Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwane chowane w ścianie?

Recommended Posts

Hej!

czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

Wychodzi nam że to jedyny sensowny sposób by móc zamknąć salon od strony hallu i kuchni, ale rozmowy z architektem nie napawają mnie optymizmem - za dużo wypowiedzi typu "Chyba się da" "Trzeba sprawdzić" "Podzielmy drzwi na dwie nierówne części" "dobuduje się ściankę"..... :-?

Z drugiej strony nie podoba mi się wizja otwartej wielkiej dziury :wink:

pozdr

Jak najbardziej dobre rozwiązanie, jeśli nie trzeba ich co chwila używać. Mam 2 szt. w mieszkaniu. Wprawdzie po 7 latach uzywania w jednych odkleiła się górna listwa do której mocowany jest mechanizm przesuwu, ale to wyłącznie wina Stolbudu Warszawa (mocowanie na sam klej :evil: - i tak aż dziw, że tak długo się trzmało)

My planujemy drzwi przesuwane pomiędzy kuchnią a holem (szer 80 cm) oraz pomiędzy kuchnią a salonem (szer ok 130 cm). Też bardzo podobają nam się takie chowane w ścianę (u nas dom już stoi) więc musielibyśmy zrobić zabudowę mechanizmu płytą K/G -nie mam w tej sprawie doświadczenia, ani namiarów na dobrą firmę.

Same drzwi będzie nam robił znajomy stolarz (robił już drzwi przesuwne tylko nie chowane w ścianie). Tak się zastanawiam czy aby nie robić takich.

Czy lepiej jest mieć 2 szyny (góra i dół) czy tylko na górze?

My takie planujemy między kuchnią a spiżarnio-kotłownią. Nie myślałam jeszcze jak technicznie zrobić tą nietypową ściankę - może to będą 2 ścianki z cegły pełnej (reszta będzie z pustaków ceramicznych na ścianki działowe)

Obawiam sie tylko o trwałość prowadnicy - mam szafy wnękowe z niezłymi prowadnicami, ale przy kombinacji dzieci+częste używanie jednak sie to szybko niszczy :(

Obawiam sie tylko o trwałość prowadnicy - mam szafy wnękowe z niezłymi prowadnicami, ale przy kombinacji dzieci+częste używanie jednak sie to szybko niszczy :(

...między innymi dlatego (oraz z powodu kosztów) myslę o drzwiach przesuwnych ale zachodzących na ścianę (ładne drewniane drzwi powinny wyglądac pięknie)

Ja tak mam: Wiszące lekkie (drewniane). Szyna tylko na górze, ale na dole rolki (kulki) prowadzące z boków. Sciana grubości 30cm która przechodzi w grubość 12cm, a ten uskok zasłonięty płytą GK, za nią chowają się drzwi. Niestety, notorycznie pojawiają się pęknięcia na złączach płyt GK, bo całość prawdopodobnie lekko chodzi (być może to z winy tych kulek prowadzących przy podłodze, a może ciężaru i bezwładności tych drzwi. Czort wie.

czesio a skad jestes??

czy moglabym prosic o namiary na takiego satolarza?

z gory dzieki agulka

My planujemy drzwi przesuwane pomiędzy kuchnią a holem (szer 80 cm) oraz pomiędzy kuchnią a salonem (szer ok 130 cm). Też bardzo podobają nam się takie chowane w ścianę (u nas dom już stoi) więc musielibyśmy zrobić zabudowę mechanizmu płytą K/G -nie mam w tej sprawie doświadczenia, ani namiarów na dobrą firmę.

Same drzwi będzie nam robił znajomy stolarz (robił już drzwi przesuwne tylko nie chowane w ścianie). Tak się zastanawiam czy aby nie robić takich.

Czy lepiej jest mieć 2 szyny (góra i dół) czy tylko na górze?

U mnie za drzwi przesuwne do łazienki z przeszkleniem częściowym krzyknęli wraz z montażem 2,5kzł. Czy to dużo?

Raczej nie ale trudno powiedzieć bo na cenę składają się trzy elementy: mechanizm, skrzydło, ościeżnica. Ja mam takie drzwi pomiedzy kuchnią a holem szyna do drzwi 80 (cały mechanizm) kosztował około 800zł a całość cóś ponad 3 tys, pewnie można było taniej ale takie nam się podobały

Ja znalazłem taki mechanizm w firmie Laguna, nazywa sie to Gustavson.

I kosztuje ok 500 zl, bez problemu do kupienia np.: na Bartyckiej.

Jeszcze jest nie zamontowany, wiec w kwestii trwalosci i jakosci trudno mi cos powiedziec, ale pierwsze wrazenie calkiem dobre i cena do zaakceptowania. http://www.laguna.pl.

• 4 years później...
    Hej!

czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

Wychodzi nam że to jedyny sensowny sposób by móc zamknąć salon od strony hallu i kuchni, ale rozmowy z architektem nie napawają mnie optymizmem - za dużo wypowiedzi typu "Chyba się da" "Trzeba sprawdzić" "Podzielmy drzwi na dwie nierówne części" "dobuduje się ściankę"..... :-?

Z drugiej strony nie podoba mi się wizja otwartej wielkiej dziury :wink:

pozdr

ja będę miałą dziurę

ale myślę, że to fajne rozwiązanie

w praktyce - zobaczymy :)