Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chce kupic dzialke - skomplikowane (?)

Gajoss

Recommended Posts

witam!

wlasciwie to moja siostra chce kupic dzialke. Jedyny szkopul w tym, ze przebywa ona za granica (ale zameldowana jest w Polsce) a dzialka juz jest i ktos moze ja sprzatnac :-?

Czy w zwiazku z tym, moge w jakis sposob zalatwic to za nia? Na przyklad umowa przedwstepna i zadatek: czy moge wplacic ja, na umowie beda moje dane a ona jak przyjedzie (za 3 miesiace) to notarialnie kupi ja na siebie. Tylko jak wtedy ten zadatek rozliczyc? Bo zamiast dwoch stron interesu, pojawiaja sie trzy... Jak skonstruowac umowe?

Jak to ogarnac?

dziekuje wielce!

aha....

a nie wystarczyloby pelnomocnictwo (Upowaznienie) napisane na kartce?

W koncu nie wszystkie upowaznienia sporzadza sie notarialnie, prawda? Umowa przedwstepna jest umowa cywilnoprawna (nie aktem notarialnym), wiec nie wystarczyloby zwykle pelnomocnictwo? (aaa, chyba, ze chodzi o wiarygodnosc podpisu i zgodnosc danych z dokumentem...)

no nie wiem?

dzieki

o to juz mi sie zaczyna klarowac

1. czy jesli dostane od niej takie upowaznienie, to oznacza, ze moge te dzialke od razu kupic? Notarialnie?

2 jak bedzie skonstruowany ten Akt? kto bedzie figurowal jako wlasciciel? Siostra czy ja?

3. Czy notariuszowi wystarczy upowaznienie poswiadczone w ambasadzie?

dziekuje

aha....

a nie wystarczyloby pelnomocnictwo (Upowaznienie) napisane na kartce?

W koncu nie wszystkie upowaznienia sporzadza sie notarialnie, prawda? Umowa przedwstepna jest umowa cywilnoprawna (nie aktem notarialnym), wiec nie wystarczyloby zwykle pelnomocnictwo? (aaa, chyba, ze chodzi o wiarygodnosc podpisu i zgodnosc danych z dokumentem...)

no nie wiem?

dzieki

Stary... gdybym przyszedł do Twojego zakładu pracy z takim "napisanym na kartce upoważnieniem" i zażądał wydania w gotówce Twoich poborów to jak sądzisz, dostałbym je? :wink: A jeśli tak to co Ty byś na to potem powiedział????

1. czy jesli dostane od niej takie upowaznienie, to oznacza, ze moge te dzialke od razu kupic? Notarialnie?

Tak. Możesz ją kupić w jej imieniu i na nazwisko siostry

2 jak bedzie skonstruowany ten Akt? kto bedzie figurowal jako wlasciciel? Siostra czy ja?

Zgodnie z wolą siostry ona będzie jej włąścicielem

3. Czy notariuszowi wystarczy upowaznienie poswiadczone w ambasadzie?

Powinno wystarczyć

Pamiętaj tylko by zakres udzielonego przez siostrę pełnomocnictwa pokrywał się z tymi czynnościami które w jej imieniu masz wykonać.

Stary... gdybym przyszedł do Twojego zakładu pracy z takim "napisanym na kartce upoważnieniem" i zażądał wydania w gotówce Twoich poborów to jak sądzisz, dostałbym je? :wink: A jeśli tak to co Ty byś na to potem powiedział????

:oops: taaaa.... no coz, chyba nie bylbym jakos szczegolnie wniebowziety :)

dziekuje za sugestie, chyba rzeczywiscie takie upowaznienie zalatwi sprawe... a czy taki papier, podsteplowany i podpisany przez ambasade, ma moc aktu notarialnego?

dziekuje raz jeszcze

...tak, tak, pełnomocnictwo musi w sposób jednoznaczny określać zakres, zatem powinno zawierać zapis o prawie do nabycia nieruchomości w jej imieniu i na jej rzecz oraz prawo do jej reprezentowania przed instytucjami, sądami, etc. w sprawach związanych z nabyciem rzeczonej nieruchomości.

J

A najlepiej kopnij się do notariusza u siebie niech napisze Ci formułkę, siostra przepisze i z gotowcem pójdzie poswiadczyć !

Nie będzie problemów, że przecinek albo literka......

Generalnie pełnomocnictwo powinno być spisane przez notariusza w kraju, w którym przebywa Twoja siostra, a później potwierdzone w ambasadzie lub konsulacie RP.

Można też spisać umowę przedwstępną z warunkiem, że kupującym będziesz ty lub osoba przez Ciebie wskazana (np. siostra).

:o

ooo nowe watki...

no tak, ale skoro ona jest polka, to czy urzednik panstwowy innego kraju (w tym wypadku Japonia) moze takie pelnomocnictwo wystawic w majestacie polskiego prawa? jakos mi to nie pasuje... W koncu to ambasador (albo konsul) jest urzednikiem polskim - rezydujacym w innym kraju... do tego dochodzi tlumaczenie przysiegle z ichniego na nasze... troche z tym roboty...

Tak jak napisał pjr: nawet jeśli jest to Japonia albo RPA, to konsul powinien przystawić taką pieczątkę za zgodność z prawem miejsca wystawienia (tzw. klauzulę konsularyjną). Pełnomocnictwo do zakupu nieruchomości, która to czynność wymaga formy notarialnej, również musi być w formie notarialnej.

A nie szybciej iść do notariusza i spytać się, co mu jest potrzebne?