Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekwalifikowana ziemia - co teraz

Mieszko1978

Recommended Posts

Właśnie przewkalifikowano ziemie - którą chce kupić - z rolniczej na budowlaną właściciel podzieli dawne pole na trzy działki po 20 arów. Plan zagospodarowania będzie w gminie lada dzień. Moje pytanie dotyczy paru spraw:

1) dajmy na to że jako całość ta działka budowlana w planie zag. była przeznaczona pod zabudowe jedn.- czy jej podzielenie na 3 działki wpłynie na jej przeznaczenie określone w planie ???

2) czy zmieniły sie ostatnio koszty przekwalifikowywania ziemi z rolniczej na budowlaną bo właściciel wyraźnie daje mi to do zrozumienia - domyślam się o co mu chodzi - jakie są koszty przekwalifikowywania gruntów i od czego zależą ???

3) I wreszcie dajmy na to że kupie tą ziemie jaka jest kolejnośc załatwiania spraw.

a) sprawdzam ją w planie - jest OK

b) sprawdzam numer działki i czy ma księge wieczystą - co jak ma i co jak nie ma księgi wieczystej

c) notariusz

d) radość - walka o zgode na budowe

dzięki Mieszko

Odpowiedź na a) nie, podział nie zmienia kwalifikacji ziemii, ale lepiej dowiedzieć się w gminie, czy nie zażądają jakiś specjalnych atrakcji: wydzielenia placyku manewrowego, odstąpienia pasa ziemii pod przyszłą gminną infrastrukturę i inne rzeczy, którymi nas kiedyś gmina potraktowała - a wyszło to dopiero w trakcie uchwalania planu i trzeba było podział robić jeszcze raz! Zatem plan miejscowy tu jest najistotniejszy, musisz poznać wymogi gminy co do działek.

Ad b) koszty na pewno się zmieniły, nie wiem tylko w stosunku do czego pytasz. Jeśli do lat ubiegłych to na pewno. Inny jest już cennik u urbanisty, geodety, katastru niż w 2003, kiedy ja przechodziłam przez te sprawy.

c) księgę wieczystą musi mieć! Nieważne, że to była ziemia rolna. Tam sprawdzasz przede wszystkim czy nieruchomość nie jest obciążona długami, nie ma jakiś współwłaścicieli. Jak nie ma księgi to nie wiem jak sprawdzić pewne rzeczy...

Po podziale czeka jeszcze nadanie nowego numeru działki, co trzeba załatwić w katastrze i założyć nową księgę na tę właśnie działkę. Można to zrobić przed zakupem, ale potem trzeba zrobić nowy wpis do księgi, bo zmieni się jej właściciel, a to kosztuje (niewiele) i zabiera czas (zależy jak sądy się wyrabiają).

Oczywiście poczekaj jeszcze na inne posty, moja wiedza z tej dziedziny jest z 2003 roku, kiedy przez to przechodziłam sama. Pozdrawiam.