Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o pomoc/poradę jak ustalić co i skąd smrodzi.

Blok z wielkiej płyty około 30-letni, architektoniczne nietypowy, nie jest to klocek tylko nieregularna bryła, szersza, węższa, niższa, wyższa ale w jednej linii. 5 klatek, po 6 mieszkań, garaże na poziomie zero. Część mieszkań dwupoziomowych, metraże powyżej 100 m2.

Mieszkamy tu już 7 lat i chcemy zostać na dłużej ale … pojawia się dziwny zapach. Zapach, który ciężko określić ale gdybym musiał do czegoś porównać to taki jak u kogoś w mieszkaniu, w którym się na codzień pali, nie dym tylko ten specyficzny zapach mieszkania. Co więcej powoduje szczypanie oczu, na tyle intensywne, że nie jestem w stanie dłużej oglądać telewizji czy patrzeć w ekran laptopa.

Zapach najczęściej pojawia się wieczorami, chociaż nie zawsze i prawie codziennie, chociaż również nie zawsze, także w nocy. Trwa to już dłuższy czas ale bardziej dokucza zimami (zamknięte okna, rzadziej wietrzone). Niestety coraz trudniej jest nam to wytrzymać.

Nasze mieszkanie graniczy z dwoma sąsiadami , na tym samym poziomie, mieszkaniem nad nami, i wspólnym garażem pod nami. Wentylacja grawitacyjna, zrobiłem test zatykając wszystkie otwory wentylacyjne na 2 dni. Smród niestety wystąpił.

Co ciekawe, zapachy w mieszkaniu dziwnie się rozchodzą, np. zapach gotowania z kuchni pojawia się najdalej położonym pokoju a nie czuć go „po drodze” w przedpokoju. 
Wykluczam mieszkanie sąsiada z zachodniej strony, przez dłuższą chwilę nikt tam nie mieszkał a sytuacja występowała. Poza tym smród najbardziej występuje w kuchni i przy wejściu do mieszkania (czyli strona wschodnia).

Z sąsiadami od strony wschodniej graniczymy tylko częścią środkową ściany kuchennej.Nietypowość tego bloku polega również na tym, że za tą ścianą znajduje się pomieszczenie (jadalnia, spiżarnia) , które na poziomie wyższym należy do sąsiadki nad nami, czyli na przemian. To skłania mnie do przypuszczenia, że ta ściana nie jest jednolita, tylko w tej części graniczącej może być zabudowana np. cegłą. Ale to tylko przypuszczenie.

Kilka miesięcy temu sąsiad wschodni pożyczył od nas czosnek i po 2 godzinach mieliśmy zapach czosnku u nas w mieszkaniu. To utwierdza mnie w przekonaniu, że ten dziwny zapach może przenikać od sąsiada. Rozmawiałem z nim ale oczywiście zaprzeczył.

Co ciekawe, na korytarzu (mały korytarz, drzwi sąsiadów na przeciwko, tylko 2 mieszkania na piętrze) nie czuć wtedy żadnego smrodu, ani na dole w garażu, ani powyżej. Wydaje się to niemożliwe, bo przecież korzystają z drzwi do domu i coś powinno być czuć, nic.

Pomyślałem, że uszczelnię ścianę kuchenną np. folią w płynie i położę na to płytki ale nie mam pewności czy to pomoże, a trzeba parę złotych na to wydać.

Może ktoś ma jakiś pomysł jak to zweryfikować, skąd idzie i co to może być. Nie mam już pomysłu co z tym zrobić i wydaje się to być beznadziejne.

https://forum.murator.pl/topic/291282-zapachsmr%C3%B3d-w-mieszkaniu-pomocy/