Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia ekologiczna zamiast szamba

Arek99

Recommended Posts

ja musiałem do zgłoszenia zamiaru wykonania oczyszczalni dołączyć

projekt z aktualnymi mapkami do celów projektowych, nowy plan zagospodarowania działki, dokumentacja tech. oczyszczalni i to były

jedyne koszty( nie małe zresztą :evil: jeżeli dobrze pamiętam 900zł)

i 30 dni oczekiwania na uprawomocnienie się zgłoszenia.

Musisz mieć również badania geologiczne terenu (bez r-ku ok. 400,-/500,-zł) zebrać dokumentację i złożyć wniosek o wyrażenie zgody do Wydziału Ochrony Środowiska w Gminie.

Dopiero wtedy możesz wystąpić o pozwolenie na wybudowanie innego niż szambo szczelne. Oczywiście jeśli małeś w pozwoleniu zapisane "szambo szczelne".

Zapewne masz rację.

Generalnie rzecz ujmując, Warszawę wybudowano na terenach bagiennych i całe obrzeże Warszawy jest w dalszym ciągu jeśli nie bagnem to bardzo podmokłym terenem.

Stąd konieczność badań geologicznych terenu. Chodzi przede wszystkim o wysokość wód gruntowych. Przy wysokim poziomie można, tak jak to ja zrobiłam, zapomnieć o eko-oczyszczalni.

Też miałam świetny projekt. Wszystko zakupione i przygotowane do zamontowania i nasadzenia roślinek, dół pod zbiornik, poletko i rozsączalniki....... i mam .... szczelne!

mam pozwolenie na budowę domu wraz z szambem. Czy mogę zamiast szamba zastosować ekologiczną oczyszczalnię ścieków? jeśli tak, to czy muszę dokonać jakiś formalności, dokumentacji, kosztów?

Najpierw dowiedź się w gminieczy jeżeli jest plan zagospodarowania to pozwala on na wybudowanie oczyszczalni

• 3 years później...

podciągnę ten temat żeby nie zaśmiecać

W decyzji o warunkach zabudowy mam napisane tak:

"Burmistrz.... ustala warunki zabudowy dla inwestycji pod nazwą:

Budowa budynku mieszkalnego jednorodzinnego wraz z garażem,

budowa bezpodpływowego osadnika ścieków"

Pytanie jest takie: czy jestem skazany na szambo czy pod pojęciem "bezpodpływowego osadnika ścieków" może się kryć także oczyszczalnia bez drenażu rosączającego ??

czytałem tu na forum o takich oczyszczalniach firmy Roth i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem tylko nie wiem czy to możliwe tak po prostu czy muszę

wystąpić o zmianę warunków zabudowy...

• 5 weeks później...

Wg mnie, jeśli decyzja nie jest prawomocna, można złożyć odwołanie z prośbą o zmianę tej kwestii. Gorsza sprawa, gdy decyzja już się uprawomocniła. Wtedy trzeba wnosić o przywrócenie sprawy i jeśli się zgodzą, to wtedy wnosić o zmianę decyzji. Standardowe KPA tu się kłania.

Jeśli natomiast się nie zgodzą na POŚ-a, to niestety będziesz skazany na szambo.

Swoją szosą nie rozumiem postępowania urzędów w tej kwestii. Przecież wszyscy naciskają na podnoszenie świadomości ekologicznej społeczeństwa, a POŚ jest IMO elementem tejże świadomości ;) Mojej siostrze np. zaporę postawił ZUD i już chyba trzeci miesiąc, jak z nimi walczy. Niedawno jej zakwestionowali projekt posadowienia przez jakąś jedną nadmiarową kreskę (bodajże linię zmiany użytku gruntowego) na mapie projektowej. TO JEST CHORE, IMO.

To jest Polska właśnie. Cieszę się tylko z tego, że w moim regionie takich praktyk się nie prowadzi i POŚ-a wpisują od razu w decyzji WZ :)

• 7 years później...

Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego z czerwca 2004. dla terenów z moją działką mówi:

"Wymaga się odprowadzenia ścieków bytowych poprzez kanalizację sanitarną kolektorami grawitacyjnymi do przepompowni

ścieków sanitarnych, skąd przewodami tłocznymi będą odprowadzane do istniejącego kolektora sanitarnego poza granicą planu; dopuszcza się tymczasowo gromadzenie ścieków w szczelnych wybieralnych zbiornikach na ścieki, z rygorem wywozu nieczystości do punktu zlewnego miejskiej oczyszczalni ścieków, oraz wymaga się zrealizowania przyłącza po wybudowaniu odpowiedniego

kolektora sanitarnego w ciągu jednego roku po jego oddaniu do użytku, ale gdzie poziom wód gruntowych w stanach wysokich jest poniżej 1,5 m;"

Jest to teren na obrzeżach, w granicach miasta, przeznaczony pod zabudowę jednorodzinną gdzie funkcjonuje wodociąg, ale brak jest kanalizacji. Działka ma 10 arów, 4-osobowa rodzina, czyli ok. 0,6m3 ścieków na dobę, wody gruntowe grubo poniżej 1,5m

W nieformalnej rozmowie pracownicy wodociągów przyznają, że ze względu na małą gęstość zabudowy, przez najbliższe kilka lat nie opłaca się im budować kanalizacji na tym terenie.

Przy załatwianiu wstępnych formalności przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę - Urząd miasta (urzędnik) gdy zapytałem czy będę mógł wybudować oczyszczalnię przydomową odpowiedział, że NIE, bo taki jest zapis w planie. Ja takiego zapisu o zakazie nie widzę. Czy urzędnik ma rację? Czy da się to jakoś wygrać? Jeśli wybuduję oczyszczalnię to czy będę musiał w przyszłości podłączyć się do kolektora zbiorczego? Proszę o pomoc.

• 8 months później...
Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego z czerwca 2004. dla terenów z moją działką mówi:

"Wymaga się odprowadzenia ścieków bytowych poprzez kanalizację sanitarną kolektorami grawitacyjnymi do przepompowni

ścieków sanitarnych, skąd przewodami tłocznymi będą odprowadzane do istniejącego kolektora sanitarnego poza granicą planu; dopuszcza się tymczasowo gromadzenie ścieków w szczelnych wybieralnych zbiornikach na ścieki, z rygorem wywozu nieczystości do punktu zlewnego miejskiej oczyszczalni ścieków, oraz wymaga się zrealizowania przyłącza po wybudowaniu odpowiedniego

kolektora sanitarnego w ciągu jednego roku po jego oddaniu do użytku, ale gdzie poziom wód gruntowych w stanach wysokich jest poniżej 1,5 m;"

Jest to teren na obrzeżach, w granicach miasta, przeznaczony pod zabudowę jednorodzinną gdzie funkcjonuje wodociąg, ale brak jest kanalizacji. Działka ma 10 arów, 4-osobowa rodzina, czyli ok. 0,6m3 ścieków na dobę, wody gruntowe grubo poniżej 1,5m

W nieformalnej rozmowie pracownicy wodociągów przyznają, że ze względu na małą gęstość zabudowy, przez najbliższe kilka lat nie opłaca się im budować kanalizacji na tym terenie.

Przy załatwianiu wstępnych formalności przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę - Urząd miasta (urzędnik) gdy zapytałem czy będę mógł wybudować oczyszczalnię przydomową odpowiedział, że NIE, bo taki jest zapis w planie. Ja takiego zapisu o zakazie nie widzę. Czy urzędnik ma rację? Czy da się to jakoś wygrać? Jeśli wybuduję oczyszczalnię to czy będę musiał w przyszłości podłączyć się do kolektora zbiorczego? Proszę o pomoc.

No i odmówili (Urząd Miasta), ale jestem cierpliwy i złożyłem odwołanie do Urzędu Wojewódzkiego, a tam..... są zdziwieni że mi UM odmówił na podstawie w/w zapisów. Są orzeczenia Wojewodów i NSA, że jedynie zapis (uzasadniony np. strefą ochrony ujęć wody itp.) o niemożności budowania POŚ może być powodem odmowy (ale też w pewnych przypadkach można wygrać - wtedy gdy jest to zapis nie bo nie), w innych wypadkach brak zapisu o możliwości budowy POŚ nie może być powodem odmowy. Jeśli oczyszczalnia spełnia wymagania środowiskowe (Dz.U.2014 poz.1800 załącznik 2 i 3) i wodne (zarządznia reg,Dyr.Gosp.Wodn.) to nie ma takich podstaw.... Dosłałem kilka brakujących papierków do Urzędu Wojewódzkiego ( wskaźniki oczyszczania BZT,CHZT, zawiesin, N i P) i czekam na list z uchyleniem sprzeciwu jaki wyraził Urząd Miejski :) :) :)

P.S. Nie odpuszczajcie, walczcie.... Wielu urzędników albo nie zna prawa, albo boją się podejmować decyzje i NIE jest bezpieczniejsze niż TAK (lepiej zrzucić decyzję na organ wyższego szczebla). Kosztowało mnie to 2 dni czytania 2-3 aktów prawnych i orzeczeń, 3-4 telefony do wydziałów infrastruktury i ochrony środowiska UM i UW, 3 miesiące walki i kilka wysłanych pism (10-15 zł).

Jeśli ktoś chce więcej szczegółów - pisz na priv.

Dopowiem (PB art. 29.1.):

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

3) przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę;

3a) zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe o pojemności do 10 m3

• 2 years później...
Dopowiem (PB art. 29.1.):

Jest to prawda, ale nie cała. Tak jak piszesz nie jest wymagane pozwolenie na budowę, ale wymagane jest zgłoszenie robót budowlanych.

Ja użyłem uproszczenia gdyż nie wszyscy rozróżniają pozwolenie na budowę od zgłoszenia robót budowlanych. W moim wypadku złożyłem Zgłoszenie robót budowlanych i w odpowiedzi na zgłoszenie UM wniósł sprzeciw. Po moim odwołaniu do UW tenże sprzeciw UM uchylił w całości. Decyzja UW się uprawomocniła i wybudowałem POŚ, od 1,5 roku użytkuję i jest OK.