Witek34 18.02.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytania w archiuwum więc zadaję je bezpośrednio na forum. Przez 5 lat oszczędzałem w kasie mieszkaniowej, koniec oszczędzania 31-12-2003, pieniądze wycofałem w marcu 2004, nie mam prawa do dużej ulgi i nie korzystałem z kredytu kontraktowego (tylko wkład + odsetki). Zabrałem się za wypełnianie PIT D i utknąłem właśnie na wydatkach związanych z KM. Wiem że musze wykazać pieniądze które otrzymałem z KM tylko gdzie. Z KM odebrałem łącznie 58 tys. i sądzę że tą kwote powinienem wykazac w PIT. Jest tam co prawda rubryka wydatki na cele mieszkaniowe wtym finansowane z KM - ale czy tu powiniem wykazac tylko 58k czy też wszyskie wydatki związane z budową (budoę rozpocząłem i zakończyłem w 2004) około 250 k - ale pewnie nie po US interesuje tylko na co poszło 58 k z KM. Instrukcje z ministerstwa finansów i z netu dotyczą tylko przypadków gdy rozliczajączy ma prawo do dużej ulgi + KM +kredyt a ja mam tylko KM bez kredytu. Pomóżcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.02.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Ale namieszałeś w swojej wypowiedzi.... Przez 5 lat oszczędzałem w kasie mieszkaniowej, koniec oszczędzania 31-12-2003, pieniądze wycofałem w marcu 2004, nie mam prawa do dużej ulgi Oczywiście, ze masz prawo do tej ulgi w zakresie srodków które wpłaciłeś do KM i nie korzystałem z kredytu kontraktowego (tylko wkład + odsetki). To, że skorzystałeś z dużej ulgi budowlanej (a przecież skorzystałeś gdyż kwoty wpłacane przez 5 kolejnych lat odliczałeś w kolejnych PIT-D ) eleiminuje Twoją osobę podmiotowo z grona osób które moga uzyskać kredyt kontraktowy. Poczytaj to - http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/pit_2004/obj_pitd_2004_art_6a_brak1_12_04.pdf zwłaszcza stronę nr 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek34 18.02.2005 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 tylko że ja pierwsze inwestycje mieszkaniowe poczyniłem w 2004 (nie przed 1,1,2002) i wpłaty które mogłem odliczyć zakończyłem 31-03-2003, później przedłużyłem umowę do ko nca 2003. W 2004 nie wpłaciłem żadnej raty tylko wypłaciłem cały wkład + odsetki tak więc czy napewno mam prawo do 19% odliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.02.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 tylko że ja pierwsze inwestycje mieszkaniowe poczyniłem w 2004 (nie przed 1,1,2002) i wpłaty które mogłem odliczyć zakończyłem 31-03-2003, później przedłużyłem umowę do ko nca 2003. W 2004 nie wpłaciłem żadnej raty tylko wypłaciłem cały wkład + odsetki tak więc czy napewno mam prawo do 19% odliczeń? Karolku.... ktoś czegos tutaj nierozumie..... Byc może tym kimś jestem właśnie ja.... Wytłumacz mi więc: - w jakim celu przystapiłeś do oszczędzania w KM? (czy aby tylko zdobyc ten niby nisko oprocentowany kredyt czy tez aby móc odliczyć 30% od podatku) - czy odliczałeś w zeznaniach podatkowych za lata 1999-2003 kwoty wpłacone do KM? - o co chodzi z tymi 19%. Tobie przysługuje 30% od kwoty wpłaconej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek34 18.02.2005 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Wowka dzięki za podpowiedzi i udzielam odpowiedzi na postawione przez Ciebie pytania.KM po to by odpisać 30%, i to było odliczane w PIT do końca 2003 roku. Te 19% procent o w przypadku gdybym nabył (te prawa nabyte przed końcem 2001) prawo do dużej ulgi ( tak jak jest w przykładzie na stronie min finansów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.02.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Praw do odliczeń 19% nie nabyłeś. Zbyt późno rozpocząłeś budowę.Odliczenie 30% od podatku też mieści się w ramach dużej ulgi budowlanej. Niemniej nie możesz (pomimo, że nabyłeś do tej ulgi prawa) rozszerzyć katalogu odpisów o wydatki materiałowe i usługi. Odliczyć możesz tylko i jedynie kwoty wpłacone do KM gdyż tylko do tego rodzaju odliczenia nabyłeś uprawnienia (w ramach praw nabytych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek34 18.02.2005 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Dzięki za odpowiedź,.Jak dobrze zrozumiałem w polu poniesione nakłady w tym z KM wpisuję kwotę wycofaną z KM w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts