Janussz 17.02.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 W skrócie sprawa wygląda tak:Są prowadzone telefoniczne rozmowy z potencjalnym dealerem. Spotykamy się w realu. Wpływa zamówienie. Forma płatności-przelew.Realizujemy je. Dealer montuje urządzenie u nas zamówione. Otrzymuje zapłatę. Jest dowód tego. Nie ma tylko naszych pieniążków. Odwleka sprawę z zapłatą w nieskonczoność. Przestaje odpowiadać na nasze monity. Sprawa trafia do sądu gospodarczego. Mamy klauzule wykonalności. Zwracamy się do komornika o ściągnięcie należności. Wpłacamy kasę dla komornika na koszty. Okazuje się, że firma istnieje, tylko wszystko jest pozajmowane. Firma nie przynosi dochodów. Facet nie ma nic. Wszystkim dysponuje żona. Czyli facet okradł nas. Zamawiając towar doskonale wiedział, że nie zapłaci.Czy w takim przypadku można zgłosić do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa?Facet pobrał towar i otrzymał za niego zapłatę od klienta na co mamy dowód, bo i klientowi dał po rogach zawyżając sporo wartość. Klient złożył na faceta skargę do nas.Znajomi mówią żeby dać spokój, bo sprawa jest nie do ugryzienia, a tylko następną kasę stracimy(sąd, komornik).Czy jest może ktoś na forum biegły w tych sprawach?PozdrawiamPs. Czy jak ktoś nic nie posiada, to może bezkarnie kantować? Nie ma na takiego kogoś wtedy bata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 17.02.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 miałem podobny przypadek, złożyłem doniesienie do prokuratury o wyłudzenie, po pół roku umorzono z racji niemożności znalezienia delikwenta bo pod adresem zameldowania nie mieszkał a gdzie indziej trudno było go namierzyć. totalna głupotą tego jest to, że prokurator daje sprawe do policji a ta mimo tego, ze masz wyrok sądowy żada od Ciebie pełnej dokumentacji tyczącej się sprawyi np czepia się przecinka w zawartej umowiemożesz załozyć gostkowi sprawę o świadomie przeniesienie majątku celem uniknięcia egzekucji ale w poskim sądzie tego typu sprawy ciągną się latami i trzeba mieć dobrego radcę by to udowodnićalbo trafic do takiego komornika co to spod ziemii wyciągnie bo potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.02.2005 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Zanim sprawa trafiła do sądu, wspólpracowałem z firma windykacyjną Kaczmarski. Nie mogli namierzyć faceta. Po wykonaniu jednego telefonu do Urzędu Miasta w jego miejscowości ustaliłem nowy adres zamieszkania. Jednak Kaczmarski tak zabierał się do sprawy, że zrezygnowałem z jego usług. Teraz facet kpi ze wszystkich i wszystkiego. Tak ta jego zuchwałość mnie złości, że nie daruję draniowi. A jakie polskie prawo jest widzimy Komornik mnie zapytał (pisemnie) jakie dalej ma czynić kroki Pewnie ze szpitalami lepiej mu się współpracuje Zleciłem komornikowi ustalenie od kiedy facet jest niewypłacalny. Jeżeli był już przed pobraniem(wyłudzeniem) towaru, sprawę oddam w ręce prokuratora. Tzn. chciałbym oddać, nie wiem tylko czy takie postępowanie jest właściwe. Dlatego ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 18.02.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Teraz facet kpi ze wszystkich i wszystkiego. Tak ta jego zuchwałość mnie złości, że nie daruję draniowi. To rozumiem ! Pozdrawiam serdecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 18.02.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Wpisac na listę dłużników,wnioskować upadłość z powodu niewypłacalności jeżeli firma istnieje ima conajmniej 30000 na koncie,wówczas komornik może ich zlicytować i musi zaspokoić roszczenia wszystkich wierzycieli w równym procencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 18.02.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 janusz,zgłoś do prokuratury z adresem zamieszkania gostka, co do firm windykacyjnych to w zasadzie te działające w literze prawa moga takiemu gostkowi naskoczyć a te drugie to sam wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 20.02.2005 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Jeśli egzekucja jest nieskuteczna u komornika i komornik cię o tym zawiadomi, to trzeba zawiesić postępowanie egzekucyjne i wnieść do sądu cywilnego o tzw. wyjawienie majątku. Dłużnik wtedy składa wykaz swojego majątku w sądzie w obecności sędziego. Taki wykaz dostaje wierzyciel. Co do żony to po pierwsze trzeba się dowiezieć czy dłużnik ma zniesioną tzw. wspólność majatkową i od kiedy skoro wszystko jest na jego żonę. Jeśli ma zniesioną wspólnosć majatkową przed powstaniem twojego zobowiązania to raczej pies pogrzebany bo gość był już przygotowany na ewentualność bankructwa czy niepłacenia. Jeśli nie ma zniesionej wspólności to trzeba wystąpić o nadanie klauzuli wykonalnosći na jego żonę do sądu. Otwiera to wtedy drogę do pełnej egzekucji z tzw. majątku wspólnego małżonków np. dom, mieszkanie, samochody kupione na żonę w trakcie małżeństwa itd. Ogólnie na wszystko co należy do małżonków. Jeśli dłużnik wyzbył się majątku po powstaniu twojego zobowiązania to możesz spróbować tzw. skargi pauliańskiej czyli unieważnienia wszystkich darownizn czy innego wyzbycia się majątku zagrożonego zajęciem. W każdym razie sprawa kwalifikuje się do zgłoszenia do prokuratury jako wyłudzenie ponieważ wydaje się że gość z góry działał z zamiarem niezapłacenia za pobrany towar. To wymaga dokładnych wyjaśnień na policji. Usuwanie lub wyzbywanie się majątku zagrożonego zajęciem komorniczym lub zajętego przez komornika to też przestępstwo. Pieniędzy być może się nie odzyska ale takim bezczelnym ludziom trzeba trochę uprzykrzyć życie. Warto by było skrzyknąć wszystkich wierzycieli u komornika i żeby razem wszyscy wystąpili do prokuratury z oskarżeniem o wyłudzenie towarów. To ma większą siłę przebicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 14.03.2005 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 januszz,co dalej w Twoich sprawach? ruszyłeś do przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts