janusz40 17.02.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Proszę doradzcie mi jaką belkę nadprogową (chodzi mi o material, przekroje i wymiary) powinienem zastosować nad wybitą ścianą nośną (wymurowaną z kamienia wapiennego) na parterze o szerokości otworu 2,5 metra. Aby mi się nie zawaliło piętro Słyszałem, że mogę wstawić ceownik metalowy lub belkę L19 ale nie wiem o jakich wymiarach. prosze o pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześS 18.02.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 ..... Aby mi się nie zawaliło piętro Słyszałem, że mogę wstawić ceownik metalowy lub belkę L19 ale nie wiem o jakich wymiarach. prosze o pomoc. .... Jeśli mogę Ci coś doradzić - roboty budowlane, które chcesz wykonać wymagają uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę !!! A co za tym idzie sprządzenia projektu budowlanego - przez osobę z uprawnieniami budowlanymi do projetkowania w specjalności konstrukcyjno-budowlanej. Nikt przy zdrowych zmysłach nie poda ci wymiarów belki nadprożowej bez obejrzenia miejsca gdzie chcesz wykonać otwór drzwiowy i bez przeliczenia wszystkiego. Cierpliwości w załatwianiu formalności w Twoim Starostwie Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 18.02.2005 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Dla własnego bezpieczeństwa, zawołaj konstruktora który Ci to policzy!Wydanie paru złotych na niego jest niczym w porównaniu z katastrofą budowlaną !PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 18.02.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 A ja bym radzila zrobic to jak najszybciej - chodzi mi o wezwanie konstruktora! prawde piszac dziwie sie ze zdecydowales sie na taki krok bez wczesniejszej konsultacji z konstruktorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz40 16.07.2005 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 no cóz zaryzykowełem wstawilem dwa ceowniki 150 i wylałem belkę betonową wszystkostoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.07.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 tak, ciekawe jak długo... ja bym sie bał tam mieszkać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.07.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2005 Ja w zyciu bym nie ryzykowal i bez dokladnej expertyzy nie zmienial konstrukcj sciany nosnej. Wstawianie nadprozy wedlug swojegu uznania to jest narazanie zycia swoje i innych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz40 29.08.2010 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 mineło 5 lat i wszystko w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts