Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strzelająco-trzaskający tył lodówki?

Recommended Posts

Witam,

od kilku miesięcy z tyłu mojej lodówki słychać takie "strzały", "trzaski".

Tak kilka-kilkanaście razy dziennie. Naocznie nie zaobserwowałam żadnych

uszkodzień, nie mam pojęcia, co to. Zastanawiałam się, czy to nie trzaska tak

w gniazdu, ale wydaje mi się, że gdyby tak było, to już dawno poszłyby korki.

Czy ktoś się z tym spotkał?

witam,

nie pozostaje mi nic innego jak tylko Was uspokoic, ze wystepujace zjawisko strzelania lodowki jest niegrozne, co najwyzej b. niebezpieczne dla systemu nerwowego a co za tym idzie i dla lodowki, ktora pewnego pieknego dnia moze zaliczyc lotna z okna prosto na smietnik.

Przyczyna wystepowania zjawiska "strzelania" w lodowkach jest umieszczona z tylu lodowki wkladka pelniaca role izolatora, wykonana w niektorych lodowkach z kiepskiego materialu. Gorace powietrze z tylu lodowki powoduje rozszerzanie sie tego materialu i wskutek tego tzw. strzelanie. Niestety polskie marki AMICA i POLAR przoduja w tego typu rozwiazanaich (kiepski material + zle montowany izolator) i efekt jest taki jaki opisujecie. Walczylem z tym problemem przez 3 lata w malym mieszkaniu, kuchnia wspolna z salonem i niestety skonczylo sie odsprzedaza lodowki (AMICA). Obecnie posiadam Elektrolux'a i ten problem nie wystepuje. Z tego co sie orientuje to te zjawisko nie ma miejsca w lodowkach marki Elektrolux, Siemens, Bosch.

witam,

Przyczyna wystepowania zjawiska "strzelania" w lodowkach jest umieszczona z tylu lodowki wkladka pelniaca role izolatora, wykonana w niektorych lodowkach z kiepskiego materialu. Gorace powietrze z tylu lodowki powoduje rozszerzanie sie tego materialu i wskutek tego tzw. strzelanie. Niestety polskie marki AMICA i POLAR przoduja w tego typu rozwiazanaich (kiepski material + zle montowany izolator) i efekt jest taki jaki opisujecie. Walczylem z tym problemem przez 3 lata w malym mieszkaniu, kuchnia wspolna z salonem i niestety skonczylo sie odsprzedaza lodowki (AMICA). Obecnie posiadam Elektrolux'a i ten problem nie wystepuje. Z tego co sie orientuje to te zjawisko nie ma miejsca w lodowkach marki Elektrolux, Siemens, Bosch.

A ja zaobserwowałem, że to zjawisko występuje w lodówkach ze strefą "zero". Czy wasze strzejące lodówki są z tą strefą? Co do jakości materiałów strzela zarówno w drogim Elektroluxie i Liebherze jak i w tych tańszych. Liebher znajomych przestał "strzelać" po 4 wizycie serwisu.

Tenże serwisant potwierdził również, że strzelanie bardziej dotyczy nowoczesnych lodówek ze "strefą zero", ale dlaczego to tego już nie umiał wyjaśnić.

Pozdrawiam

No to trup ściele się gęsto

A co z ciałami robicie????

W końcu szafy w końcu też się zapełnią :cry: :o :o

Chyba, że duże piwnice macie.....

Po to jest lodówka by trupa w niej trzymać... Już w niejednej lodówce lub zamrażarce siedzi babcia lub dziadek emeryt byle się tylko ZUS nie dowiedział i emerytury nie zabrał... :wink:

Mój Polar strzela już sobie 17 lat. Moim zdaniem to cecha lodówek tzw. samoodmrażających (odszraniających) się. Zauważyłam, że pomiędzy ścianę wewnętrzną lodówki a zewnętrzną , za płytę chłodzącą dostaje się para i zamarza tam. W czasie automatycznego odszraniania lód strzela. Pewnego dnia, żeby pozbyć się tych lodowych pokładów zrobiłam na samym dole ściany komory dwa małe otworki. Wyłączyłam lodówkę i wyleciał z tamtąd litr wody.

Rafałek, miałeś rację,

pyrka to po całości idzie i się do tego publicznie przyznaje:

Zauważyłam, że pomiędzy ścianę wewnętrzną lodówki a zewnętrzną , za płytę chłodzącą dostaje się para i zamarza tam
i tak już 17 lat ich tam trzyma, no no no....

Tylko Ona musi ich jeszcze jakoś zmniejszyć :o :o :o , żeby się tam zmieścili

No żeby mi tak od erotomanów od razu, no wiesz?????

To tylko taka drobna manipulacja przecież,

a tak na marginesie, to te emerytury sama odbierasz?

o to jest lodówka by trupa w niej trzymać... Już w niejednej lodówce lub zamrażarce siedzi babcia lub dziadek emeryt byle się tylko ZUS nie dowiedział i emerytury nie zabrał...