Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt kuchni - może ktoś pomoże ....

XGrzesX

Recommended Posts

Miałem już wymyslony projekt kuchni (chodzi o samo rozmieszczenie sprzętów). Ale ostatnio przeczytałem gdzieś, że jest niewognie jeżeli zmywarka jest obok narożnego zlewu. Może ktoś mi podsunie jakiś pomysł. Nie chce robić jakiś dużych zmian, bo zrobiona jest już elektryka pod mój projekt.

Kuchnia ma wymiary 400x233 cm a projekt wyglada jak poniżej.

http://www.mok.waw.pl/~xgrzesx/rozne/mieszkanie/oswietlenie_2_kuchnia.jpg

Witam

Proponuję dołożyć ewentualnie szafkę cargo 20 cm i zamiast szafki diagonalnej szafkę złamaną pod kątem 90 st. wtedy będzie obustronny dostęp do zmywarki. Poza tym gniazdo wtykowe do zmywarki powinno znależć się w obrębie szafki pod zlew - a nie za nią , to samo dotyczy poboru i odpływu wody.

Pozdrawiam :D

Bo jak otworzysz klape zmywarki w takim ukladzie jak jest u XGrzesX to masz trudnośc w manewrowaniu przy zlewie ( tam sie po prostu robi wąsko).

Nadal nie rozumiem. Po co manewrowac przy zlewie przy otwartej klapie zmywarki ?

Dla wygrzebania jakis dużych resztek z garów, lub przywartego do dna ziemniora, i pakujesz wtedy do zmywarki. Capisci? Zresztą zauważyłem że w wielu domach ludzie po prostu maja otwartą klape zmywarki przez cały czas a jak sie zbierze wsad do dopiero zamykaja i właczaja.

Dla wygrzebania jakis dużych resztek z garów, lub przywartego do dna ziemniora, i pakujesz wtedy do zmywarki. Capisci? Zresztą zauważyłem że w wielu domach ludzie po prostu maja otwartą klape zmywarki przez cały czas a jak sie zbierze wsad do dopiero zamykaja i właczaja.

Nie Capisi.... To nie mozna najpierw wyskrobac ziemiakow a potem otworzyc klape i wladowac garnek ? To chyba szczyt lenistwa i wyszukiwanie sobie problemow tam gdzie ich nie ma.

Nie Capisi.... To nie mozna najpierw wyskrobac ziemiakow a potem otworzyc klape i wladowac garnek ? To chyba szczyt lenistwa i wyszukiwanie sobie problemow tam gdzie ich nie ma.

Moim zdaniem wygodniejsza i szybsza jest taka procedurka :

resztka ziemniaka won z gara, gar do zmywarki,

niz:

resztka ziemniaka won z gara, postój gara na blacie, otwieramy zmywarke, gar laduje z blatu do zmywarki.

Ale jak komu wygodnie.

XGrzesX

taki masz ładny i funkcjonalny układ pomieszczenia,a tak Ci namieszali z projektem :(

podstawowe błędy - zarówno w zakresie właściwej=ergonomicznej kolejności położenia sprzętów (tak jak napisał Robert),jak i w kwestii usytuowania przyłączy (Agusia).

Skoro nie chcesz mieć piekarnika w rogu,a rzeczywiście przy zachowaniu zasad ergonomii nie było by innego wyjścia, proponuję zostawić kolejność z drobnymi zmianami:

-lodówka,

-blat

-piekarnik

-szafka cargo 20 cm

-zmywarka - dosunięta do rogu

-zamiast szafki diagonalnej - szafka złamana pod kątem 90 stopni

- zlew półtorakomorowy z ociekaczem,prostokątny,w kierunku równoległym do okna - bliżej okna komora duża,komora połówkowa i w kącie ociekacz

- blat - równolegle do okna

Pamiętać trzeba przy takim układzie o odpowiednich uchwytach - jeśli będa wystające (np. relingowe) mogą zahaczać przy otwieraniu zmywarki o drzwi szafki położonej prostopadle do zmywarki - czyli o drzwi szafki podumywalkowej.

W obrębie szafki podumywalkowej trzeba zrobić przyłącze do zmywarki, odpływ wody ze zmywarki łączy się z odpływem zlewu -nie robi się oddzielnego,dopływ wody - tak samo,tj nie robi się oddzielnego zaworu,tylko zawór z zimną wodą jest dwudzielny (ło jezu,ale się zaplątałam - nie mam pojęcia jak isę te ustrojstwa hydrauliczne nazywają :lol: )

kolejna sprawa - oświetlenie.

nie dawała bym centralnie położonego oświetlenia górnego,ale zamiast tego oświetlenie nad stolikiem i przynajmniej dwa punkty świetlne w pasie mebli wzdłuż kuchni

I czy naprawdę chcesz TV w kuchni?