postgres 17.02.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Jakie Waszym zdaniem powinna być optymalna temperatura wody w kotle CO ??? Ustawiłem sobie na maksimum tj 80 C. Przyszedł serwisant od pieca i powiedział, że jest to mało ekonomiczne, że przy takiej temperaturze są duże straty kominowe itd. Ustawił na 65 C i poszedł. Widzę jednak, że piec z pompką cyrkulacyjną działa mi teraz prawie dwa razy dłużej niż wcześniej !!! Mam grzanie olejowe i praktycznie w żaden dokładny sposób nie mogę określić zużycia oleju. Co waszym zdaniem jest lepsze: wysoka temperatura w kotle CO i jego krótka praca, czy temperatura na poziomie 65 C i dłuższa praca kotła ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 17.02.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Napewno niższa temperatura na wyjściu jest bardziej ekonomiczna. Pewnie twój piec moduluje płomień czyli zmniejsza go lub zwiększa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 17.02.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 twój piec raczej na pewno nie moduluje skoro masz olejaka - palnik jednostopniowy. co do temp to jeżeli masz pogodówkę to określa to krzywa grzewcza. lub jeżeli nie masz to musisz sam w zależności od panujących warunków na zewnątz jak i wśrodku budynku. im zimniej na zewnątrz tym temp zasilania wyżej. 55-65 to odpowiednia temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 17.02.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 my mamy max 40, ale w tym roku do 40 doszlo tylko raz jak bylo -25 na zewnatrz. Normalnie jest pomiedzy 28 a 38 oC.pozdrawiammarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 17.02.2005 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 ???? LOL to masz ściany, sufit i podłogi wyłożone rurami grzewczymi ?? :D Już abstrachując od tego kiedy w tym roku było -25 C na zewnątrz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 18.02.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 my mamy max 40, ale w tym roku do 40 doszlo tylko raz jak bylo -25 na zewnatrz. Normalnie jest pomiedzy 28 a 38 oC. To do ciepłolubnych nie należych, coś tak jak eskimosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 18.02.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Ma byc tyle na kotle, ile obliczono dla danej instalacji, bo do tego dobrano (mam nadzieje) wielkość (czyli moc) grzejników.Nowoczesne instalacje z kotlem na olej lub gaz są przeważnie niskotemperaturowe, czyli z dużymi grzejnikami. Wrzątkiem grzało się dawniej, w stalowo-zeliwnych ukladach, także tych opalanych węglem.Ja zupelnie ignoruje różnice w zuzyciu gazu przy różnych temperaturach na kotle (nawet nie wiem, czy są różnice w zuzyciu) - ma mi być komfortowo. A komfortowo mi jest, jak duży kaloryfer jest tylko lekko cieply, to nie ma być jakieś małe, wściekłe, rozgrzane i promieniujące żelastwo na ścianie. Tak jest i niezdrowo i nieprzyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.02.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Jakie Waszym zdaniem powinna być optymalna temperatura wody w kotle CO ??? Ustawiłem sobie na maksimum tj 80 C. Przyszedł serwisant od pieca i powiedział, że jest to mało ekonomiczne, że przy takiej temperaturze są duże straty kominowe itd. Ustawił na 65 C i poszedł. Widzę jednak, że piec z pompką cyrkulacyjną działa mi teraz prawie dwa razy dłużej niż wcześniej !!! Mam grzanie olejowe i praktycznie w żaden dokładny sposób nie mogę określić zużycia oleju. Co waszym zdaniem jest lepsze: wysoka temperatura w kotle CO i jego krótka praca, czy temperatura na poziomie 65 C i dłuższa praca kotła ??? masz uklad pogodowy czy termostat w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
postgres 21.02.2005 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Jakie Waszym zdaniem powinna być optymalna temperatura wody w kotle CO ??? Ustawiłem sobie na maksimum tj 80 C. Przyszedł serwisant od pieca i powiedział, że jest to mało ekonomiczne, że przy takiej temperaturze są duże straty kominowe itd. Ustawił na 65 C i poszedł. Widzę jednak, że piec z pompką cyrkulacyjną działa mi teraz prawie dwa razy dłużej niż wcześniej !!! Mam grzanie olejowe i praktycznie w żaden dokładny sposób nie mogę określić zużycia oleju. Co waszym zdaniem jest lepsze: wysoka temperatura w kotle CO i jego krótka praca, czy temperatura na poziomie 65 C i dłuższa praca kotła ??? masz uklad pogodowy czy termostat w pomieszczeniu? Mam w pomieszczeniu sterownik temperatury do pieca. Pogodówki nieposiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 21.02.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Ktos napisal ze musze by eskimos. Moze tak, ale u mnie w domu temperatury w pokojach dziennych wachaja sie pomiedzy 20-22 oC. Jest tak przy -25 (najnizsza temperatura zanotowana w tym roku) jak i przy ok 10oC). Kto nie wierzy - jego sprawa. Co do instalacji - caly dol podlogowka, gora - grzejniki wymiarowane na 55oC - ale dodatkowo przewymiarowane - czyli DUZO grzejnikow - (pod kazdym oknem). Co do pomiaru temperatur - dwa niezalezne czujniki temeperatury na zewnatrz + niezalezny czyjnik w kazdym pomieszczeniu. Dane zbierane cala dobe co minute. Dane loguje od kilku tygodni, wiec na wnioski troche za wczesnie, ale juz wiem ktore z pomieszczen beda wymagaly dopracowania. bardzo ciekawe wnioski mozna wyciagnac z zaleznosci pomiedzy aktywnoscia domownikow a cwu. to jest duze pole do oszczednosci. Niedowiarkow - nic nie przekona, nawet realne paramatry - cale szczescie ze nie oni tylko my mieszkamy w tym domu Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts