Gość 19.09.2002 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Jaki tynk: mineralny czy akrylowy ? Biorac pod uwage cene oczywiscie wygrywa mineralny ale co z jakoscia, trwaloscia itp. ? Jakie wlasciwosci posiada jeden i drugi ? Prosze o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 19.09.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 Z tego, co wiem - akrylowy jest o wiele trwalszy (i droższy) ale też położyć go, to tak jakby nałożyć na dom worek foliowy. Ponieważ buduję z teoretycznie "oddychającego" Porothermu i zamierzam ocieplić wełną mineralną, więc akryl byłby w moim przypadku bez sensu. Zniwelowałby paropszczepuszczalne właściwości ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trajan 19.09.2002 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 ckwadrat, a jesli ja bede ocieplal dom stydropianem to jaki mam zastosowac tynk, przeciez styropian nie oddycha ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 19.09.2002 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2002 No to sam sobie odpowiedziałeś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 20.09.2002 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Właśnie tynkuje dom. Facet namieszał czegoś w betoniarce, dodał barwnika i jest OK. (4zł z m2- robocizna z towarem). Obok jest dom z tynkiem tzw. szlachetnym 2 lata po zabiegu i wygląda gorzej niż mój tynk który odnawiam (30 lat temu wykonany tą sama technologią tzn. miotełką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 20.09.2002 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 Mój domek to tradycyjny termos (czyli ocieplam styropianem) - oczywiście z dziurami (czyli wentylacją) . W decyzji nie bedę się kierował paroprzepuszczalnością tynku. Brałem pod uwagę tynk akrylowy. Mój wykonawca tynków wewnetrznych wspomniał mi coś o tynku silikonowym - podobno jakaś nowość. Droższy od akrylowego . Zalety to zwiększona elastyczność i trwałość. A myć podobno można kerherem. Czy ktoś słyszał coś więcej o tynku silikonowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 20.09.2002 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2002 "am" - poczytaj sobie Muratora. W któryms z ostatnich numerów jest wszystko o tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts