Piotr_PA 19.09.2002 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Gdzieś na stronie ROCKWOOL wyczytałem, że na poddaszu nie trzeba stosować folii paroizolacynej, przynajmniej w większości pomieszczeń gdzie niema dużej produkcji pary.Ja natomiast twierdzę po lekturze MURATORA, przegroda zewnętrzne powina być tak zbudowana aby maksymalnie ograniczyć dostęp pary wodnej do przegrody i umożliwić maksymalną ucieczkę pary wodnej z tejże przegrody. I tu moje pytanie: czy zamiast foli paroizolacyjnej można zastosować folię paroprzepuszczalną w granicy 25 g /m2/h, przy założeniu, że mamy dach ocieplony wełną szklaną i zastosowaną folię wysokoparoprzepuszczalną 1300 g/m2/h? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 19.09.2002 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Teoretycznie moglbys tak zrobic ale i tak nie wierze ze przez folie paroszczelna nie przenika para (chociazby przez laczenia i styki z elementami konstrukcyjnymi). Nadmiar pary powinien byc maksymalnie odprowadzany przez wentylacje. Jestem za stosowaniem jednak folii paroszczelnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 19.09.2002 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Połóż wszędzie folię paroizolacyjną.Bedziesz miał spokój - bo jak wełna ci zawilgotnieje, to możesz mieć problemy. Moim zdaniem w każdym pomieszczeniu jest wilgoć i lepiej chronić ocieplenie poddasza przed nią. Na pewno nie stosuj paroprzepuszczalnej od strony pomieszczeń - ta folia ma swoje inne zastosowanie. Do odprowadzenia wilgoci z pomieszczenia słuzy sprawna wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pfox 19.09.2002 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Do Piotra_PATeż o tym czytałem i dokładnie jak Ciebie zastanwia, bo jak do tej pory zawsze trzeba było te folie kłaść. A może jednak nie jest to konieczne ??? (pomimo głosów "za" ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 20.09.2002 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 A może chłopaki chcecie mieć zamrożony sufit? To wtedy niee wstawiajcie folii paroszczelnej. Oszczędność rzędu stówki, no może trochę więcej, a ile radości ze szronu w pokojach:wink:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 20.09.2002 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 lody lody sprzedaję z sufitu. Inwestycja nie wart oszczędności. Lepiej mieć spokój położyć folię wpp i pp, pi nawet gdyby pół forum mówiło że nie kładli. Gorzej potem - będziesz zrywać sufity np. płyty gipsowe trzeba będzie wyrzucić, weź to potem szlifuj. Pył jak diabli a po zamieszkaniu to kaplica. Summa summarum:Groszowe oszczędności do potencjalnie dużych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 23.09.2002 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 OK. Zgadzam się z wami. Ale czy nap. zastosowanie foli o paroprzepuszczalności np. 10 g / m2 / 24 h będzie wpływać pozytywnie. Corotop folia paro Aktive Control gdzie przepuszcalność pary wynosi 5-6 g/m2/24 h ma to ozytywnie wpływać na powietrze między płytami a folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 23.09.2002 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2002 Nie wiem dlaczego niektórzy rozważają stosowanie folii paroprzepuszczalnej nawet jeśli jej przepuszczalność jest niewielka? Skoro dla ochrony wełny trzeba ją jak najlepiej izolować, to trzeba również zastosować folię paroizolacyjną, która jest na ogół tańsza niż paroprzepuszczalna.Zdecydowanie odradzam aksperymentowanie z tymi foliami. Oszczędności wątpliwe, a jeżeli nawet są możliwe to rzędu kilkuset złotych. Chyba nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts