Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wniosek o zgodę na odstąpienie od zapisu planu miejscowego

mario29

Recommended Posts

Proszę o poradę prawną.

Plan zagospodarowania przestrzennego w mojej miejscowości zawiera zapis, co do którego chciałbym uzyskać zgodę na jego wyłączenie w stosunku do mojego projektu budowlanego.

Przebudowuję istniejący dom - wszelkie zmiany chciałbym w pełni sharmonizować ze stanem istniejącym. W szczególności utrzymać płaski dach. Plan miejscowy natomiast nakazuje dach o spadku połaci minimum 30 stopni. Moim zdaniem, w przypadku istniejącego już budynku z dachem płaskim, utrzymanie tego zapisu jest sprzeczne z punktem następnym, który nakłada obowiązek stosowania "zharmonizowanych z krajobrazem form architektonicznych, uwarunkowanych historycznie i kulturowo". Utrzymanie jednolitej formy architektonicznej jest moim zdaniem w zgodzie z nadrzędnym celem planu i przeciwdziała dziwacznym i niespójnym pomysłom projektowym.

Jest więc pytanie - kto może zdecydować o wyłączeniu z obowiązywania tego punktu planu, jako niezgodnego z nadrzędnymi zasadami planowania ? Organ nadzorujący wdrożenie planu (burmistrz) ? Organ stosujący plan w zakresie wydawania pozwoleń na budowę (starosta) ?

niestty nie masz wiele możliwości.

możesz zwrócic sie do burmistrza (wójta) gminy z wnioskiem o dokonanie zmiany do istniejącego planu dla obszaru obejmujacego twoją nieruchowmośc. procedura niestety jest długa (ok. 8 miesięcy) i taka sama jak w przypadku uchwalania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

planu obowiązującego nie możesz zaskarżyć, chyba że nie minęło jeszcze 30 dni od daty jego uchwalenia.

możesz zwrócic sie do burmistrza (wójta) gminy z wnioskiem o dokonanie zmiany do istniejącego planu dla obszaru obejmujacego twoją nieruchowmośc. procedura niestety jest długa (ok. 8 miesięcy) i taka sama jak w przypadku uchwalania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

planu obowiązującego nie możesz zaskarżyć, chyba że nie minęło jeszcze 30 dni od daty jego uchwalenia.

Mnie nie chodzi o zmiane planu (nierealne) ani o jego zaskarzanie. chce zlozyc wniosek o WYLĄCZENIE jednego z jego punktow w stosunku do mojego projektu (jako sprzecznego z innym punktem tego samego planuw stosunku do rozbudowy istniejacych juz budynków). Chodzi mi o instancję, do której muszę się zwrócić - reszta wg. kpa :)

Wydaje mi się, że jakieś pismo można do gminy skierować i nie chodzi tu o zmianę planu. Nasz sąsiad miał zapisane w planie, że wjazd na działkę z drogi prywatnej, ale zrobił wejście od gminnej, bo mu tak było wygodniej a następnie pisał w tej sprawie do urzędu. Z tego co zrozumiałam wydali mu jakąś zgodę czasową, z tą zgodą dokonał odbioru budynku i oczywiście zamierza tę 'czasowość' przeciągać w nieskończoność.

Mnie nie chodzi o zmiane planu (nierealne) ani o jego zaskarzanie. chce zlozyc wniosek o WYLĄCZENIE jednego z jego punktow w stosunku do mojego projektu (jako sprzecznego z innym punktem tego samego planuw stosunku do rozbudowy istniejacych juz budynków). Chodzi mi o instancję, do której muszę się zwrócić - reszta wg. kpa :)

:-? Nie ma procedury WYŁĄCZENIA "jednego z jego punktow" MPZP. :-? Możesz tylko wystąpić do Gminy z żądaniem wyjaśnienia wątpliwości co do treści zapisu. :-? KPA art. 113 § 2. "Organ, który wydał decyzję, wyjaśnia w drodze postanowienia na żądanie organu egzekucyjnego lub strony wątpliwości co do treści decyzji." :-? :)

:-? Nie ma procedury WYŁĄCZENIA "jednego z jego punktow" MPZP. :-? Możesz tylko wystąpić do Gminy z żądaniem wyjaśnienia wątpliwości co do treści zapisu. :-? KPA art. 113 § 2. "Organ, który wydał decyzję, wyjaśnia w drodze postanowienia na żądanie organu egzekucyjnego lub strony wątpliwości co do treści decyzji." :-? :)

Oj oj, a zasady prawa administracyjnego ?? Zawsze jest ktos (1) nad kims (2) do kogo (1) moge sie odwolać od decyzji tego kogos (2):))) ZAWSZE !!! :)

Żądać (a raczej prosić :) będę na pewno. i dołączę z 10 przykładów w okolicy gdzie dobudówka sztywno wg planu zniszczyła główne zasady planowania przestrzennego :)

Czyli jak rozumiem - kolejność jest taka:

1. do Gminy (Burmistrza) z prośbą o wyjasnienie

2. odwołanie - właśnie - do kogo ? Do gminy ? do starostwa ? do ministerstwa ? :)))

:-? mario29 - piszesz - kolejność jest taka: 1. do Gminy (Burmistrza) z prośbą o wyjasnienie - TAK, TAK.

2. odwołanie - właśnie - do kogo ? Do gminy ? do starostwa ? do ministerstwa ? ))

- Nie ma odwołania od uchwalonego MPZPALE można taką uchwałę zaskarżyć do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, w trybie art. 101 USTAWY z dnia 8 marca 1990 r. (Tekst jednolity: Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 z późniejszymi zmianami) o samorządzie gminnym. Art. 101. 1. Każdy, czyj interes prawny lub uprawnienie zostały naruszone uchwałą lub zarządzeniem podjętymi przez organ gminy w sprawie z zakresu administracji publicznej, może - po bezskutecznym wezwaniu do usunięcia naruszenia - zaskarżyć uchwałę do sądu administracyjnego.2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli w sprawie orzekał już sąd administracyjny i skargę oddalił. 2a. Skargę na uchwałę lub zarządzenie, o których mowa w ust. 1, można wnieść do sądu administracyjnego w imieniu własnym lub reprezentując grupę mieszkańców gminy, którzy na to wyrażą pisemną zgodę. 3. W sprawie wezwania do usunięcia naruszenia stosuje się przepisy o terminach załatwiania spraw w postępowaniu administracyjnym. 4. W sprawach, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio art. 94.” :)