszkać w Warszawie, czy pod Warszawą blisko, czy może trochę dalej. Ja bardzo żałuję, że dwa lata temu kupiliśmy mieszkanie. Jakieś 9 km od pl. Bankowego z bardzo dobrym (jak na Warszawę) dojazdem do centrum (10 - 20 min. w zależności od pory roku). Mieszkanie też jest przyzwoite, nowy blok, sąsiedzi i okolica w porządku. Jednak to nie jest to... Gdybym kupowała teraz, to te niemałe przecież pieniądze przeznaczyłabym na dom. Wiele zależy od tego, co robicie. My jesteśmy w o tyle dobrej sytuacji, że nie musimy mieszkać tutaj, żeby mieć z czego żyć. Przynajmniej dużo na to wskazuje.

Witam,

2 tygodnie temu miałem podobny dylemat. I co ? Jestem w trakcie finalizacji zakupu domu zbudowanego w 1987 roku o powierzchni ok. 200 m2, działka 600 m2, media w ulicy, stan: do pomalowania i do zamieszkania a z czasem trochę modernizacji i remontów. Cena 190 000 PLN. 30 km od PKIN na wschód.

Już nie mogę doczekać się wyprowadzenia z bloku !!!