Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekologiczna oczyszczalnia zamiast szamba???

Recommended Posts

Jedno z dwojga:

1 architek nanosi zmianę w projekcie. Zanosisz ten "nowy" projekt do urzędu i czekasz na decyzje akceptującą tą zmianę

2 budujesz szambo a po odbiorze domu dokonujesz zgłoszenia budowy POS i je rzeczywiście wtedy budujesz.

Pamiętaj, że powinieneś budować zgodnie z projektem. Jeśli w projekcie masz szambo to musisz je zrealizować. Budowa POS zamiast szamba jest istotnym odstępstwem od projektu. Dlatego też polecam rozwiązanie nr 1.

Po roku użytkowania szamba (3 komory) przerobiłem je na zbiornik do dalszego rozsączania. Nisko wybiłem otwór (zmniejszyłem pojemność z 11 do ca 3 m3), wykonstruowałem ocynkowaną "fajkę" do pobierania ścieków spod lustra cieczy. Robiłem to na wzór oferowanych "oczyszczalni" przydomowych. Układ rozsączania kupiłem gotowy - Wavin Buk. Oczywiście po drodze parę dodatków - zawór, bym w razie kłopotów mógł wrócić do szczelnego zbiornika, studzienki rewizyjne.

A formalności ? Zrobiłem projekt bazując na rozwiązaniach typowych z literatury, podpisałem (jestem budowlańcem, trochę to naciągane). Urząd się nie odezwał, po dwóch tygodniach zacząłem kopać. Działa już 2 lata, nie płacę za dwa (średnio) wywozy ścieków w miesiącu (ok. 300 zł/miesiac !!)

Warto

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Jeżeli twój palan zagospodarowania terenu dopuszcza POS to bez problemów będziesz mógl zmienić. Natomiast jeżeli nie to istnieje taki myk: zglaszasz do starostwa inwestycję POŚ i czekasz miesiac. Jeśli przez miesiąc nie otrzymasz nic od nich to oznacza zgodę. Wtedy lopata w dloń i mozesz robić 8)

• 3 weeks później...

Rodzina 2 + 3. Facet podjeżdża szambowozem (wielka beczka na Starze), na kartce, którą mi daje widnieje cyfra "7" - to chyba metry sześcienne i kasuje 50 zł.

Na początku wzywaliśmy go nawet co miesiąc, ale sam powiedział, że tak często nie trzeba i mamy czekać, aż nam wyraźnie wolniej będzie woda spływała w łazience. Teraz w zimie wytrzymało nawet 3 miesiące.

I proszę mnie nie czołgać, że szambo nieszczelne. Może i tak jest - :oops: sumienie mnie gryzie, ale nic nie poradzimy, bo wynajmujemy tę chałupkę razem z szambem (niestety, chociaż jest tu kanalizacja, ale właścicielce nie zależy).

Takoż częstotliwością wybierania się nie chwalę, ale ta cena podana przez Lunatyka mnie powaliła - toż to 150 zł za jeden wywóz!