Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strzelająco-trzaskający tył lodówki?

Recommended Posts

• 11 years później...
witam,

nie pozostaje mi nic innego jak tylko Was uspokoic, ze wystepujace zjawisko strzelania lodowki jest niegrozne, co najwyzej b. niebezpieczne dla systemu nerwowego a co za tym idzie i dla lodowki, ktora pewnego pieknego dnia moze zaliczyc lotna z okna prosto na smietnik.

Przyczyna wystepowania zjawiska "strzelania" w lodowkach jest umieszczona z tylu lodowki wkladka pelniaca role izolatora, wykonana w niektorych lodowkach z kiepskiego materialu. Gorace powietrze z tylu lodowki powoduje rozszerzanie sie tego materialu i wskutek tego tzw. strzelanie. Niestety polskie marki AMICA i POLAR przoduja w tego typu rozwiazanaich (kiepski material + zle montowany izolator) i efekt jest taki jaki opisujecie. Walczylem z tym problemem przez 3 lata w malym mieszkaniu, kuchnia wspolna z salonem i niestety skonczylo sie odsprzedaza lodowki (AMICA). Obecnie posiadam Elektrolux'a i ten problem nie wystepuje. Z tego co sie orientuje to te zjawisko nie ma miejsca w lodowkach marki Elektrolux, Siemens, Bosch.

ja mam erektoluxa działał 3 lata idealnie. Dziś po przeprowadzce na nowe mieszkanie strzela co minute może co dwie